NASA, InSight: den termiska sonden misslyckas med uppdraget

Efter en tid under vilken resurser har investerats i försök och misstag, har Mole termisk sond av uppdraget för NASA Insikt har slutfört sin uppgift, dock utan att uppnå sitt huvudmål, som är att mäta temperaturen på planeten a 5 meter djup.

Sonden vi talar om är därför den som gäller temperaturen, och även känd som o. Nämnda har utvecklats av det tyska flygcentret och fick smeknamnet “Mulvad” just för att den skulle fungera som en “robotmullvad” som hade till uppgift att nå ett djup på cirka 5 meter. Detta djup har dock aldrig nåtts.

NASA, Insikt: Mission Mission var oväntat

Redan från februari 2020 hade NASA försökt återställa instrumentet, men det gav fortfarande inga goda tecken på ett helt oväntat sätt. Faktum är att det onormala beteendet hos marken orsakade mullvad berövades den friktion den behövde till tillräckligt djup.

Efter att ha placerat toppen av mullvad cirka 2 till 4 centimeter under ytan, försökte teamet återställa InSight en sista gång, med hjälp av robotarmens skovel för att skrapa jorden på sonden och komprimera den för ännu mer friktion. . De 9 januari 2021sonden fortsatte att hamra ner till 500, men det har inte skett några framsteg.

NASA:s kontrollteam har förklarat slutet på försöken. Men enligt dem var allt inte förgäves, även för att ett misslyckande som detta kan vara en sporre att göra bättre ifrån sig i framtida grävningsuppdrag av denna typ.

Relaterade Artiklar

Back to top button