Netgear EAX20 Mesh Wi-Fi 6 Repeater-recension: Ultrasnabb trådlöst plus Ethernet

Netgear EAX20 recension © Alexandre Schmid för Clubic

WiFi är riktigt bra. Trådlöst, snabbare och snabbare, längre och längre… förutom i bakrummet, eller bakom den bärande väggen, etc. Wi-Fi är bra speciellt när det finns överallt, därav vårt test för dagen, Netgear EAX20 repeater. Är det värt investeringen?

Mer exklusiv än Netgear EAX15 som vi redan har testat, Netgear EAX20 Wi-Fi repeater presenterar vid första anblick ganska likartade tekniska specifikationer: kompatibilitet med Wi-Fi 6-standarden och stöd för teoretiska hastigheter upp till 1800 Mbps.

Men den här har det speciella med att erbjuda 4 Ethernet-portar för att utrusta till exempel det lilla bakre sovrummet på kontoret för dina distansarbeten – eller för ett litet spel, låt oss inte vara så seriösa.

Låt oss tillsammans se hur denna Netgear AX1800 fungerar bra, är det rätt lösning för att lägga till nätverk i ditt nätverk?

Sammanfattning

Datablad för Netgear EAX20 – AX1800

Tekniska specifikationer

Wi-Fi-standard(er)
802.11ax

Dubbelband
Ja

Kontakter
Ethernet (x4)

Antenn(er)
Ja

Löstagbara antenner
Nej

kryptering
WPA3

Wi-Fi Mesh (Mesh-nätverk)
Ja

Överföringshastighet
1800 Mbps

Integrerat uttag
Nej

Fysiska egenskaper

Höjd
241,7 mm

Längd
169,5 mm

Djup
63,4 mm

Vikt
504g

En imponerande men diskret, men ändå imponerande repeater

För en Wi-Fi-repeater antar Netgear EAX20 imponerande dimensioner på 241,7 x 169,5 x 63,4 mm, nästan värda en routers.

Netgear EAX20 recension © Alexandre Schmid för Clubic

I fråga, dess generösa anslutningsmöjligheter med närvaron av inte mindre än fyra Gigabit Ethernet-portar (1000 Mbps).

Strömuttaget är precis bredvid, liksom återställningsknappen.

Netgear EAX20 recension © Alexandre Schmid för Clubic

WPS-knappen, för att enkelt para ihop repeatern med routern utan att behöva gå igenom mobilapplikationen, finns på framsidan, under de sex statuslamporna.

Trots vissa designlinjer som ger mer perspektiv och slipper ta itu med en enkel låda, antar repeatern en sober estetik med en helsvart klänning.

Netgear EAX20 recension © Alexandre Schmid för Clubic

En snabb och enkel start

Det enklaste sättet att ställa in Netgear EAX20-förlängaren är genom Nighthawk-mobilappen, tillgänglig på Android och iOS. Som alltid med Netgear måste du börja med att logga in på ditt konto, ett steg som du skulle kunna klara dig utan men som varumärket har åtagit sig. Det är möjligt att använda samma identifierare som för Orbi-applikationen, tillverkarens mesh-nätverksorienterade intervall.

Netgear EAX20 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Vi uppmanas sedan att välja vilken typ av utrustning som ska konfigureras, samt att följa de olika stegen som visas på skärmen. Appen ber dig välja ett 2,4 GHz-nätverk och ytterligare 5 GHz för att utöka räckvidden, även om det är samma nätverk som kombinerar de två frekvensbanden.

Netgear EAX20 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Manipuleringarna är lätta att utföra, och väntetiden för att repeatern ska ansluta till hemnätverket är ganska kort. Observera att varje enhet som hanteras via Nighthawk-appen kräver ett eget lösenord för att komma åt alternativen.

Netgear EAX20 recension © Alexandre Schmid för Clubic

En funktionshungrig app

Förvänta dig inte att justera alla avancerade inställningar för repeatern från applikationen, den är inte särskilt rik på alternativ. Den låter dig se kartläggningen av hemnätverket, kontrollera vilka enheter som är anslutna till repeatern eller till och med utföra ett hastighetstest för att mäta dess hastigheter. Det anslutna verktyget är det från Ookla.

Ett avsnitt ger oss också en översikt över kvaliteten på signalen som cirkulerar, nätverkets tillstånd och kanalers störningar. Information som inte alltid visas av tävlingen. Sedan har vi Wi-Fi-inställningarna för varje frekvensband, vilket kokar ner till SSID, Wi-Fi-delning och val av WPA-säkerhetsmetod.

Som du kan se kan du inte komma särskilt långt med denna Nighthawk-app. Så du måste gå igenom webbgränssnittet för att verkligen anpassa din upplevelse. Den är tillgänglig på följande URL http://mywifiext/wifiSettings.html när du är ansluten till samma Wi-Fi-nätverk som förlängaren.

Netgear EAX20 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Från detta gränssnitt kan användaren växla mellan Wi-Fi-repeaterläge och åtkomstpunktläge och vice versa. Du kan också aktivera MU-MIMO och Smart Connect, som är inaktiverade som standard. Den första låter nätverksutrustningen kommunicera med flera anslutna enheter samtidigt och förbättrar därför anslutningens prestanda. Den andra kommer att dela upp 5 GHz-nätverket i två 5 GHz-frekvensband, och dina enheter kommer att använda det mest lämpliga vid tillfället. För att göra detta måste du använda samma SSID och samma lösenord för varje frekvensband.

