Nätverkskarta – Få åtkomst till dina nätverksanslutna datorer på ett roligt sätt

En av de mindre kända funktionerna Windows 7 är nätverkskarta(nätverkskarta). Den här funktionen gör vad namnet antyder: den visar dig en komplett karta över alla datorer som är anslutna till ditt nätverk vid en viss tidpunkt. Den introducerades först i Windows Vista och har inte förändrats så mycket Windows 7 . I den här guiden kommer jag att visa dig hur du visar nätverkskarta(nätverkskarta), jag kommer att förklara vilken information den visar, hur man använder den och vad man ska göra vid problem.

Hur man visar nätverkskartan

Först öppet Nätverks-och delningscenter(Nätverks-och delningscenter). Överst i fönstret ser du det grundläggande nätverkskarta(nätverkskarta) som visar om din dator är ansluten till Internet och hur.

För att se hela nätverkskarta(nätverkskarta), klicka “Visa hela kartan”(‘Se hela kartan’).

Karta nätverk(nätverkskarta) borde se ut ungefär så här.

Nätverkskarta

Om du är ansluten till mer än ett nätverk kan du växla mellan nätverkskort. Gå till avsnittet “Nätverkskarta” (‘Nätverkskarta över’) och klicka(sektion och klicka) rullgardinsmenyn för att välja önskat nätverk.

Nätverkskarta

Vilken information kan fås från kort(Karta) ?

Vid första ögonkastet nätverkskarta(nätverkskarta) visar helt enkelt hur dina datorer är sammankopplade. i alla fall nätverkskarta(nätverkskarta) kan berätta mycket mer. Till exempel om du håller musen över datornamn(datornamn), kommer du att se lite användbar information: datornamn(datornamn) , IP-adress och MAC-adress(IP-adress och MAC-adress) .

Nätverkskarta

Beroende på hur linjerna visas kan du se vilka datorer som är anslutna via kabel eller trådlös signal. Alla datorer som är anslutna via kabel har en linje för var och en av sina anslutningar. De som är anslutna trådlöst har en streckad linje som visar deras anslutningar.

Nätverkskarta

Beroende på din bärbara modell och typ trådlöst nätverkskort(trådlöst nätverkskort) Windows 7 kan också visa signalstyrkan för var och en av de datorer som är anslutna via det trådlösa nätverket.

Nätverkskarta

Du kan också göra några åtgärder på datorkarta(datorkarta):

 • Klicka på datorn(Klicka på en dator) – Ett Windows Explorer-fönster öppnas som visar alla delade filer, mappar och enheter på den här datorn.

 • Klicka på routerikonen (Klicka på routerikonen)– administrationssidan för denna router öppnas i ett nytt webbläsarfönster.(- det öppnar administrationssidan för den routern i ett nytt webbläsarfönster.)
 • Klicka på Internet-ikonen(Klicka på Internet-ikonen) – Internetfelsökningsguiden öppnas.

Varför på nätverkskarta(Nätverkskarta) saknas datorer?

Vissa datorer i ditt nätverk kanske inte visas på nätverkskarta(nätverkskarta) eller visas i ett separat avsnitt, som visas nedan.

Nätverkskarta

Om så är fallet betyder det att din Windows 7-dator inte kan upptäcka den och placera den på rätt sätt nätverkskarta(nätverkskarta). Detta kan hända av följande skäl:

 • Du är ansluten till ett offentligt nätverk(Du är ansluten till ett offentligt nätverk) – Datorupptäckt är inte aktiverat på offentliga nätverk, så din nätverkskarta kommer inte att inkludera andra datorer.

 • Nätverksupptäckt inaktiverad(Nätverksidentifiering är avstängd) . För att lära dig hur du slår på det, följ vår guide Hur du ställer in nätverksdelningsinställningar.

 • Datorn kör Windows XP(Datorn kör Windows XP) – i det här fallet måste du installera den här uppdateringen på en Windows XP-dator och följa instruktionerna som dokumenterats av Microsoft.

 • Brandvägg blockerar nätverksupptäckt(En brandvägg blockerar nätverksupptäckten) – Du måste kontrollera brandväggsinställningarna på datorn som inte visas och se till att den tillåter nätverksupptäckt och delning.

 • Datorn kör andra operativsystem än Microsoft.(Datorn kör icke-Microsoft-operativsystem) Om du har en Mac- eller Linux-dator kommer den med största sannolikhet att dyka upp på kartan.

