Närmare dig, Sun! Den europeiska sonden Solar Orbiter levererar nya bilder

Solar Orbiter solar igelkott Sön 03 2022 © ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team

Den 26 mars, Solar Orbiter närmade sig vår stjärna, alla dess instrument tända. Anledningen till en imponerande vetenskaplig skörd, med helt otroliga publicerade bilder.

Solar igelkottar, utbrott, första observation av Sydpolen … Och detta är bara början! Solar Orbiter borde kunna göra det ännu bättre.


Studera närmaste stjärna

Det var den första “nära perihelionen”, det ögonblick då sonden passerar närmast solen i sin bana, sedan dess gravitationsassistans i november förra året. 45 miljoner kilometer från vår stjärna ändå, men bara en tredjedel av avståndet Jord-sol (0,32 AU). Detta kan tyckas vara mycket, och det är sant att andra sonder närmar sig det närmare: detta är fallet med den amerikanska sonden Parker, eller BepiColombo som närmar sig Merkurius.

Men dessa sonder placerar praktiskt taget alla sina instrument “i skydd” bakom imponerande värmesköldar… Där Solar Orbiter använder mätinstrument, optiska och spektroskopiska instrument, riktade direkt mot solens yta. Resultatet är häpnadsväckande, och varje gång Solar Orbiter kommer närmare samlas upptäckterna.


Närmare, ännu närmare!

Detta är fallet med denna “solar igelkott”, fångad av EUI-instrumentet (Extrem ultraviolett bildkamera) och färgad för att passa det mänskliga ögat. Denna formation, cirka 25 000 km lång, visar heta gastoppar (cirka en miljon grader Celsius) omväxlande med andra kallare toppar.

Detta är första gången som en “igelkott” har upptäckts, och forskare kommer att försöka förstå vad som leder till dess bildande och evolution. Den belgiske forskaren David Berghmans, vetenskaplig chef för instrumentet, förklarar om detta ämne: ” Även om Solar Orbiter skulle stängas av imorgon, skulle jag vara upptagen i flera år med att försöka lista ut allt. », som avslöjar åtgärdernas rikedom.

Förutom dessa “närbildssekvenser” tog sonden spännande bilder av solens sydpol. Med sin bana som kommer att bli allt mer lutande under åren (fram till 2027) kommer Solar Orbiter att få en mycket gynnsam lutning för att observera de två solpolerna. Men vid 9° lutning är det redan den bästa befintliga bilden av Sydpolen! Det ser lite ut som en hotande storm.

Solar Orbiter South Pole Sön 03 2022 © ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team

Lyckliga åtgärder

Slutligen, låt oss inte glömma ett av de huvudsakliga vetenskapliga målen för Solar Orbiter och dess tio instrument, det är att bättre förstå mekanismerna mellan de händelser som observerats direkt på “ytan” av solen, och de som mäts i flera miljoner kilometer bort.

För detta bäddar sonden också in instrument som RPW (Radio och plasmavågor) som mäter partiklar i miljön som Solar Orbiter passerar genom. För tillfället samlar uppdraget mycket data, och forskarna är mycket nöjda, särskilt i franska laboratorier, som är involverade i sex av de 10 instrumenten.

Solar Orbiter flair spårningsinstrument © ESA & NASA/Solar Orbiter/EPD, EUI, RPW & STIX Teams

Källa: CNES

Relaterade Artiklar

Back to top button