Netgear EAX20 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Om Netgear EAX20 är konfigurerad i repeaterläge, erbjuder webbgränssnittet att ställa in schemalagd åtkomst (med val av dagar och timmar av aktivitet). Det kommer inte att vara möjligt att utföra en konfiguration per enhet för att rikta in sig på enbart barnterminaler till exempel, vilket inte kommer att göra det till ett verktyg för föräldrakontroll.

Netgear EAX20 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Gästnätverksinställningarna är ganska standard, så vi hoppar över dem snabbt och fokuserar på FastLane-tekniken istället. Som standard kommunicerar routern med repeatern på både 2,4 och 5 GHz frekvensbandet, liksom repeatern med hemterminaler. Med FastLane ges vi möjligheten att uteslutande använda ett av de två banden för signalen mellan routern och repeatern, och det andra för växlingarna mellan repeatern och kringutrustningen. Det är upp till användaren att välja om han föredrar att använda 2,4 eller 5 GHz för dessa två fall.

FastLane kan hjälpa till att öka genomströmningsprestanda men är inte lämplig för alla hemlayouter. Man bör komma ihåg att frekvensbanden 2,4 och 5 GHz är komplementära, det första ger ett generöst signalområde och det andra tappar snabbt med avstånd men ger höga hastigheter på kort räckvidd. Beroende på rummens konfiguration och placeringen av de olika terminalerna kan FastLane därför göra anslutningen instabil.

Netgear EAX20 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Netgear EAX20 gör ingen besviken på det väsentliga

Storleken på Netgear EAX20 gör att den kan bära två interna antenner, jämfört med endast en på den mer kompakta Netgear EAX15. I övrigt har vi liknande tekniska specifikationer med Wi-Fi 6-kompatibilitet och hastigheter på upp till 1800 Mbps kombinerat i båda fallen: 600 Mbps på 2,4 GHz-frekvensbandet och 1200 Mbps på 5 GHz.

Det finns också OFDMA-teknik, fyra-ströms MU-MIMO och 160 MHz kanalstöd. Netgear EAX20 kan användas som en mesh-repeater om den är tilldelad samma SSID som routerns eller ISP:s internetbox. Den integrerar sedan ett mesh-nätverk som inte kräver att användaren manuellt byter nätverk när han rör sig i hemmet, vilket kan orsaka en mycket frustrerande upplevelse med framför allt mobila enheter.

Terminalerna växlar därför automatiskt från en anslutning med routern till en anslutning med repeatern och vice versa. Denna ändring av Wi-Fi-signalkälla sker inte omedelbart. Vad vi har sett tar det cirka 3-5 sekunder för enheterna att byta från den ena till den andra, vilket till exempel kortvarigt kan avbryta videotittandet.

Netgear EAX20 recension © Alexandre Schmid för Clubic

När det gäller täckningsförlängning uppfylls kontraktet för Netgear EAX20, som utför sin roll perfekt. Repeatern tillät oss att dra nytta av en anslutning av mycket god kvalitet i det som var innan ett vitt område i hemmet, från vilket vi inte kunde ta emot en Wi-Fi-signal från lådan.

I ett grått område, som åtnjöt en anslutning av dålig kvalitet, fick Netgears Wi-Fi-förlängare hastigheterna att explodera, vilket ökade 17 gånger. I det här rummet kunde det vara svårt att titta på videor i gott skick. kvalitet, sidor laddades inte alltid särskilt mycket snabbt när du surfar på webben, och molnspel var rent uteslutet. Med EAX20 har vi hittat prestanda nära de som går att mäta när vi är några meter från internetboxen.

Netgear EAX20: Clubics åsikt

Netgear EAX20 är en Wi-Fi-repeater som övertygade oss med sin utmärkta prestanda. Det gör det möjligt att kraftigt utöka hemmets Wi-Fi-täckning, att tillhandahålla en internetuppkoppling till områden som inte gynnats av det och att avsevärt öka hastigheterna där signalen hade svårt att ta sig fram. Mesh-funktionaliteten är också väldigt praktisk för att inte behöva byta nätverk manuellt med dina mobila enheter.

Men med ett pris som kan överstiga det för vissa instegs- och mellanklassroutrar och mesh-kit, är Netgear EAX20 helt klart inte en produkt tillgänglig för alla plånböcker. Den är förvisso lite mer effektiv än Netgear EAX15 och har 4 ethernetportar, men prisskillnaden kommer inte nödvändigtvis att vara motiverad för många användare. Vi beklagar också att Nighthawk-appen inte är mer komplett, vilket kräver att du ansluter från webbgränssnittet för att ändra de flesta inställningar.

Slutligen, vi pratade om det ovan, närvaron av fyra Ethernet-portar är en ganska sällsynt funktion, som erbjuder ett verkligt plus för produkten och i slutändan för användaren.

Netgear EAX20 – AX18008

Kompatibel med Wi-Fi 6, Netgear EAX20 repeater lyser med både sin prestanda och sin hemtäckning. Och till råga på allt är den enkel att installera, har fyra 1 Gbps Ethernet-portar och kan konfigureras i ett mesh-nätverk för enkel nätverksövergång för mobila enheter.

Mest

  • Mycket bra täckning
  • Bra hastigheter
  • 4 Gigabit Ethernet-portar
  • Lätt att ställa in
  • mesh funktion

De mindre

  • Ett högt pris för en enkel repeater
  • En imponerande design
  • Den funktionsfattiga appen

129 €

129 €


Netgear EAX20 – AX1800 till bästa pris

Amazon 129 € Se erbjudandet
Bagare 77,40 € Se erbjudandet
E. Leclerc 129 € Se erbjudandet
Fnac 129,99 € Se erbjudandet
Cdiscount 137,38 € Se erbjudandet
Se fler erbjudanden

Relaterade Artiklar

Back to top button