NASA expanderar in i framtiden: utforskar Jupiter, dess ringar och månar

där NASA godkände en förlängning av uppdraget för sin sond Juno som utforskar Jupiter. Den mest avlägsna planetomloppsbanan kommer nu att fortsätta sin undersökning av den största planeten i solsystemet fram till september 2025, eller tills rymdfarkostens livslängd tar slut. Denna expansion laddar Juno för att bli en utforskare av hela Jupitersystemet – Jupiter, dess ringar och månar – med flera möten planerade för tre av Jupiters mest spännande galileiska månar: Ganymedes, Europa och Io.

Alla nyheter om den framtida utforskningen av Jupiter

“Sedan sin första omloppsbana 2016 har Juno gett uppenbarelse efter avslöjande om den här enorma gasjättens inre arbete”, säger chefsutredare Scott Bolton vid Southwest Research Institute i San Antonio. “Med uppdraget förlängt kommer vi att svara på de grundläggande frågorna som uppstod under Junos första uppdrag när vi tog oss bortom planeten för att utforska Jupiters ringsystem och galileiska satelliter.”

Föreslog 2003 och sjösattes 2011, anlände Juno till Jupiter den 4 juli 2016. Huvuduppdraget kommer att slutföras i juli 2021. Det utökade uppdraget innebär 42 ytterligare banor, inklusive de nära passagerna av Jupiters nordpolära cykloner; överflygande Ganymedes, Europa och Io; samt den första omfattande utforskningen av de svaga ringarna som omger planeten.

“Genom att utöka de vetenskapliga målen för detta viktiga kretsloppsobservatorium kommer Junos team att börja ta itu med ett brett spektrum av vetenskap som historiskt krävs av flaggskepp”, säger Lori Glaze, chef för avdelningen för planetvetenskap vid NASA:s huvudkontor i Washington. “Detta representerar ett effektivt och innovativt framsteg för NASA:s strategi för utforskning av solsystem.”

Data som samlas in av Juno kommer att bidra till målen för nästa generations uppdrag på Jupiter-systemet: Europa Clipper av NASA och uppdraget JUpiter ICy moons Explorer (JUICE) från ESA (European Space Agency). Junos undersökning av Jupiters vulkanmåne Io tar upp många vetenskapliga mål som identifierats av National Academy of Sciences för ett framtida Io-utforskningsuppdrag.

Relaterade Artiklar

Back to top button