Nästa generations 5.5G-nätverk kan erbjuda 10 Gbps för 100 miljarder anslutningar med ‘1+1+N’, hävdar Huawei

Den pågående utbyggnaden av 5G-nätverket lovar ultrahöga hastigheter, men det finns en hel del utmaningar. När smartphoneanvändningen exploderar kommer det att finnas miljarder enheter som behöver pålitlig tillgång till trådlös internetanslutning. Huawei har föreslagit en ny “1+1+N”-metod som kommer att vara inriktad på att erbjuda en upplevelse på 10 Gbps för cirka 100 miljarder anslutningar.

Vid Huawei Global Analyst Summit (HAS) 2022 höll Gan Bin, Vice President och Chief Marketing Officer för Huawei Wireless Solution ett huvudtal med titeln “Endless Exploration, to Start a New Journey with 5G”. Han profeterade:

“5.5G kommer att fördjupa den digitala och intelligenta transformationen med en allestädes närvarande 10 Gbps-upplevelse och 100 miljarder anslutningsmöjligheter. Tillsammans med industripartners kommer Huawei att utforska ultrahög bandbredd, återuppbyggnad av upplänksspektrum, ELAA-MM, gröna luftgränssnitt och inbyggd intelligens för att hjälpa operatörer att bygga 1+1+N 5.5G-nätverk och uppgradera nätverkskapacitet.”

Medan världen tävlar mot 5G, finjusterar Huawei nästa stegvisa uppgradering. Medan 5G lovar att exponentiellt öka hastigheterna och minska latensen, kan det också hjälpa miljontals IoT-enheter (Internet of Things). De föreslagna 5.5G-nätverken kan hjälpa till att öka digitaliseringen och intelligensen. För att det ska hända kommer mobilnätverk att behöva tillgång till, samt säkerställa, en allestädes närvarande 10 Gbps-upplevelse, samtidigt som latensen håller inom millisekunder.

Den nuvarande experimentella 5G-nätverksinfrastrukturen skulle teoretiskt kunna erbjuda cirka 5 Gbps. Därför kommer telekomindustrin att behöva distribuera ett 10 Gbps upplevelselager ovanpå det befintliga 5G Gbps grundnätverket, sa Huawei. Detta skulle inte bara säkerställa ett tillförlitligt nätverk med låga latenser, utan det skulle också på ett tillförlitligt sätt kunna acceptera nästa våg av internetanslutna enheter.

5.5G-nätverken kommer att behöva en “1+1+N”-metod. Sådana nätverk kommer att behöva minst ett 1 GHz-spektrum för att garantera en allestädes närvarande 10 Gbps-upplevelse. Huawei har också föreslagit att använda Extremely Large Antenna Array-Massive MIMO (ELAA-MM) för att säkerställa samtäckningen mellan C-bandet och högre band baserat på extremt stora antennuppsättningar.

Huawei har bara föreslagit de parametrar som behövs för att på ett tillförlitligt sätt skala ekosystemet för höghastighetsmobilt internet. Även om det kan finnas miljarder aktiva trådlösa internetanslutningar i framtiden, skulle det vara upp till telekomföretagen att bestämma det mest optimala och ekonomiskt lönsamma tillvägagångssättet.

Relaterade Artiklar

Back to top button