NASA, Artemis: Nytt bakslag för månraketen

NASA har återigen slutat testa för månraketen Artemis på grund av tekniska problem.

NASA, Artemis: nytt stopp på grund av tekniska problem

Tester för Artemis-uppdraget, som ska föra människor tillbaka till månen, har stoppats för femtonde gången.

Artemis-programmet (Artemis, jaktens och konstens gudinna) är ett bemannat rymdfärdsprogram. Huvudsakligen utförd av NASA, amerikanska kommersiella rymdflygbolag och internationella partners som ESA, JAXA och CSA, syftar det till att landa “Första kvinnan och nästa man” på månen senast 2024. Intresset är särskilt fokuserat på regionen kring månens sydpol.

I det föregående testet inträffade den 3 april, NASA tvingades stoppa verksamheten, på grund av ett tekniskt problem med ventilationsventilen för laddning av vätskeproponenten.

Det nya testet avbröts också av samma anledning, då tankarna nu var över hälften av sin kapacitet. Den defekta ventilen har till uppgift att reglera trycket vid fyllningen av tankarna.

NASA har meddelat att de kommer att försöka igen om några dagar. Under tiden arbetar teknikerna med att tömma det flytande syret från tankarna och studera en lösning på problemet.

Det privata Ax1-uppdraget till den internationella rymdstationen sköts också upp. Det borde ha utgått från en plats inte alltför långt från Artemis och för att undvika säkerhetsproblem beslutade man att distansera händelser över tiden.

På den tiden var Axiom-1-uppdraget ombokad till fredagen den 8 april.

Relaterade Artiklar

Back to top button