Nästan 3 miljarder smartphones kan övervakas av detta (mycket diskreta) företag

smarttelefonspion © Thirdman / Pexels

Företaget Anomaly Six, eller A6, kunde övervaka rörelsen för miljarder användare av smartphones runt om i världen, enkelt och ostraffat.

Det avslöjar två journalister från Interceptet och Teknisk förfrågan. Medan andra företag är under eld från kritiker, som NSO, utgivare av den mycket kontroversiella Pegasus-mjukvaran, verkar A6-företaget helt ostraffat i skymundan.

En illustration av farorna med cyberspionage från privata företag

A6 grundades 2018 och köper mobilappar för sina användares platsdata. Mål: att identifiera dem permanent och i realtid. Detta är särskilt tillåtet av det samtycke som beviljats ​​av användarna av applikationerna i användarvillkoren, som sällan läses i praktiken.

Men A6 stannar inte där. Dokumenten hämtade av Interceptet peka på en allians med Zignal Labs, som skulle länka denna platsdata till sociala medier-data, inklusive Twitter. I själva verket skulle Zignal Labs ha privilegierad tillgång till data från det sociala nätverket, även om övervakning på denna plattform är förbjuden i teorin.

Kunna övervaka global aktivitet i sociala medier

Vad är A6:s verkliga kraft? Vi lär oss mer tack vare de återvunna dokumenten, som kommer från en intern presentation för företaget. Observera att dess programvara erbjuder en satellitvy och låter dig spåra olika enheter som går in i och lämnar en plats eller att veta historiken för positionspunkterna för en specifik enhet genom att klicka på den.

A6 förklarar att 230 miljoner enheter övervakas över hela världen. Företaget sägs kunna generera mellan 30 och 60 platspingar per enhet och dag. Utöver lokalisering hävdar A6 att det framför allt har skaffat 2 miljarder e-postadresser, erhållna när användare registrerar sig för applikationer.

A6

I en video visade A6 särskilt hur hon hade spionerat på… amerikanska agenter från NSA:s och CIA:s högkvarter. Detta tack vare en geofencing-teknik, som utlöser en åtgärd när en enhet går in på en plats. Den har också lyckats spåra vissa människors hem, denna gång tack vare “regelbundenhet”-alternativet i programvaran, som indirekt erbjuder möjligheten att koppla en enhet till en individs identitet enligt de platser han besöker mest.

Ett verk djävulskt effektivt, billigt och fruktansvärt attraktivt för vissa skådespelare. Moderkort rapporterade att United States Special Operations Command betalade A6 $590 000 i september 2020 för ett års tillgång till företagets tjänster…

Källa: Interceptet

Relaterade Artiklar

Back to top button