Nokia lanserar in på marknaden för bärbara datorer med en fransman vid rodret

Nokia_PureBook_Pro_5 © © Nokia / OFF Global

Nokia fortsätter att sprida sina vingar genom att gå in på en ny marknad, den för den bärbara kontoret. För att göra detta anförtror varumärket nycklarna till vagnen till Lyonnais OFF Global.

Den franska startupen tillkännager idag, med anledning av MWC 2022, en första grundläggande men effektiv bärbar dator: PureBook Pro.

Ett partnerskap mellan Nokia och OFF Global

OFF Global tillkännager idag undertecknandet av ett licensavtal med Nokia (…). Det franska företaget (…) har därmed en exklusiv internationell licens att skapa bärbara datorer under Nokias varumärke. Så här gör OFF Global, baserat i Lyon och grundat 2020, presentationerna. Vi får veta att gruppen kommer att ansvara för design och marknadsföring av en hel rad bärbara datorer stämplade Nokia, samtidigt som de förblir under den finska gruppens beskydd… och samarbetar särskilt med varumärkets team i San Francisco för att designa av sina produkter.

Med anledning av MWC 2022, som slår upp portarna den 28 februari, presenterar det unga franska företaget därför en första egen bärbar dator, som för att sätta sin fot i stigbygeln: Nokia PureBook Pro. Tillgänglig i 15,6 och 17,3 tums versioner kommer enheten att anlända till Europa under andra kvartalet. Det är den första födda i ett sortiment som OFF Global vill slutföra senare, med det tydligt uttalade målet att etablera en närvaro senast 2022 i totalt 22 länder (inklusive Kanada, Thailand och länderna i ‘Nordafrika).

Enkelt och effektivt under Alder Lake

På egen hand kommer PureBook Pro förmodligen inte att imponera på många människor. Han är inte riktigt där för det. Enligt OFF Global-cheferna som vi har kunnat diskutera med handlar det framför allt om att etablera sig på marknaden med en enkel och effektiv produkt, skräddarsydd för att möta förväntningarna hos en mängd olika användare. Det är uppenbart att vi riktar blicken mot en enhet som skulle vilja bli en av bästsäljarna 2022 med en balanserad teknisk information, en rudimentär men praktisk design och ett ganska rimligt utgångspris.

För att lyckas attrahera kunder förlitar sig OFF Global främst på Intel-processorer på 12e och den senaste generationen … snarare än att välja äldre marker. Å andra sidan kommer det att bli nödvändigt att vara nöjd med den lilla Core i3-1220P (2 högpresterande kärnor, 8 högeffektiva kärnor och 12 trådar, klockade mellan 1,5 och 4,4 GHz). Denna Alder Lake-processor, som tillkännagavs i början av 2022, kommer här att kopplas ihop med 8 GB DDR4 och 512 GB SSD (OFF Global meddelar 3 300 MB/s i läsning och 2 200 MB/s i skrift). Ingen DDR5 vid horisonten alltså.

Nokia_PureBook_Pro_4 © © Nokia / OFF Global

Nokia_PureBook_Pro_3 © © Nokia / OFF Global
Nokia_PureBook_Pro_1 © © Nokia / OFF Global
2 © © Nokia / OFF Global

En kontorslaptop med rätt utrustning/pris-förhållande?

På skärmsidan förlitar sig Nokia PureBook Pro på en Full HD IPS-panel (1 920 x 1 080 pixlar), beröringsfri, antireflekterande behandling och överträffad av en 2 Mpx HD-webbkamera. Enhetens anslutning är baserad på Wi-Fi 5- och Bluetooth 5.2-standarderna, medan dess anslutning kommer att baseras på två USB-C 3.2-portar, en USB-A 3.2-port, en SD-kortläsare och ett hörlursuttag. Batteriet tillkännages med en kapacitet på 57 Wh, för en autonomi på upp till 10 timmar, vilket inte verkar riktigt lockande vid första anblicken. Fyra högtalare (två på sidorna av chassit och två nedan) nämns också av OFF Global, som stoltserar med ett mer omfattande ljud och en bra ljudupplevelse. Inte överraskande kommer Windows 11 att installeras på enheten, vars dimensioner når 358 x 237 x 19,05 mm för 1,7 kg i 15,6 tum.

Som nämnts ovan kommer Nokia PureBook Pro att finnas tillgänglig i två versioner, åtminstone initialt. I 15,6 tum kommer enheten att erbjudas från 699 euro, medan det kommer att förhandlas från 799 euro för 17,3 tum. OFF Global lovar att andra modeller kommer att tillkännages senare under 2022. Företaget nämner särskilt spåret av en ultraportabel… utan att vilja säga mer. Vi får också veta att varumärket initialt vill fokusera på “klassiska” bärbara datorer. A priori, du behöver inte förvänta dig 2-i-1 eller andra excentriciteter inom den närmaste framtiden. Vi har också fått bekräftat att ingen AMD-konfiguration för närvarande finns i programmet.

Clubic bör snart kunna testa Nokia PureBook Pro. Vi kommer sedan att berätta om enheten drar nytta av ett riktigt intressant förhållande mellan utrustning och pris… eller inte.

Källa: pressmeddelande, OFF Global briefing

Relaterade Artiklar

Back to top button