Nordnets satellitinternetavbrott: Viasat lutar sig mot en cyberattack

3D-rendering av Eutelsats KA-SAT satellit © Eutelsat

Satellitanslutningstjänsten Nordnet, ett dotterbolag till Orange, indikerar att dess partner Viasat otvivelaktigt har drabbats av ett hack och därmed stängt av tillgången till KA-SAT-satelliten.

Den 24 februari, som sammanfaller med starten av invasionen av Ukraina utlöst av Ryssland, indikerade Nordnet, ett franskt dotterbolag till Orange-gruppen som har distribuerat fasta och mobila internettjänster via satellit sedan 2008, att det hade stött på ett allmänt fel. på satellitanslutningstjänsten KA-SAT och distribuerar sina erbjudanden i synnerhet till operatören NordNet. Denna telekommunikationssatellit, som har varit i drift sedan 2011, tillhör amerikanska Viasat, som tog över den i slutet av april 2021, från historiska Eutelsat.

Viasat, ägare av KA-SAT-satelliten, mål för cyberattacker

Från den 24 februari angav hundratals, till och med tusentals kunder att de inte hade någon satellitinternetanslutning. Problemen slutar inte där, och tisdag 1eh mars talade Nordnet igen för att ge mer information.

En del av våra abonnenter fråntas en satellit internetuppkoppling efter en teknisk incident hos vår leverantör Viasat ”Skrev det franska företaget, vars uttalande kronologiskt ekar den denial of service attack (DDoS) som amerikanska Viasat var offer för.

Det är mer specifikt det europeiska nätverket KA-SAT som påverkades, vilket påverkade Ukraina men även flera andra länder på den gamla kontinenten, inklusive Frankrike. Kom ihåg att en DDoS-attack är just avsedd att avsevärt sakta ner, eller till och med få ner ett nätverk, genom att överbelasta det med anslutningar.

Nordnet-kunder berövades satellitinternet på grund av en beprövad “cyber-händelse”

Det var något nytt mitt i veckan. Onsdag kväll den 2 mars fick Nordnet ny information från leverantören Viasat som sedan kommunicerades ut till operatörens miljonkunder. ” Viasat informerar oss om att det partiella avbrottet av tjänsten på dess KA-SAT-satellit kan vara följden av en cyberhändelse “Skrev företaget, samtidigt som det indikerar att sätta” alla ansträngningar för att svara och stödja sina kunder “.

Du kommer att märka den valda termen, ” cyberhändelse “, Att inte säga” Cyber ​​attack “. Även om det inte längre råder alltför mycket tvivel om att en dataangrepp är orsaken till detta tjänstavbrott, har det verkliga ursprunget ännu inte gjorts officiellt, även om vi nu vet att den markbundna infrastrukturen för KA-SAT, belägen i Ukraina, påverkades . Nordnet lovar dock att skjuta upp fakturorna från berörda kunder tills de senare kan hitta en koppling värd namnet. Andra internetleverantörer, inklusive Bigblu och Eusanet, rapporterar också avbrott de senaste dagarna.

Normalt är KA-SAT-satelliten tänkt att ha en kapacitet på 90 Gbit/s, med en nedladdningshastighet på upp till 50 Mbit/s per anslutning (Nordnet erbjuder upp till 100 Mbit/s för sina kunder) . KA-SAT borde andas mer snart, med lanseringen av trion av ViaSat-3-satelliter som initialt var planerad till i år. Dess kumulativa kapacitet bör överstiga 3 Tbit/s (1 Tbit/s per satellit), och nå 100 Mbit/s i nedlänkshastighet för slutanvändaren.

Om samma ämne:
Krig i Ukraina: ANSSI varnar för möjliga cyberattacker

Källor: Nordnet, viasat

Relaterade Artiklar

Back to top button