Norsemen: en fantastisk vikingasåsparodi

Norsemen skärmsläckare 1 © NRK/Netflix

Blodiga strider, räder, långskepp och klankrig i episka landskap… norrlänningar är definitivt ett vikingaäventyr. Men det är också en rolig komedi, med en bakgrundshistoria och moderna teman väl utnyttjade. Bara en till Kamelott från Fjärran Norden? Du har tre säsonger på dig att bestämma dig… Skal!

Skärmsläckaren[s] S07E10 📺 : norrlänningar

I ett sammanhang där utbudet sett till serier aldrig varit så stort, skärmsläckaren[s]
föreslår att vara din guide genom årstiderna. Oavsett om det är en gammal serie som nu är kult, en ny hit eller en mer anonym show, kommer den här kolumnen att hjälpa dig att slösa bort din tid bara i gott sällskap.

Komplettera läsningen av den här artikeln med musiken i serien:

norrlänningarvirkat färdigt

I Norden, Jon Iver Helgaker och Jonas Torgersen, de två noviser som gjort norrlänningar, är praktiskt taget upphöjda till Monty Python, och minst en av fem norrmän har sett den första säsongen av serien, som blev en världssuccé tack vare att den sänds på Netflix. Men många av oss har undvikit de två första säsongerna, i en tornado av fantastiska serier om invasionerna av norr (Vikings, The Last Kingdom, Assassin’s Creed Valhalla
…). Så det är hög tid att ta våra hjälmar (inte hornade, det är inte på modet) och slå oss ner i drakkarna för att åka dessa tre magnifika säsonger. Västerut !

norrlänningar är en serie på 2 x 6 avsnitt, till vilka författarna har lagt till en sista säsong som fungerar som en “Prequel”. Sänds mellan 2016 och 2020, den finns bara på engelska och tar oss med på äventyren i byn Nordheim och dess färgstarka invånare. Mellan kamp om makten, fruktansvärd kamp för att hålla det berömda kortet som låter dig gå mot det gröna västerlandet och otroligt många personliga ambitioner, kan vi förutse att historien kommer att vara rik på vändningar.

Men norrlänningar är en parodi förstås, och dess anmärkningsvärda skrift kommer att ta upp (och demontera) alla befintliga klichéer om vikingarna… Berättelsen är sammanhängande, även om den är våldsam och inte tar handskar (även ibland inga händer) för att gå till slutet av hans koncept. Och det är njutbart, för även om alla verkar ta sig själva på allvar så är allt genomtänkt i en permanent andragrad.

Norsemen screensaver 2 © NRK/Netflix

Det är inte storleken på båten som spelar roll, utan rörelsen på havet

Den främsta styrkan hos norrlänningar, det här är hans karaktärer. Ett spett av norska skådespelare okända för bataljonen (även om några är kända lokalt), men alla lika karismatiska och oförglömliga som varandra. Vi följer särskilt hövding Olaf (Henrik Mestad), som återvänder från en otrolig rädkampanj med Kartan mot väst, som han lovade den fruktansvärda Jarl Varg (Jon Oigarden) för att lätta på spänningarna mot byn Nordheim. Men varför är Jarl så elak? Det finns nog en bra anledning!

Olafs lillebror, Orm (Kare Conradi), skulle se sig själv som en ledare i sin tur, vilket inte kommer att vara lätt, eftersom han inte lyser som en krigare, eller som en make eller vän, eller ens som en chef, inte heller… Han lyser faktiskt inte. Snarare motsatsen till Arvid (Nils Jorgen Kaalstad), en “snygg” viking som drömmer om att slå sig ner lite, att bilda familj, men utan att ta på sig alltför mycket ansvar. Varför inte med Liv (Kristine Riis), som bara fantiserar om en sak, att klättra på den sociala stegen… Du kommer att ha förstått att alla huvud- och biroller är rika, och alla ser deras berättelser utvecklas under årstiderna, t.o.m. slavarna, frigiven Karl eller rebellen Rufus, som kanske kommer att tillföra lite kultur till dessa barbarer.

