NASA kommer att sätta SpaceX i konkurrens för att få astronauter till månens yta

Rymdskepp HLS Artemis NASA Moon © SpaceX

Pådrivna av politiker måste den amerikanska byrån äntligen släppa ballasten och engagera sig i ett nytt urval för en bemannad månlandare på programmet Artemis. Den kommer att behöva få en ny (och viktig) budgetförlängning… för att hålla konkurrensen öppen mellan Starship och den framtida modellen som valts.

Det är slaget mellan förlorarna i första omgången!

Och för bara några miljarder…

För mindre än ett år sedan i april 2021 valde NASA SpaceX som den enda vinnaren av sitt gigantiska “HLS”-anbud (Mänskligt landningssystem). Och markerade därför en teknisk, budgetmässig och administrativ preferens för Starship, med de bästa betygen inom dessa tre områden för sin utvärdering, mot konkurrenter med för höga kostnader som landslaget (leds av Blue Origin) eller med mindre behärskade tekniska aspekter som t.ex. Dynetics lander.

Varför bara en vinnare? Av ekonomiska skäl framför allt: om kongressen förväntade sig att NASA skulle kunna utveckla ett uppdrag till månens yta inom en rimlig tidsram, fanns det inte tillräckligt med pengar för två industrimän… andra emblematiska vetenskapliga eller tekniska program.

Plats för andra?

Men på politisk nivå hade detta beslut orsakat många vågor, särskilt i “ rymdtillstånd », stater där SpaceX inte är installerat (Colorado, Alabama, etc.). Förra sommaren hade den nya direktören för NASA (Bill Nelston) argumenterat för konkurrens på den här typen av kontrakt, men hade inte fått någon specifik budget för att genomföra det. Sedan november, tills Blue Origins klagomål har lämnats in, har SpaceX därför tagit emot pengar och utvecklat sitt Starship för framtida månuppdrag.

Det verkar som att Vita huset vägde in i beslutet och till slut föreslog en extra budget, så det kommer att finnas ett andra urval… för en mer kapabel (kraftfullare, mer hållbar, återanvändbar) månlandare, avsedd för uppdrag efter Artemis 3 och 4. SpaceX har redan vunnit den första omgången är utesluten, NASA behåller det kaliforniska företaget som leverantör oavsett vad.

HLS-landslagets månlandare © NASA/landslaget

HLS 2, returen

Den amerikanska byrån hoppas kunna välja ut denna andra månlandare i början av nästa år, och tillverkare kommer snart att kunna lämna in sina ansökningar. För att blidka politikerna kommer myndigheten därför att hålla en linje med konkurrensen… men till vilken kostnad?

Många observatörer pekar på det faktum att samma kongress som kräver mer konkurrens från NASA är den som nekar den en större budget. Låt oss bara komma ihåg att landslagets förslag 2021 uppskattade dess utveckling till 6 miljarder dollar…

Slutligen finns det en sista fråga: när kommer Blue Origin att lämna in ett klagomål om det fortfarande inte är valt?

Om samma ämne:
Blue Origin gör det igen: sex turister kommer att flyga iväg med New Shepard

Källa: rymdnyheter

Relaterade Artiklar

Back to top button