Nintendo World Cup: Double Dragon-stil fotboll, på NES!

World Cup NES

I början av 90-talet, för många spelare, kallades inte referensen i form av fotbollsspel ESP Var Fifa… men Nintendo World Cup.

Utvecklad av Technos Japan, Nintendo World Cup lanserades (i Japan) 1990, när hela världen vibrerade inför VM som då ägde rum i Italien. Men ingen officiell licens här, inte ens simulering, inte ens riktiga fotbollsregler… Nintendo World Cupdet är en atypisk fotbollsmatch, väldigt arkadliknande och till och med lite kampinriktad, för att säga sanningen, titeln är en hedersmedlem i sagan Nekketsu Kōkō Kunio-Kund.v.s. en ättling till ” Renegat för de som minns.

Vid antipoderna av slaget vid teraflops, 4K och 60 fps, NEOKlassiker
erbjuder dig en återgång till videospelens ursprung. Från den stora pixel 2D-titeln till det mindre avlägsna tveksamma 3D-spelet, denna kolumn inbjuder dig att (åter)upptäcka videospelskornen som öppnade upp världen för de 10e konst…

Världscupen

Nintendo World Cup, Double Dragon… samma kamp?

Nintendo World Cup är därför strängt taget inte ett “Nintendo”-spel, eftersom titeln utvecklades av Technos Japan. En obskyr studio för många spelare, men som ändå fick viss framgång med serien Nekketsu Kōkō Kunio-Kunoch i synnerhet en viss Super Dodge Ball. Men Technos Japan är det också Renegat eller Gatugäng (River City Ransom i USA), utan att i slutet av 1990 glömma det extraordinära Double Dragon II
. Studion gör alltså anspråk på en “kämpande” sida, vilket vi finner i detta Nintendo World Cup.

Världscupen

Det är faktiskt omöjligt att glömma dessa karaktärer på ett sätt superdeformerad med ett sådant speciellt utseende, tydligt mer fast beslutna att bryta sina smalben än att få de motsatta näten att vibrera. I Nintendo World Cupförutom att respektera lekområdena, finns det inga regler.

Det är också därför du inte ska tveka att spela armbågar och tacklingar för att återhämta bollen, på en motståndare som fysiskt kommer att uttrycka sin smärta, med mycket framgångsrika ansiktsuttryck. Under matchens gång kommer vissa spelare till och med att förbli rotade till marken, utmattade av de olika slag som de fått.

Världscupen

Ännu värre (eller bättre) är att mötena inte enbart äger rum på en vacker gräsplan. Det kan hända att spela på ett fält täckt med is, eller på stenig mark, vars stenar kommer att få spelarna att snubbla.

Före varje match kan du se över dina spelares placering och till och med konfigurera ditt lags allmänna attityd, genom att ta fram målvakten till exempel, genom att gynna brådskande eller tacklingar, välja ett kollektivt spel eller tvärtom genom många slag på mål.

Världscupen

Då, som en gammal god Olive och Tom, Nintendo World Cup väckte en sensation på lekplatserna, särskilt tack vare hans oförglömliga kraftfulla skott. En överraskning desto större eftersom, i motsats till jackan i Famicom-versionen, PAL-omslaget inte på något sätt antydde en fotbollsmatch så långt från verkligheten. Det lovade till och med fotbollens realism på internationell nivå” det vill säga !

Världscupen

Mellan fotboll, lönnmordstacklingar och humor

Nintendo World Cup, det är också speciella skott som utlöstes slumpmässigt via ett normalt skott, eller som du kunde “tvinga” genom att trycka på A och B för att utföra en akrobatisk retur (ofta från mitten av fältet) eller till och med en arg dykhuvud . Det är också möjligt att eliminera den sista försvararen genom att slå honom med ett kraftfullt slag i buken, innan du sätter foten på bollen och slår i mål.

Världscupen

Ja det är patetiskt ur strikt synvinkel rättvist spel, men vilket nöje att få målvakten att flyga med ett helt overkligt kraftslag, varierande beroende på lagen utrustade med flera typer av specialskott. För att göra detta krävdes dock fortfarande en känsla av timing och spelarplacering.

Världscupen

Och ja, för förutom sin “kämpande” sida, Världscupen var särskilt förvirrande av sitt spelupplägg, eftersom det senare tillät spelaren att regissera… bara en fotbollsspelare, nämligen lagkaptenen!

De andra medlemmarna, själva, styrs alltså av en AI, som vi alltid kan ge några indikationer på (i god kapten att vi är det), som att be om en passning eller ett skott på mål, men klarar mer. Det är därför nödvändigt att hela tiden tänka på att byta ut sig själv, inklusive (och framförallt!) under de defensiva faserna.

Världscupen

Ensam, i par, i treor och till och med i fyror!

Även om det var en klassiker för tiden, Nintendo World Cup är långt ifrån felfri. Svårt till exempel att ignorera en skärm som blinkar överdrivet, och ett spelupplägg förvisso väldigt roligt men allt som allt väldigt begränsat. Det hindrade inte Technos Japans spel från att vara ett av de som vi spelade regelbundet, ensamma eller med vänner, för att unna oss en god bit av sport och skratt.

På “nöjessidan”, till dess estetik i sin egen rätt, läggs en ganska extraordinär musik, som är sällsynt nog i en fotbollsmatch, för att understrykas.

Världscupen

Notera också att Nintendo World Cup får spela ensam eller i par, men att det också gick att ägna sig åt dessa mycket speciella fotbollsspel i treor, eller till och med fyror!

Och om spelet såldes i standardversion finns det också en patron av Världscupen som inkluderade spelet Super Spike V’Balloch som erbjöds som ett paket med NES Sport Set, som även innehöll konsolen, fyra kontroller och adaptern NES fyra poäng tillägnad.

Världscupen

För ordens skull har den japanska versionen en mycket lyckad (och rolig) liten introduktion, samt små mellanspel, helt frånvarande i vår västerländska version. Om du kan, ta också en titt på Kunio Kun Nekketsu Soccer Leagueden direkta uppföljaren till Världscupenmed ett mer framgångsrikt och komplett koncept.

Slutligen, notera att om Nintendo World Cup lanserades på NES, spelet var också ett måste för den lilla GameBoy. I Japan, spelet, under sitt namn Nekketsu Kōkō Dodgeball-bu: Fotbollshönavar också tillgänglig på PC Engine och SEGA Mega Drive.

Världscupen

Därefter gav licensen äntligen plats för andra sporter som dodgeball, basket och hockey på NES, eller till och med baseball på Super Nintendo.

Ett fightingspel där du kan göra mål

Lika fånig som en River City Ransom (som det ursprungligen var en spin-off), Nintendo World Cup visste hur man förförde dåtidens spelare med sin allestädes närvarande humor, sin unika atmosfär och en helt oväntat udda (och bråkande) sida. Så ja, det är lite repetitivt och inte särskilt spännande i solo, men med två (eller till och med tre eller fyra) spelare förvandlas upplevelsen och vi går sedan på långa spelsessioner, mellan fniss, mördande tacklingar och specialskott som får målvakter från marken.

Kunio Kun

Synd dock att vår västerländska version har amputerats i visst innehåll jämfört med den japanska versionen. Ändå, för många (gamla) spelare, Nintendo World Cup var en av deras första fotbollsmatcher på den tiden. Det ryktas till och med i auktoriserade kretsar att det fortfarande i hemlighet anses av många av dem som ett av deras favoritfotbollsspel.

Relaterade Artiklar

Back to top button