Neuralink: Hur och varför Elon Musk vill ha chips i mänskliga hjärnor senast 2022

Elon Musk vill börja implantera chips i människor redan 2022, en idé som inte är ny för oss och absolut inte något som inte är ny för Neuralink. Elon Musks företag har under flera år studerat hur man implanterar elektroniska kort i människors huvuden.

Företaget grundades 2016 och är dedikerat till att bättre förstå vår hjärna och vill lösa olika problem som involverar vårt sinne och specifika funktioner hos detta organ. Elon Musk garanterar att det kommer att vara möjligt att bota de mest skilda neurologiska problem, många av de sjukdomar som vi fortfarande inte har hittat ett botemedel mot.

Detta inkluderar till och med depression, eftersom, enligt honom, hjärnans stimuli kunde kontrolleras för att reglera hur du mår. Och om detta är en möjlighet, varför inte bota överdriven sorg hos vissa människor?

Denna information har redan förts vidare i tidigare Neuralink-presentationer, men den senaste informationen är relaterad till releasedatumet. Nästa steg släpptes som involverade något som kan vara revolutionerande, men som redan föddes kontroversiellt: chips i människor så tidigt som 2022.


Chips hos människor: hur och varför?

I detta första ögonblick, enligt Elon Musk, kommer chipsen att implanteras hos personer med svåra ryggmärgsproblem och andra störningar. Nyheten presenterades under en intervju med miljardären till Wall Street Journal.

Under livesändningen förklarade han att Neuralink har arbetat med apor och gör flera tester som bekräftar att dessa implantat är säkra och pålitliga.

Han påpekade också att dessa marker “på ett säkert sätt kan tas bort”, ett problem som har varit konstant.

Men trots prat och starka indikationer på framsteg på området är det bra att se skeptiskt på det nya schemat. Detta eftersom det inte är så enkelt – inte ens för ett företag av Neuralinks storlek – att få godkännande för vetenskapliga experiment av den här typen.

Tanken är att starta dessa mänskliga försök 2022, men det beror på FDA-godkännande (Food and Drug Administration) en federal myndighet av United States Department of Health and Human Services.

Men åtminstone medgrundaren är övertygad om att han kommer att få godkännande. Enligt honom följer Neuralink standarder för enhetsimplantat som är mycket högre än de som införts av FDA.

Planen är i alla fall att starta redan 2022. Genom Twitter kommenterade han att detta kommer att bidra till att påskynda forskningsframstegen och skämtade om att det är svårt att föra konversationer med apor.

Och bara för att förstärka, inte bara neurallink, utan alla andra företag i denna en av de rikaste männen i världen lider av tomma löften eller som helt enkelt tar för lång tid att hända. Detta beror till stor del på den “marknadsförarfigur” som Musk är. Tesla, hans elbilsföretag, samlar på sig stämningar i amerikansk domstol för att ha underlåtit att hålla leveranstiderna under åren.

De företag som berörs av det fungerar faktiskt bara på lång sikt, just för att de sysslar med teknologier som kräver många upptäckter, för att de gör saker som få har gjort eller som ingen har gjort fram till dess.

Och om detta är det värt att notera att det inte är första gången som vi har en publicerad deadline för implantation av chips hos människor. År 2019 sa miljardären att chipsen skulle testas på vår art i slutet av 2020. Sedan, i februari 2021, sa han att han skulle testas fram till slutet av året. Nu säger du att 2022 kommer detta faktiskt att hända.


Anledningar till att ha ett chip i huvudet

Vi har ingen möjlighet att veta om löftet kommer att hållas, men det är viktigt att hålla ett öga på denna teknik av några anledningar.

Så invasivt och skrämmande som detta kan verka för vissa människor, kan ett chip i huvudet vara till stor hjälp.

Att lägga till en bit till hjärnan kan inte bara förändra hur människor ser eller känner, det kan till och med få dem att styra andra enheter med sinnets kraft. Indirekt…

Detta beror på att den del som används av Neuralink använder den mycket vanliga signal- och kommunikationsstandarden; det är Bluetooth. Den kan anslutas till externa enheter, vilket gör att de kan styras med en teknik som redan är utbredd.

Och bara för att förtydliga detta omnämnande av Bluetooth: uppenbarligen är det något tillfälligt och som senare kommer att ersättas av WiFi-kommunikation enligt andra krypteringsstandarder.

Och för de som inte har sett det är det värt att komma ihåg ett av testerna som delas av företaget: en apa som leker med vad den där sinnets kraft skulle vara.

