Neuralink lät en apa spela Pong med tanke

Neuralink Corporation är ett amerikanskt neuroteknikföretag som utvecklar implanterbara neurala gränssnitt. Dess grundare är Elon Musk och dess huvudkontor ligger i San Francisco. För några dagar sedan offentliggjorde det välkända amerikanska företaget en video av en makak som spelar Pong på ett alternativt sätt. Apan lekte i själva verket inte med sina händer, utan med sin tanke.

Allt detta, tack vare N1 Link trådlöst chip som i framtiden skulle kunna hjälpa funktionshindrade eller förlamade personer till återfå någon motorik. Implantationen av detta trådlösa chip i hjärna av makak det tjänade till att få honom att flytta spelpinnarna. Detta är inte ett experiment för sin egen skull. Neuralink är faktiskt angelägen om att specificera att detta experiment är en del av studie- och utvecklingsprocessen för Link-teknologier som har en specifikt mål: hjälpa människor med neurologiska störningar och funktionshinder genom en minimalt invasivt trådlöst neurala implantat som skulle tillåta dem att få tillbaka vissa färdigheter, även motor.

Neuralink: N1 Link trådlöst chip kan hjälpa människor med förlamning

Huvudpersonen i Neuralink-videon är Personsökareen makak av nio månader i vars hjärna forskarna implanterade två Link-chips, en i vänster motorisk cortex och en annan i höger motorisk cortex. Specifikt implanterades de två chipsen i hjärnområdena som är involverade i handkontroll e av armarna. N1 Link-chippet som implanterats i aphjärnan är en neural inspelningsenhet och av dataöverföring med 1 024 elektroder.

Neuralinks mål är att använda rörelseprognoser tillhandahålls av N1 Link-chips för att erbjuda förlamade människor möjligheten att kunna flytta en markör på en skärm med bara en tanke eller att skriva textmeddelanden eller, enklare, att spela tv-spel precis som Pager gör i videon. Helt klart målet mer ambitiös som det amerikanska företaget vill uppnå är att ens lyckas med Återställ även där fysisk rörlighet hos patienter med förlamning. Vi måste bara vänta och se resultat av detta extraordinära experiment.

Relaterade Artiklar

Back to top button