Nordkorea finansierar militära program med stulen krypto

Nordkoreas missilprogram finansierat med stöld av kryptovaluta.

Nordkorea: finansiering från digital stöld

Som rapporterats av BBC, den nordkoreanska regimen skulle finansiera missilprogrammet med upprepas stöld av kryptovalutor. Cyberattacker stal kryptovalutor värda miljontals dollar för att finansiera landets militära program, säger en FN-rapport.

Mellan 2020 och mitten av 2021 hackare verkar ha mer än 50 miljoner dollar stulna (37 miljoner pund) av digitala tillgångar.

Sådana attacker är en “viktig inkomstkälla” för Pyongyangs kärnvapen- och ballistiska missilprogram.

Detta är vad som rapporterades i uppgifterna som i fredags levererades till FN:s sanktionskommitté. Cyberattacker riktade sig mot minst tre kryptovalutabörser i Nordamerika, Europa och Asien.

Miljontals resurser samlades på kort tid

Rapporten hänvisar också till en studie som släpptes förra månaden av säkerhetsföretaget Chainalysis, som tyder på det cyberattack nordkoreaner de kunde ha tjänat upp till 400 miljoner dollar av digitala tillgångar 2021.

2019 rapporterade FN det Nordkorea hade samlat ihop cirka 2 miljarder dollar för sina program för massförstörelsevapen, med hjälp av sofistikerade cyberattacker.

Som bekant har Pyongyang förbjudits av FN:s säkerhetsråd att utföra några kärnvapenprov och att skjuta upp ballistiska missiler.

Trots förbud och tunga sanktioner säger rapporten att Nordkorea har fortsatt att utveckla sin kärnkrafts- och missilinfrastruktur.

Som om detta inte vore nog fortsatte de att söka material och teknik även utomlands, genom informationsteknologi och gemensam vetenskaplig forskning.

Analytiker säger också att det nyligen har skett en “markerad acceleration” av missiltester från Pyongyang.

Relaterade Artiklar

Back to top button