Neuralink: 15 av de 23 marsvinsapor som har dragit nytta av ett hjärnimplantat skulle ha dött

Monkey MindPong © Neuralink

Testerna av Neuralänk är kärnan i en kontrovers. Elon Musks företag som avsåg att tillverka och marknadsföra hjärnchips har under flera år genomfört experiment på ett tjugotal primater.

Även om detta implantatprojekt kritiseras av många forskare, befinner det sig nu i siktet på en grupp för försvar av djurens orsaker. 70 % av testpersonerna sägs ha dött under Neuralink-experiment.

70 % av Neuralinks testpersoner dog

Hemsidan Business Insider rapporterar att en amerikansk djurrättsgrupp (Physicians Committee for Responsible Medicine) lämnade in ett klagomål mot Neuralink till Department of Agriculture den 10 februari 2022. Organisationen påstår sig ha skaffat hundratals sidor med filer om experimenten utförda av University of California -Davis, där Neuralink gjorde sin primatforskning.

Dessa dokument beskriver experimenten, där det talas om självskadebeteende, epileptiska anfall samt generell bristande omsorg. Föreningen hävdar att Elon Musks företag genomförde tester på 23 apor mellan 2017 och 2020, och endast sju av dem är fortfarande vid liv. De överlevande primaterna har sedan dess enligt uppgift flyttats till Neuralinks lokaler när det skar banden med universitetet 2020.

Obduktionsprotokoll och veterinärrapporter skulle visa att hjärnimplantattesterna skulle utföras olagligt och orsaka “ extremt lidande till följd av djurmisshandel och mycket invasiva experimentella skallimplantat under experimenten “. I sitt pressmeddelande förklarar föreningen också att ” i vissa fall valde Neuralink och University of Davis att avliva dem innan experimenten började, eftersom deras hälsa var alltför försämrad “.

Neuralink slår tillbaka

Inför anklagelserna försvarade Neuralink sig i ett pressmeddelande genom att förklara att alla procedurer som genomfördes av University of Davis är “ följt tillämpliga federala lagar “. Det amerikanska företaget påminner om att ” alla nya medicintekniska produkter måste testas på djur innan de testas på människor, en regel som Neuralink inte är något undantag från “. Hon klargör också att flera apor har anlänt.” kroniskt sjuk vilket betyder att de var på väg att avlivas innan de tilldelades dem. ” Vi är absolut dedikerade till att arbeta med djur på ett så humant och etiskt sätt som möjligt. ” står det i pressmeddelandet.

Kom ihåg att på lång sikt är målet med Neuralinks hjärnchips att kontrollera människors hjärnaktivitet, till exempel för att behandla sjukdomar som Alzheimers eller Parkinsons, eller till och med återställa sinnena. Utöver den medicinska aspekten hoppas företaget också utveckla en “superkognition” som skulle göra det möjligt att till exempel styra en dator eller en smartphone genom att tänka. 2021 skröt Elon Musk om att ha lyckats få en apa att spela Pong. Dessa avslöjanden misskrediterar ändå hans projekt och i dag är det svårt att föreställa sig att Neuralink ska utföra tester på mänskliga hjärnor i år, särskilt eftersom implantatet fortfarande inte har fått godkännande från marknadstillsynsmyndigheten i USA.

Om samma ämne:
Neuralink: Elon Musks start-up skulle ha implanterat en apa för att spela tv-spel genom att tänka

Källor: Resultat, Neuralänk

Relaterade Artiklar

Back to top button