Norsemen screensaver 3 © NRK/Netflix

Hur roligt det än är norrlänningar förblir dock en serie för vuxna (16+). Våldet är verkligen allestädes närvarande där och visas grovt: även om vissa scener är lustiga (en mycket personlig åsikt visserligen), krävs det en viss grafisk tolerans för att uppskatta dem… Bra kirurger, liksom bra proteser, finns ännu inte på vikingatiden . På samma sätt är sexscenerna och skämten råa, inklusive våldtäkt eller efterdyningarna av plundring (ja, Froya har stolt en peniskrage).

Som sagt, det är också dialogerna, denna mycket vidlyftiga humor, som gör serien så kult och älskvärd för sina fans. Från burleska situationer när så och så tappar sitt svärd överbord, till diskussioner om de otroliga framstegen inom teknik som ingen skulle kunna klara sig utan, konstens eller homofobins plats, norrlänningar spelar på alla strängar av humor som undviker klichéer och verkar lyckas inte kränka någon. Bättre, genom att utveckla dess karaktärer, och genom att återvända till sitt nära förflutna i säsong 3, har regissörerna lyckats ge dem anmärkningsvärt djup och arbeta med deras band. Personlig förälskelse för “undermänniskan”, den outtömliga Karl…

Norsemen screensaver 5 © NRK/Netflix

Vi har inget hjärta av guld när vi ringer varandra ” Benkrossaren »

Naturligtvis alla avsnitt av norrlänningar är inte jämställda, trots konsekvensen hos författare, manusförfattare och regissörer, som har förblivit desamma. Vissa icke-reaktioner kan vara obegripliga (men roliga), och de narrativa rekylerna syns ibland på långt håll… Vi måste ändå understryka helhetens sammanhållning, som tar upp mycket moderna frågor genom att ställa dem mot den “klassiska” vikingastilen. Som en bonus har lagen destillerat olika nördreferenser i sina avsnitt (i hänvisning till t.ex. Miami expertereller att Game of Thrones). Kulturellt kunde serien lika gärna ha tagit sig själv på allvar: kostymerna är perfekta, tidens verktyg och traditioner är mycket väl framkallade, och vi förstår att den “norska showen” var starkt rekommenderad.

Norsemen screensaver 4 © NRK/Netflix

Till förtret för en sammansvetsad fangemenskap på internet beslutade norska TV-kanalen NRK 2020 att den inte skulle förnya norrlänningar för en fjärde säsong, och Netflix bestämde sig för att inte ta på sig finansieringen ensam. Resultatet, även om hela teamet hade förberett sig för ett nytt äventyr (manusskrivning, det är mycket önskvärt…), borde projektet inte fortsätta. Jon Iver Helgaker och Jonas Torgersen glänste dock tillräckligt för att streamingtjänsten kunde erbjuda dem en 20-avsnitt lång animerad serie, som kommer att få namnet Kapten Fall.

Denna serie är för dig om:
– Letar efter en välarbetad komediserie som håller dig fast
– Du har en vikings själ
– Du är inte Rufus av Rom, den berömda dramatiska komikern
Den här serien är inte för dig om:
– Du är under 16 år eller tål våld (grafiskt, verbalt, sexuellt)
– Man vill se en serie på franska
– Man vill ha en serie med ett avslut som inte ställdes in under lågsäsongen


Alla tre säsongerna av Norsemen (och vem vet, kanske en dag en stor comeback) finns på Netflix. Tjänsten erbjuder vanligtvis en gratis provperiod på en till två månader.

Behöver du en ny serie att se? Hitta alla avsnitt av skärmsläckaren[s] (säsong 1 till 7 och specialavsnitt).

Relaterade Artiklar

Back to top button