Nauka-modulen dockar med ISS efter 8 dagars flygning och många äventyr!

MLM Nauka ankomst ISS © NASA TV

Dess start den 21 juli var inte det sista spänningsmomentet i den (redan långa) karriären för den nya ryska modulen Nauka. Hans ankomst på internationell rymdstation
lyckligtvis gick det bra idag, efter en överföring till omloppsbana som inte var utan incidenter.

Astronauterna kommer att kunna börja förbereda kupén så att den når sin fulla potential.

Läs också:
Nauka-modulen anländer i omloppsbana efter en odyssé på nästan tre decennier

En riktig uthållighetsbana

Omedelbart i omloppsbana skulle man ha trott att den långa, mycket långa serien av motgångar för den nya ryska MLM-vetenskapliga modulen “Nauka” skulle vara över. Det 23 ton tunga fordonet hade dock fortfarande några överraskningar i beredskap. Till att börja med, ett mindre problem med utplaceringen av dess antenner, varav en del är nödvändig för dess dockning med ISS. Sen, mer allvarligt, kunde inte huvudframdrivningssystemet slås på under timmarna efter start efter ett problem relaterat till trycksättningen av dess tankar. Det tog ungefär 24 timmar för teamen på marken att återställa situationen och använda de sekundära thrusters för att korrigera banan och säkerställa att mötet mellan den nya modulen och den internationella rymdstationen kan äga rum.

Lyckligtvis löstes situationen, trots några oroväckande pressartiklar, ganska snabbt… Och även om det fortfarande fanns några frågor, bland annat om antalet möjliga inflygningar till ISS med bränslet kvar i tankarna, kommer de att förbli hypoteser inför verkligheten: Nauka, med en något tveksam slutlig strategi, lade till vid ISS i eftermiddags klockan 15:29 (Paris). Inflygningen skedde till stor del genom det automatiserade Kours-systemet, där astronauten Oleg Novitsky tog över den manuella kontrollen de sista fem metrarna.

Läs också:
European Space Agency fortsätter att satsa på den lilla Vega-raketen

Hejdå Pirs, hej Nauka

De ryska myndigheternas och de olika teamens förtroende var uppenbart så snart evakueringsordern gavs för fordonet Progress MS-17. Den senare lossade den 26 juli klockan 16:51 och tog med sig Pirs-modulen, som i nästan 20 år var en av de mest använda ryska dockningshamnarna och luftslussarna i hela stationen.

ISS-utkastning av Pirs-modulen © ESA/Thomas Pesquet

Eftersom det inte var kompatibelt med Nauka, var det nödvändigt att ta bort den för att få plats med den stora naturvetenskapliga modulen. Det ryska segmentet hade förberett sig för denna avgång i flera månader, som skedde utan incidenter… Och så fort den ägde rum passade teamen på att inspektera utsidan av luckan för att vara säkra på att den var säker. var inga problem. Naukas närmande och ankomst bekräftades sedan.

Läs också:
Den internationella rymdstationen firar 20 år av kontinuerlig ockupation!

Och nu till jobbet!

Det kommer att ta några timmar för atmosfären i Nauka att utjämnas med den i ISS, för anslutningarna att kontrolleras och för att data från modulen ska studeras grundligt innan luckan kan öppnas, varefter Oleg Novitsky och Piotr Dubrov kommer att dra nytta av en mycket stor modul tillägnad att bli det ryska vetenskapliga laboratoriet. Det kommer naturligtvis att ta tid att bli fullt operativt, men det kommer att vara en av de viktigaste aktiviteterna för passagerarna i det ryska segmentet under det kommande året… Inuti och utanför. Det är också ankomsten till den internationella rymdstationen av den första europeiska robotarmen, som erbjuder nya möjligheter för ESA.

Fantastiska nyheter!

Källa: Direkt

Relaterade Artiklar

Back to top button