NASA har valt besättningen som ska gå ombord på Starliner för sin första bemannade flygning

Starliner Capsule © © NASA Johnson/FlickR

NASA har meddelat namnen på de två astronauterna som kommer att lämna ombord CST-100 Starliner-kapseln för sitt bemannade flygprov. Föga överraskande valdes programcheferna.

Efter många svårigheter och en betydande försening på SpaceX:s Crew Dragon som en del av NASA:s Commercial Crew Program, klarnar horisonten äntligen upp för Boeing, som nyligen klarade det obemannade flygtestet av sin kapsel.

Inga överraskningar

Kapselpiloten kommer att vara Sunita Williams, en veteranastronaut som har gjort två resor till rymden. Hon kommer att åtföljas av Barry Wilmore, som redan har samlat på sig 178 dagar i rymden och kommer att ta på sig rollen som befälhavare under Starliners testuppdrag, kallat Crew Flight Test (CFT).

De två astronauterna kommer alltså att ansluta sig till den internationella rymdstationen och bör stanna cirka två veckor i rymden, även om uppdraget kan förlängas upp till sex månader vid oförutsedda händelser. CFT-uppdraget är att visa Boeing-kapselns förmåga att säkert utföra operativa besättningsuppdrag till och från rymdstationen.

Astronaut Mike Fincke, som har gjort tre rymdresor, valdes som backup vid problem med Williams eller Wilmore. Om allt går enligt plan och han inte deltar i testuppdraget, bör han befalla det första långvariga uppdraget ombord på Starliner.

För närvarande har NASA inte kommunicerat något datum för uppskjutningen, som kommer att drivas av en Atlas V-raket från Launch Complex 41 vid Cape Canaveral i Florida. CFT-uppdraget bör fortfarande äga rum i slutet av 2022.

Om samma ämne:
NASA beställer ytterligare fem Crew Dragon-flygningar till sina astronauter

Källa: NASA

Relaterade Artiklar

Back to top button