Netgear EAX15 recension: Wi-Fi 6-repeatern som gör livet enklare

Netgear EAX15 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Med dess kompatibilitet WiFi 6stöd för hastigheter upp till 1800 Mbps och dess Gigabit Ethernet-port, den wifi-repeater Netgear EAX15 har ett fodral för alla som vill utöka sin trådlösa nätverkstäckning.

För att förbättra räckvidden och prestandan för Wi-Fi-anslutningen i ditt hem är en av de möjliga lösningarna att använda en Wi-Fi-repeater.Netgear är ett välkänt varumärke inom nätverksutrustningssegmentet och erbjuder här med sin EAX15 en Wi -Fi 6-kompatibel lösning. Klarar den verkligen sitt uppdrag på ett briljant sätt? Vi testar det för att avgöra om det kan vara en bra investering.

Sammanfattning

Datablad för Netgear EAX15

Tekniska specifikationer

Wi-Fi-standard(er)
802.11ax, 802.11ac, 802.11n, 802.11g, 802.11a, 802.11b, 802.11

Dubbelband
Ja

Kontakter
ethernet

kryptering
WPA3

Wi-Fi Mesh (Mesh-nätverk)
Ja

Överföringshastighet
1800 Mbps

Integrerat uttag
Nej

Fysiska egenskaper

Höjd
68,4 mm

Längd
52,3 mm

Djup
5,9 mm

Vikt
222g

En Wi-Fi-repeater som uppmärksammas

Med sina mått på 5,9 x 68,4 x 52,3 mm går Netgear EAX15 inte obemärkt förbi trots sin sobra vita klänning. Framför allt är stiften som måste anslutas till eluttaget placerade längst ner, och om majoriteten av vikten på 222 gram ligger i det nedre blocket märker vi ändå en viss obalans i enheten när den väl är inkopplad . Att den lutar lite ger en viss tveksamhet om den stannar i uttaget i första hand, men repeatern hotar inte att falla till slut.

Netgear EAX15 recension © Alexandre Schmid för Clubic

De två antennerna som finns på denna modell är interna. Två rutnät ger oss en glimt av komponenterna inuti repeatern, ett ganska originellt designval. Fyra LED-lampor är integrerade i frontpanelen på Netgear EAX15 för att ge indikationer till användaren om dess status och arbetstillstånd.

Netgear EAX15 recension © Alexandre Schmid för Clubic

På vänster kant, längst ner, finns en WPS-knapp för konfiguration samt en fysisk återställningsknapp. En 10/100/1000 Mbps Ethernet-port finns också tillgänglig för att ansluta en fast kabelenhet och säkerställa bättre anslutningsstabilitet. Vi beklagar frånvaron av ett eluttag av honan på denna repeater, vilket därför berövar oss ett eluttag när det väl installerats.

Netgear EAX15 recension © Alexandre Schmid för Clubic

En konfiguration som inte kunde vara enklare

Att installera routern är väldigt enkelt och kan göras av vem som helst. Det hanteras från Nighthawk-mobilapplikationen. Om det här namnet betyder något för dig är det för att det är Netgears premium-/spelutbud av nätverksutrustning. EAX15 är inte en av dem, men du måste fortfarande gå igenom applikationen i fråga för att konfigurera den.

Anslut bara repeatern till det uttag du väljer, helst halvvägs mellan din router eller internetbox och det område till vilket du vill utöka täckningen och öka hastigheterna. Sedan vägleds du steg för steg av applikationen: val av produkt som ska konfigureras, positionering av repeatern, påslagning av den, parning mellan repeatern och routern, skapandet av det nya Wi-Fi-nätverket, etc.

Netgear EAX15 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Det är möjligt att använda Netgear EAX15 som en standardrepeater som drar nytta av sitt eget nätverk. Denna lösning fungerar bra för så kallade fasta enheter, som en stationär PC, Smart TV eller spelkonsol, eftersom de alltid behöver ansluta till samma nätverk. För mobila enheter är det dock mycket mindre praktiskt eftersom du måste byta från ett nätverk till ett annat beroende på var du befinner dig i hemmet.

Netgear EAX15 recension © Alexandre Schmid för Clubic

För att lösa detta problem har Wi-Fi-repeatern en mesh-funktion för att skapa ett mesh-nätverk med hårdvaran redan installerad. Du måste helt enkelt använda samma SSID på Netgear EAX15 som på de andra enheterna för att skapa ett mesh-nätverk. Det är väldigt enkelt och det låter smartphones, surfplattor, bärbara datorer och andra mobila enheter automatiskt ansluta till den källa som ger dem bäst prestanda.

Netgear EAX15 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Inga fler vita områden

En av de första uppgifterna vi krävde av Netgear EAX15 är att tillhandahålla en trådlös internetanslutning till ett rum i en lägenhet som ligger för långt från routern för att ta emot signalen. Det är med andra ord en vit zon som inte har någon Wi-Fi-täckning under normala tider.

Netgear EAX15 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Vi kopplade in repeatern i en hall, ungefär lika långt mellan routern och ingången till rummet utan anslutning. På vår enhet har den vanligtvis frånvarande Wi-Fi-symbolen gett vika för en ikon med fem staplar. Medan utan en repeater inte ens enkel webbsurfning var tillgänglig, kan vi nu enkelt lansera en video på Twitch eller YouTube.