Vad ska man göra vid fel

Det kan hända att på din dator visas felmeddelande(felmeddelande) att matchningsprocess(kartläggningsprocessen) fungerade inte. Personligen har detta aldrig hänt mig, hur mycket jag än försöker. Men om detta har hänt dig, prova följande:

 • Tryck på F5(Tryck på F5) för att uppdatera nätverkskarta(nätverkskarta). Om felet kvarstår, prova förslagen nedan.
 • Om du är ansluten till trådlöst nätverk(trådlöst nätverk) och signalen är dålig, flytta dig närmare trådlös router(trådlös router) som sänder signalen.
 • Routern kanske inte är kompatibel med det protokoll som används Windows 7 (Layer Topology Discovery – LLTD ) för att visa kartan. Om så är fallet är det enda du kan göra att byta ut routern mot en nyare modell.

Slutsats

Även om den här funktionen inte är välkänd kan den vara väldigt användbar. Efter att ha lekt med den ett tag gillar jag den verkligen och använder den förvånansvärt ofta för att komma åt datorer i nätverk och kontroller(nätverk och kolla) vilka datorer som är på eller av.

En av de mindre kända funktionerna i Windows 7 är nätverkskartan. Den här funktionen gör vad namnet antyder: den visar dig en fullständig märkning av alla datorer som är anslutna till ditt nätverk vid en viss tidpunkt. Det introducerades först i Windows Vista och det hölls i stort sett oförändrat i Windows 7. I den här guiden kommer jag att visa dig hur du visar en nätverkskarta, förklara vilken information den visar, hur du använder den och vad du ska göra vid problem .

Hur man visar nätverkskartan

Öppna först nätverks- och delningscenter. Överst i fönstret ser du en grundläggande nätverkskarta som visar om och hur din dator är ansluten till internet.

För att se hela nätverkskartan, klicka på .

nätverkskarta

Nätverkskartan bör se ut ungefär så här.

nätverkskarta

Om du är ansluten till mer än ett nätverk kan du växla mellan nätverkskartor. Gå till avsnittet och klicka på rullgardinsmenyn för att välja det nätverk du önskar.

nätverkskarta

Vilken information kan du få från kartan?

Vid första visningen visar nätverkskartan bara hur dina datorer är sammankopplade. Nätverkskartan kan dock berätta mycket mer. Om du till exempel håller musen över ett datornamn kommer du att se en del användbar information: datornamn, IP-adress och MAC-adress.

nätverkskarta

Beroende på hur linjerna visas kan du se vilka datorer som är anslutna via kabel eller trådlös signal. Alla datorer som är anslutna via kabel har en linje för var och en av sina anslutningar. De som är anslutna via trådlöst har en avbruten linje som visar deras anslutningar.

nätverkskarta

Beroende på din bärbara dators modell och typen av trådlöst nätverkskort kan Windows 7 också visa signalstyrkan för var och en av de datorer som är anslutna via trådlöst.

nätverkskarta

Du kan också göra några åtgärder på datorkartan:

 • – detta öppnar ett Windows Explorer-fönster som visar dig alla delade filer, mappar och enheter på den datorn.

 • – det kommer att öppna Internet felsökningsguiden.

Varför saknas det datorer på nätverkskartan?

Vissa av datorerna i ditt nätverk kanske inte visas i nätverkskartan eller så kan de visas i en separat sektion, som den som visas nedan.

nätverkskarta

Om så är fallet betyder det att din Windows 7-dator inte kan upptäcka den ordentligt och placera den på nätverkskartan. Detta kan inträffa av följande skäl:

 • – på offentliga nätverk är datorupptäckt inte aktiverat, så din nätverkskarta kommer inte att inkludera andra datorer.

 • – för att lära dig hur du aktiverar det, följ vår guide om hur du anpassar nätverksdelningsinställningar.

 • – i det här fallet måste du installera den här uppdateringen på Windows XP-datorn och följa instruktionerna som dokumenterats av Microsoft.

 • – du måste kontrollera brandväggsinställningarna på datorn som inte visas och se till att den tillåter nätverksupptäckt och delning.

 • – om du har en Mac eller en dator med ett Linux OS, är chansen stor att den nu kommer att dyka upp på kartan.

Vad du ska göra vid fel

Det kan hända att din dator visar ett felmeddelande om att mappningsprocessen inte fungerade. Personligen hände det mig aldrig, hur mycket jag än försökte. Men om det händer dig, prova följande:

 • Tryck på F5 för att uppdatera nätverkskartan. Om felet kvarstår, försök med förslagen nedan.
 • Om du är ansluten till ett trådlöst nätverk och signalen är dålig, flytta dig närmare den trådlösa routern som ger signalen.
 • Routern kan vara inkompatibel med protokollet som används av Windows 7 (Layer Topology Discovery – LLTD) för att visa kartan. Om så är fallet är det enda du kan göra att byta ut routern mot en nyare modell.

Slutsats

Även om den här funktionen inte är välkänd kan den visa sig vara väldigt användbar. Efter att ha lekt med den ett tag älskar jag den verkligen och använder den förvånansvärt ofta för att komma åt datorerna i nätverket och kolla vilka datorer som är på eller av.