Nokia T20 surfplatta recension

Något annat händer med medelstora surfplattor än med telefoner av samma intervall. I telefoner vill många av oss ha något billigt som tar bra bilder, har bra prestanda eller en skärm som inte bleknar i solljus, och i slutändan blir det lite svårt att hitta om vi betalar lite.

Men efter år av surfplattor är de mellanklassiga mycket mer meningsfulla för mig än de avancerade tack vare hur de flesta människor använder dessa enheter. Du måste göra ett specifikt jobb, det vill säga kolla e-post, njuta av en video, läsa en bok eller ibland spela ett spel är de vanligaste användningsområdena och det är därför HMD satsar på Nokia T20.

Design och hårdvara

Nokia har gjort ett bra jobb med att designa sin surfplatta och ser väldigt lik de mellanklasstelefoner som HMD har släppt för mellanklassen. T20 är i en karaktäristisk mörkblå (Deep Ocean) färg av Nokia, är konstruerad av aluminium och har böjda kanter och rundade hörn som gör att den känns bekväm och fast i handen.

Den har inte det billiga utseendet som billiga surfplattor brukar erbjuda och det är väldigt bra, det är också lätt, med bara 465 g vikt, så det är inga problem att hålla den i handen länge.

På vänster och höger sida finns stereohögtalare, som är en viktig del av vilken surfplatta som helst, men i det här fallet lämnar de en del att önska eftersom ljudet är superplatt och saknar bas, även om dess volym kan vara ganska hög. Det rekommenderas starkt att använda hörlurar för att se innehåll och för detta har den ett 3,5 mm-uttag och Bluetooth 5.0.

Uppenbarligen har vi även en knapppanel för volymen och kraften på surfplattan. Jag skulle ha älskat om strömknappen hade en fingeravtrycksläsare (som många medelstora enheter gör) och för biometrisk upplåsning kan vi bara använda ansiktsupplåsning med telefonens kamera, vilket fungerar 75% av tiden.

Det dåliga är volymknappen, som inte ändras beroende på surfplattans orientering, så om vi använder den horisontellt – som det är tänkt – kommer knapparna att vara upp och ner.

På höger sida kan vi även hitta USB-C-porten och ovanpå sitter microSD och nano SIM-kortsfacket, medan på baksidan finns bara kameran, som kan användas för att skanna dokument eller visa något genom ett videosamtal, men som uppenbarligen inte sticker ut för sin fotografiska kvalitet och finns bara där om vi behöver det. Den bakre är förresten 8MP, medan den främre är 5MP och är placerad överst när man använder surfplattan horisontellt.

Skärm

På grund av priset på surfplattan kan många förvänta sig en skärm med låg prestanda, men sanningen är den panelen på T20 är en annan av dess höjdpunkter. Det är långt ifrån perfekt, men det är väldigt bra för priset och på en surfplatta avsedd för mediaanvändning är detta väsentligt.

Nokia T20 har en 10,4-tums IPS LCD-skärm med en upplösning på 1200 x 2000 i bildförhållandet 5:3, något lite ovanligt för surfplattor, som vanligtvis upptar 3:2 eller 4:3 aspekter. Nokia säger att skärmen är 2K, men sanningen är att den är lite mindre och apparna är begränsade till att sända i 1080p, även om den högre upplösningen uppskattas när man surfar på surfplattan.

Skärmen går bara till 60Hz och har en utmärkt ljusstyrka och når 400 nits i fullt solljus, vilket är jättebra men tyvärr fastnar fingeravtryck för lätt och det komplicerar lite när man använder den utomhus. Detta är exakt samma problem som de senaste iPad Air och iPad Mini lider av, så jag antar att det inte finns mycket att klaga på.

Skärmkontrasten och färgerna är anständiga, kommer inte att förvirra dig men de är bra för prisetoch trots att de inte har de underverk som avancerade skärmar har, såsom HDR-stöd, hög uppdateringsfrekvens eller stöd för P3-utbudet av färger, är det en superkompetent panel.

