Nedgång i fertilitet: här är vilka kemikalier som utgör en fara

Under de senaste åren har det skett en betydande nedgång i antalet födslar, vars orsak ofta tillskrivs unga pars ekonomiska och sysselsättningsmässiga instabilitet, till det stressiga livet. Allt detta får uppenbarligen konsekvenser när det gäller både manlig och kvinnlig fertilitet. Det verkar dock som om denna viktiga nedgång i fertilitet inte bara är relaterad till dessa ekonomiska och sociala problem, utan också till exponering för vissa kemikalier som verkar vara huvudorsaken till detta alltmer aktuella problem.

För att belysa de negativa effekterna av dessa kemiska substanserfertilitet är läraren Shanna Swan av Mount Sinai School of Medicine (New York). I en intervju med Väktarenframhöll professorn fertilitetens fiender nummer ett: den ftalater och den bisfenol A.

Kemikalier och minskad fertilitet: det finns ett samband

De förra, som gör mjukare och mer flexibel plast, används i livsmedelsproduktion, omvandling och förpackningsprocesser men kan också hittas i kosmetika eller rengöringsprodukter för hemmet. Exponering för sådana ämnen korrelerar med a minskning av testosteron och med en minskning av spermiekoncentrationen hos män. Hos kvinnor korrelerar dock exponering för ftalater med äggstockssvikt, abort Och för tidig födsel. De bisfenol Atvärtom, det används för att härda plast och finns även i kvitton och foder på vissa matbehållare. Exponering för detta ämne korrelerar, hos män, med en försämring av spermiekvalitet och med risk att drabbas av erektil dysfunktion. Medan hos kvinnor kan bisfenol A simulera närvaron av östrogensärskilt skadlig för kvinnor.

Det bästa är att undvika exponering för dessa ämnen så mycket som möjligt för att försöka motverka denna anmärkningsvärda nedgång i fertilitet som under de senaste decennierna har ökat mer och mer. Faktum är att uppskattningar förutspår att, om denna trend inte vänds, för 2045 hälften av de par som ska bli gravida kommer att behöva ta till assisterad befruktning.

Relaterade Artiklar

Back to top button