Necrobotics: att förvandla döda spindlar till robotar, den (dystra) trenden för tillfället

spindel © Pixabay

Inspirerade av spindlarnas naturliga mekanik utvecklar forskare vid Rice University i Houston en klo som är konstruerad av deras lik.

Vid första anblicken kan det här projektet verka lite makabert. Men i verkligheten kan det ha många fördelar att använda döda insekter och spindeldjur i robotteknik.

En klo gjord av ett spindellik

Forskarna började sitt arbete med en enkel observation: spindlar fungerar som hydrauliska eller pneumatiska gripdon, de “blåser upp” sina lemmar för att sträcka ut och röra sig. Deras anatomi tillåter denna mekanism tack vare ett justerbart blodtryckssystem för varje lem.

Spindeln ökar blodtrycket genom ventiler för att självständigt kontrollera vart och ett av dess ben. De sträcker sig när trycket ökar och viker sig när trycket minskar. Det är också därför som döda spindlar har vikta lemmar: blodtrycket sjunker efter döden.

Det är denna funktion som forskarna försöker utnyttja. Genom att sätta in en stav i en död spindels system och sedan blåsa in luft i den kunde forskare vid Rice University sträcka ut benen. Spindelns lik har därför omvandlats till en tång, tack vare ett rör som blåser upp och tömmer systemet och aktiverar dess lemmar.

Insekternas tekniska överlägsenhet

Generellt sett har insekter och andra spindeldjur en teknisk överlägsenhet i vissa situationer som forskarna inte alltid lyckas replikera. Deras mycket lilla storlek gör att de till exempel kan utföra mycket fint och precist arbete, och deras robusthet, snabbhet och flexibilitet är också obestridliga fördelar.

Dessa olika tillgångar skulle kunna gynna utvecklingen av mikroteknologiska tekniker och utarbetandet av mikroskopiskt arbete. I stället för att utan framgång försöka imitera dem, har vissa forskare alltså beslutat att använda insektskroppar direkt.

Spindeln kan till exempel lyfta 1,3 gånger sin vikt och upprepa denna rörelse cirka 700 gånger innan den börjar förfalla. Liket kan användas ungefär 1000 gånger innan det blir uttorkat. Dessutom kan spindeln ta tag i många olika material tack vare mikroborstlimmet som täcker dess ben.

Så småningom kunde spindelgripare användas för att hjälpa till med små, exakta och detaljerade jobb, med fördelen att använda en biologiskt nedbrytbar och billig naturresurs.

Källa: IEEE spektrum

Relaterade Artiklar

Back to top button