Programvara och prestanda

Nokias surfplatta har tekniska specifikationer i mellanklass och därför kan vi inte förvänta oss enastående prestanda. Processorn som används i T20 är en Unisoc T610 12nm, ett chip som aldrig tidigare setts på Android-marknaden (som vanligtvis väljer Qualcomm eller MediaTek) men som tillsammans med 4 GB RAM gör att surfplattan väl uppfyller sitt mål att erbjuda en stabil och balanserad underhållningsupplevelse.

Det bör noteras att den GPU som används är en Mali-G52 och för de flesta av de enstaka spelen jag har provat, som Pokemon Unite eller Thumper, fungerar surfplattan stabilt, men om vi vill använda den för mer kraftfulla spel, som Genshin Impact , vi kommer börja för att märka fall i ramarna och viss eftersläpning, en situation som också uppstår då och då när man använder flera appar. Men hallå, inget allvarligt.

Som i alla enheter av märket HMD har Nokia T20 en Android-version utan modifieringar och praktiskt taget utan bloatware. Faktum är att de enda förinstallerade apparna är Netflix och ExpressVPN, och dessa kan avinstalleras utan problem.

Från fabrik kommer surfplattan med Android 11, en version som tyvärr har inga optimeringar för tabletformatet är så många delar av användargränssnittet utsträckta versioner av vad vi redan ser på telefoner, och det ser bara dåligt ut.

Det som är bra är att Nokia lovar 2 år av mjukvaruuppdateringaroch bör i teorin få Android 12L, det nya operativsystemet anpassat för surfplattor och hopfällbara.

Till exempel, på hemskärmen, längst upp har vi permanent widgeten “I ett ögonkast” (vilket vi kan se i Google Pixel), och naturligtvis, på en telefon som hålls vertikalt är det vettigt eftersom utrymmet den upptar inte är så mycket, men på en surfplatta som vi upptar horisontellt upptar widgeten mycket utrymme på skärmen, det går inte att använda det tomma utrymmet på vardera sidan av widgeten. Något liknande händer med många andra widgets, som inte passar bra i avståndet i det horisontella formatet.

Det som är bra är att vi har Underhållningsutrymme, en sektion bredvid startskärmen för att ersätta Google Feed och som visar oss alla underhållningstjänster och applikationer som vi har installerat, oavsett om filmer, serier, spel, böcker eller musik, och i processen kommer det att hjälpa oss med rekommendationer som liknar Google TV. Allt detta på ett ställe och för en underhållningsfokuserad surfplatta är den superideal och bekväm.

Batteri

Den sista bra punkten till förmån för Nokia T20 är dess 8 200 mAh batteri, som ger massor av autonomi för hela dagen, till och med titta på multimediainnehåll i timmar.

Med den användning som jag har gett surfplattan, det vill säga att kolla e-post, titta på några kapitel och spela PS5 på distans, har jag varit tvungen att ladda den var 4:e eller 5:e dag. Det är också att batteriförbrukningen i vila är minimal, vilket hjälper ännu mer att komma bort från laddaren.

På samma sätt kommer surfplattan med en 15W USB-C-laddare i kartongen för när vi behöver den och jag skulle rekommendera att ladda den över natten då det tar lång tid att komma till 100%.

Det är värt det?

Surfplattor är enheter med specifika användningsområden, vissa kan användas för att göra anteckningar, vissa för att designa och många andra för att se multimediainnehåll, den senare är huvudpubliken på Nokia T20.

T20 är en surfplatta som inte kommer att göra någon galen på grund av dess specifikationer, men den levererar till fullo sitt uppdrag att erbjuda utmärkt värde för pengarna som helhet.

Om du letar efter ett alternativ som är idealiskt för underhållning, är det här en surfplatta som inte gör någon besviken alls eftersom den har en snygg design, en mycket bra skärm, tillräckligt med kraft för vardagen och ett utmärkt underhållningscenter integrerat i Start , som tack vare ett gigantiskt batteri får oss att glömma laddaren. Men självklart, om det du letar efter är kraft, att använda professionella verktyg eller bättre stöd för appar av alla slag, är iPad på ingångsnivå fortfarande bättre.

Nokia T20 kan köpas till ett pris av CLP $179 000 i Deep Ocean-färg, ett pris som verkar rimligt tack vare setet och HMD:s löfte att uppdatera den till Android 13.

Relaterade Artiklar

Back to top button