Detta bevisar att testerna är lovande hos apor och kan också tyda på att vi kommer att fungera bra i vår organism. Även för att vi delar vissa likheter med primater.

Men den viktigaste punkten som tas upp och som kommer att arbetas med nästa år har att göra med quadriplegic människor. Människor som har tappat rörelsen i bålen, benen och armarna kan dra nytta av Neuralink-projektet.

Något mycket stort kan göras här. Förhoppningen, som förklaras i live, är att det ska vara möjligt att återföra hela kroppens rörelse till personer med vissa typer av skador.

Och det var något som talades med viss omsorg av Elon Musk under livesändningen. Han citerar till och med att han tror att det finns en chans av att detta hade gjorts, sa han och upprepade ordet med eftertryck med en känsla av oro till och med.

Och du kan förstå varför du ska vara försiktig när du säger detta, det skulle vara en väldigt negativ sak att ge falska förhoppningar om en så allvarlig sak. Men budskapet är att allt ser mycket lovande ut.


Dystopisk eller lovande framtid?

Och idag får vi höra om många intressanta tekniker som är riktigt flashiga. Många av dessa är Elon själv inblandad.

Elbilar, blockchain, augmented reality, artificiell intelligens… Men av allt detta kan chippet i huvudet i själva verket vara det som kan ge mänskligheten en stor revolution. Och här bygger jag helt på det som presenterades av honom och hans team under dessa år av arbete på Neuralink.

Det finns några punkter som kan göra detta revolutionerande, utan att överdriva. Utöver det som redan har nämnts här i den här videon, tycker jag att det är värt att nämna att detta chip är just det som kan göra idén om Metaverse universellt gångbar. Det beror på att det kan förändra hur vi förhåller oss till varandra och även till själva internet.

Idén att lägga till virtuella element i vårt dagliga liv och koppla samman människor samtidigt kan göras mycket mer effektivt utan behov av glasögon eller någon annan extern enhet.

Men eftersom hon är väldigt jordnära här kan hon till en början öppna enklare dörrar och hjälpa till med uppgifter som en röstassistent brukar hjälpa till, till exempel. Ansluta till enheter i huset för att tända ljus, slå på luftkonditioneringen, sätta på musik för att spela och så vidare.

Elon Musk hoppas att du kan lyssna på musik med chippet. Spela videospel utan att behöva en handkontroll. Ändra neurologiska förnimmelser.

Dessa och andra planer övervägs, men de flesta av dem delas inte eftersom de kräver företagsansvar. Löftet måste uppfyllas.

En annan punkt som väcker uppmärksamhet är möjligheten att spela in information från hjärnan och kunna matcha stycket med artificiell intelligens.

I ett av liven visade Neuralink-teamet hur det är möjligt att registrera information från hjärnan och till och med projicera den. De visade till exempel hur de kan förutsäga rörelser. Med ett chip inopererat i en gris hjärna var det möjligt att visa projiceringen av djurets rörelse.

Det pratades också om den framtida möjligheten att lagra minnen, något som också togs upp i avsnittet. Hela historien om dig – från Black Mirror. Det här är ett mycket intressant avsnitt av Netflix-serien som visar vad som skulle kunna hända om vi lyckades spara och dela minnen och erfarenheter.


mindre och mindre mänsklig

Och naturligtvis väcker allt detta diskussioner om integritet och i vilken utsträckning det är etiskt att förändra hur vi är biologiskt genom att utnyttja robotik och digitala resurser.

Till en början kan vi tycka att det är konstigt att implantera ett chip i vårt huvud, trots allt förändrar det vad vi har tillgång till och hur vi relaterar.

Och jag är säker på att många mår dåligt av den idén. Jag kan inte ens säga att jag mår bra av det. Men när vi tänker på vad en mobiltelefon erbjuder oss ser vi att den gör allt som har nämnts hittills. Det tillför i princip funktioner som vi biologiskt inte har.

Vi föddes utan mobiltelefon.

Men jag tänker alltid på teknik som något som bara var möjligt på grund av vad människan verkligen är. Vi som skapade mobilen, internet, allt vi har tillgång till. Så det här är till viss del mänskligt.

Men det här är ingen lätt diskussion. Teknik kan hjälpa, men det kan förstås också göra ont. Även för att den är gjord av oss, och vi är inte alltid bra.

Hur som helst, jag öppnar ett utrymme för diskussion här, jag skulle vilja höra fler människor om detta ämne. Är du rädd för möjligheterna med ett sådant chip? Tror du att det här är framtiden? Låt oss prata här.

Relaterade Artiklar

Back to top button