Enligt hastighetstestet integrerat i Nighthawk-applikationen drar vi nytta av 235 Mbps nedladdningshastigheter och 173,5 Mbps i uppladdningshastigheter för en latens på 5 ms. Tillräckligt för att titta på 4K-videor i streaming eller till och med spela i molnspel. Uppenbarligen tjänar Netgear EAX15 sitt syfte att utöka täckningen.

Netgear EAX15 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Bättre hastigheter i flera delar av hemmet

En repeater används inte bara för att ge nätverkstäckning till vita områden, utan också för att förbättra prestandan för anslutningen i mellanområden, som tar emot en signal, men för svaga för att kunna använda Internet på ett bra sätt.

På pappret är Netgear EAX15 intressant med Wi-Fi 6-kompatibilitet och alla funktioner som det medför. Naturligtvis stöder den även tidigare Wi-Fi-standarder, med endast nyare enheter som stöder den berömda 802.11ax. Repeatern kan sända upp till 1800 Mbps genomströmning, inklusive 600 Mbps på 2,4 GHz-frekvensbandet och 1200 Mbps på 5 GHz-bandet. OFDMA- och MU-MIMO-teknologierna gör det möjligt att undvika fenomenet med kanalöverbelastning och att hantera kommunikation med flera enheter samtidigt för att undvika fall i bandbredd när flera enheter har behov av datahastighet.

Netgear EAX15 recension © Alexandre Schmid för Clubic

För att bedöma lämpligheten hos Wi-Fi-repeatern gjorde vi mätningar i ett rum varifrån enheter kan komma åt internet via hemmets huvudrouter, men där prestanda upplevs vara lägre än i andra rum. nPerf ger oss ett genomsnitt på 111 Mbps vid nedladdning och 56 Mbps vid uppladdning för en latens på 21 ms utan repeater. När Netgear EAX15 är korrekt placerad och aktiverad går vi till 149 Mps, 151 Mbps respektive 18 ms, med en förbättring på alla punkter och i synnerhet en spektakulär ökning av uppströmshastigheterna.

Netgear EAX15 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Lite dålig app

Nighthawk-applikationen låter dig ha en överblick över alla enheter som är anslutna till Wi-Fi-repeatern och att veta på vilket frekvensband de befinner sig via enhetshanteraren. Anslutningshastigheten för varje enhet anges också.

Hemsidan erbjuder oss också att omdirigera oss till ett hastighetstest för att testa dess internethastighet med repeatern eller till Wi-Fi-statistiken, som ger indikationer på signalstyrkan, de olika tillgängliga Wi-Fi-nätverken eller till och med störningar från de olika tillgängliga kanalerna. Wi-Fi-inställningar används för att ändra SSID, ändra WPA-säkerhetsmetoden eller dela Wi-Fi med en QR-kod för att skanna.

Netgear EAX15 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Webbgränssnittet är lite rikare på avancerade alternativ, men det saknar fortfarande några funktioner som kan vara väldigt praktiska. Vi tänker särskilt på Service kvalitet, vilket gör det möjligt att favorisera en enhet i bandbreddsallokering när den tar slut. Bekvämt så att sekundära enheter inte stör upplevelsen på huvudenheterna, men det kommer att vara nödvändigt att göra utan det här.

Netgear EAX15 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Netgear EAX15: Clubics åsikt

Netgear EAX15 är en bra Wi-Fi-repeater som kommer att kunna ge en internetanslutning till vita områden i hemmet och förbättra hastigheterna i gråzoner. Det är också en lösning som kommer att förbli effektiv över tid eftersom den stöder 802.11ax (Wi-Fi 6)-protokollet, som kommer att utvecklas mer och mer på våra elektroniska enheter.

Användare som inte är bekanta med driften av ett hemnätverk kommer gärna att veta att installationen och konfigurationen av förlängaren är mycket enkel. Möjligheten att integrera Netgear EAX15 i ett mesh-nätverk är också mycket praktisk.

Nighthawk-appen är lite skarp och saknar funktioner, vilket kan vara irriterande i vissa fall. Men om du inte planerar att använda några avancerade alternativ och du aldrig kommer att gräva i inställningarna igen när förlängaren väl är installerad, är det i slutändan inget problem.

Netgear EAX158

Netgear EAX15 är en komplett Wi-Fi-förlängare som bara lider av små skavanker. Den fyller sin huvudroll väl, nämligen att utöka Wi-Fi-täckningen och förbättra hastigheterna i områden som tar emot signalen dåligt. För en repeater är priset lite högt, men Wi-Fi 6-kompatibiliteten kan förklara det.

Mest

  • Täckning och hastigheter
  • Enkel installation
  • Mesh Wi-Fi-alternativ
  • Gigabit Ethernet-port

De mindre

  • En applikation som skulle tjäna på att bli berikad
  • Inget kvinnligt eluttag
  • Lite dyrt

€85,35

€85,35


Netgear EAX15 till bästa pris

Amazon 85,35 € Se erbjudandet
Rakuten 71,65 € Se erbjudandet
Darty 79,99 € Se erbjudandet
Fnac 79,99 € Se erbjudandet
Fnac marknadsplats 79,99 € Se erbjudandet
Se fler erbjudanden

Relaterade Artiklar

Back to top button