NFT och penningtvätt: en växande sektor

NFT © amhnasim / Pixabay

De NFT, mitt i en rusning, upplevelsedrift, som all ny teknik. Chainalysis väcker två: penningtvätt och tvätta handel.

År 2021 beräknas kryptovalutabaserad penningtvätt ha nått rekordnivån 8,6 miljarder dollar, en ökning med mer än 30 % från föregående år. Det New York-baserade blockkedjedataföretaget Chainalysis valde att fokusera sin senaste rapport på den visserligen lilla, men mycket växande andelen penningtvätt genom köp och försäljning av NFT.

Vissa tvekar inte att på konstgjord väg blåsa upp värdet på NFT…

Kom ihåg att icke-fungibla tokens (NFT) utgör en unik digital vara, vars transaktion utförs i kryptovalutor. De kan användas för att köpa fysiska eller digitala objekt (bilder, videor, etc.), förutom att till skillnad från en traditionell virtuell valuta kan NFT, som därför inte är utbytbar, inte bytas ut. Detta ger innehavaren exklusivt ägande av den berömda digitala tillgången samt möjligheten att ändra marknadsvärdet på den senare.

Populariteten för NFT:s sköt i höjden förra året. I sin analys säger Chainalysis att de har spårat över 44 miljarder dollar i kryptovalutor skickade till NFT-relaterade smarta kontrakt (Ethereum) 2021. tvätta handelhar ofta förknippats med NFT-marknader.

de tvätta handel, en teknik som förlitar sig på marknadsmanipulation för att på konstgjord väg öka värdet på NFT:er, har tagit fart. Här befinner sig även NFT-säljaren i köparens position, via en kryptovaluta-plånbok som han kontrollerar, för att få folk att tro att hans föremål har ett värde. Slutmålet är att få hans NFT att verka högre än hans “riktiga” värde.

…men i slutändan är det svårt att göra det utom synhåll

Man kan tro att denna praxis är lätt att implementera, eftersom det finns ett stort antal plattformar som erbjuder sina användare möjligheten att utföra transaktioner med en enkel anslutning, utan att gå igenom identifieringsstadiet.

Genom att analysera blockkedjan kunde Chainalysis spåra tvätta handel genom att studera fallet med NFTs köpta från självfinansierade adresser, som i slutändan ger bevis för att vissa säljare av icke-fungibla tokens verkligen har gjort fiktiva transaktioner. de tvätta handlare den mest produktiva skulle ha uppnått 830 försäljningar på detta sätt. Totalt identifierade Chainalysis 150 olönsamma säljare som ådrog sig $416 984 i förluster. Å andra sidan lyckades 110 illvilliga aktörer, de mest lönsamma därför, samla ihop cirka 8,9 miljoner dollar i vinst.

Det är mycket troligt att dessa 9 miljoner dollar kom från försäljning som gynnats av intet ont anande köpare, som utan tvekan trodde att NFT:erna de köpte hade ökat i värde från händerna på en samlare till en annan. Och så vidare. Den juridiska vagheten kring dessa fiktiva transaktioner i NFT-världen gynnar i alla fall illvilliga individer, åtminstone tills tillsynsmyndigheter beslutar sig för att intressera sig mer för denna praxis. För även om oärliga börser förblir i minoritet kan de göra mycket skada för NFT-handeln och försämra förtroendet för ekosystemet. Marknadsplatser kommer också att ha sin roll att spela för att förhindra dessa fiktiva transaktioner, särskilt eftersom blockkedjedata och analys kan identifiera användare som säljer NFT:er till adresser som de själva finansierar.

Rörelser som observerats från adresser som utgör en sanktionsrisk

Penningtvätt är, enligt Europol, den främsta brottsliga aktiviteten i samband med illegal användning av virtuella valutor. När det gäller NFTs mer specifikt, är tvättaktiviteten tydligt synlig, även om den fortfarande är en nisch. Konstverk, som tavlor, är ett idealiskt sätt att ge skatteförmåner. Brottslingar köper en tavla med illegala medel, för att sälja den senare, mot medel som är lagliga. Hela ” utan samband med den ursprungliga brottsliga verksamheten som Chainalysis påpekar.

Det som också oroar det specialiserade företaget är värdet som skickas från otillåtna adresser på NFT-marknadsplattformar. Detta upplevde verkligen en kraftig ökning under tredje kvartalet och översteg en miljon dollar i kryptovalutor. Det nådde till och med 1,4 miljoner dollar under fjärde kvartalet. Och i båda kvarteren kom mycket av denna aktivitet från adresser associerade med bedrägerier som skickade pengar till NFT-marknadsplatser för att göra inköp.

Ännu värre, under fjärde kvartalet fann Chainalysis att kryptovaluta till ett värde av 284 000 USD skickades till NFT-marknadsplatser från adresser som riskerade att bli sanktionerade. Fenomenet förklaras av överföringar från P2P-börsen Chatex, som förra året lades till SDN-listan (Specially Designated Nationals and Blocked Persons List), en amerikansk åtgärd som riktar sig till de farligaste brottslingarna och terroristerna, utsedd av USA.

Om samma ämne:
Kryptovaluta och cyberbrottslighet: Europol avfärdar förutfattade meningar

Källa: kedjeanalys

Relaterade Artiklar

Back to top button