När onlinespårningen av deras jets tröttar ut ledare och miljardärer

Elon Musk © Naresh777 / Shutterstock.com

Resorna med privatjet av vissa personligheter, på ibland löjliga avstånd, följs och fördöms av en grupp internetanvändare, som alltmer irriterar de berörda människorna.

Ledare, politiker och stjärnor: alla blir alltmer irriterade över den “jakt” de lider av ett samhälle som granskar och avslöjar för allmänheten deras resor med privatjet, och detta, över hela världen. Om denna praxis, som tenderar att sprida sig, kan visa sig vara ett brott mot respekten för privatlivet, är det dock inte olagligt och kan bidra till att öka medvetenheten.

En helt laglig operation, som har blivit användbar även för flygbolag och tillverkare

Fler och fler sajter eller Twitter- och Instagramkonton följer, i realtid, flygtrafiken, i synnerhet den för privata jetplan som tillhör vissa ledare eller framstående personligheter, som spioneras på i enlighet med deras rörelser. Vissa försöker stoppa träningen, men ingenting fungerar.

Vi har inte tagit bort något än så länge. Detta är offentlig information “, förklarar grundaren av ADS-B Exchange, en amerikansk sida för att spåra din trafik. Han vägrar att vara den domare som ” avgöra vem som har rätt eller fel “. Och med rätta: om det finns regler, nöjer sig de gemenskaper, grupper och individer som samlar in uppgifterna endast med att rekonstruera flygvägar från data som är lagligt tillgänglig och tillgänglig.

Privatjet © Ahmed Muntasir / Pexels

Amerikanska regleringar hjälper, det måste sägas, eftersom lagen kräver att alla flygplan i vissa områden bär satellitsystemet ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast). Systemet hjälper flygplanet att bestämma sin position via GPS och sänder dess position och annan information till markstationer samt andra ADS-B utrustade flygplan. USA har krävt sedan 1eh Januari 2020 att alla flygplan som flyger över deras territorium utrustas med detta system.

För att enkelt sammanfatta, den senare skickar med jämna mellanrum enhetens position till flygledarna, allt via radio. Detta är vad som möjliggjorde födelsen av den svenska sajten Flightradar24 2007. Den övervakar mer än 180 000 dagliga flygningar tack vare sina 34 000 mottagare över hela världen. Redan 2009 öppnade man upp sitt nätverk och tillät alla med en ADS-B-mottagare att ladda upp data till nätverket. Sedan dess har den använts av mer än 2 miljoner människor dagligen, inklusive de största flygbolagen och flygplanstillverkarna som Airbus, Boeing eller Embraer. Vi kan nästan tala om en institution för övervakning och referensflyg.

På sociala nätverk saknar inte internetanvändare de ledare som missbrukar mycket korta flygresor

Att identifiera flygningar, tidtabeller och annan information är en sak, men att veta identiteten på ägaren till ett flygplan är en ännu mer komplicerad uppgift. Jack Sweeney upprätthåller Twitter-kontot Kändis Jets, skapad i oktober förra året och som har mer än 110 000 prenumeranter. Den här följer Elon Musks aktivitet, men inte bara. I måndags morse vidarebefordrade han till exempel den mycket korta kaliforniska flygningen (bara 37 minuter, 3 ton CO2 och uppskattningsvis 2 015 USD i bränsle) av den berömda boxaren Floyd Mayweather, stöld som kunde täckas på mindre än 5 timmar med bil. Men det finns värre, häng med.

Jack Sweeney, bara 19, lyckades hitta Elon Musks privatjet efter att ha gjort en enkel begäran om information från den amerikanska regeringens offentliga register. Han skapade faktiskt ett dedikerat Twitter-konto, ElonJet, som han också administrerar. I gengäld erbjöd miljardärens grundare av Tesla och SpaceX honom 5 000 dollar för att radera kontot som har nästan 500 000 prenumeranter.

Om vi ​​uppenbarligen inte är här för att kasta sten, förstår vi intresset för dessa konton, som på sitt sätt varnar för enstaka individers fruktansvärda koldioxidavtryck, som den här 17-minutersflygningen i ett privatjet som Kylie Jenner utförde förra månaden i Kalifornien, vilket retar många nätanvändare. Det senaste fallet krediteras Nancy Pelosi, talman för USA:s representanthus, som reste till Taiwan och vars flyg bevakades av mer än 700 000 människor på platsen. Flightradar24som vi diskuterade ovan.

Observera att i Frankrike är vi inte överträffade i ämnet. På Instagram kanske du nyligen har hört talas om Bernards plan (till hyllning till chefen för LVMH, Bernard Arnault), som frodas på Instagram. Nyligen övervakar han också de två privata jetplanen från företaget TotalEnergies. En av dem har dessutom nyligen glänst genom att den 27 och 28 juli genomförde en Paris-Bordeaux tur och retur (en rutt som täcks på drygt två timmar med TGV), för att bara vinna en timme med flyg och förbruka mer än 3 ton CO2 förresten, enligt uppskattningar.

Denna praxis, som stör, tvingar vissa regeringar att agera, särskilt på andra sidan jordklotet. I Kina beslagtog regeringen flera hundra mottagare som användes av flygspårningssajter förra året, med hänvisning till en risk för spionage.

Källor: Västra FrankrikeInstagram @laviondebernardTwitter @ElonJet och @CelebJets, Flightradar24

Relaterade Artiklar

Back to top button