Mystiska avbrott har påverkat din internetanslutning sedan igår: vad är det som händer?

fiber-optics-cables-orange.png © Alexandre Boero för Clubic

Tusentals fransmän var tvungna att beklaga avmattningar eller nedskärningar i sin fiberuppkoppling till internet på onsdagen. Skadliga handlingar är orsaken.

I natt, och under en stor del av morgonen, rapporterades många nedskärningar och avbrott i internettjänsten i Frankrike, på sociala nätverk eller på plattformar som t.ex. Neddetektor. Flera källor, däribland AFP, regeringen och operatören Free, pekar på att de allvarliga incidenterna som drabbats beror på illvilliga handlingar som utförts på infrastrukturen i det fiberoptiska nätet.

Operatörer allvarligt drabbade, Free avslöjar bilder av avskurna fibrer

De första attackerna – och de första rapporterna – går tillbaka till klockan fyra på onsdagen. Free, som kommunicerade omfattande om incidenten genom att vidarebefordra särskilt foton av avskurna kablar, talar om ” flera skadliga handlingar på fiberinfrastruktur över natten och på morgonen “.

Operatören, som kunde sätta stopp för incidenterna som drabbade framför allt Reims och Gravelines på morgonen, indikerar att tjänsten har återställts sedan 09:30 för hälften av de drabbade abonnenterna och sedan middagstid för alla. Cirka 1 % av gratisprenumeranter har påverkats av dessa olika skadliga handlingar, det vill säga flera tiotusentals människor potentiellt. Tre av de fyra artärerna i Free, som utgör ryggraden i dess nätverk, skulle ha vandaliserats: det skulle vara nätverken Paris-Lyon, Paris-Lille och Paris-Strasbourg.

SFR drabbades också av avbrott, med fiberklipp rapporterade i Île-de-France och runt Lyon. Orange har inte uppriktigt kommunicerat om dessa vandaliseringshandlingar, men försäkrar sina prenumeranter att dess tekniska team ” är mobiliserade “för att tillåta användare att hitta” full användning av sina tjänster, så snart som möjligt.

Samordnad illvilja?

Endast en operatör skulle, enligt vad vi vet vid denna tidpunkt, ha undgått konsekvenserna av attackerna. Det här är Bouygues Telecom. På sociala nätverk förklarar han att han inte använder ” länkarna som påverkas av dessa fel », och att dess tjänster fungerar normalt. Om vi ​​ska tro de rapporter som rapporterats av användare på Neddetektorvar Bouygues Telecom väl förskonade, eftersom dess kurva inte upplevde en bergstopp som var jämförbar med de tre huvudkonkurrenterna.

Neddetektor

Mer oroande är dock att en del av de avskurna fiberkablarna är direkt anslutna till vissa mobilantenner, som distribuerar mobilnät som 4G, vilket därför för vissa abonnenter skulle kunna skära av både det fasta och mobila nätet och beröva dem totala kommunikationsmedel i nödfall. En återgång till det normala i god och vederbörlig form hoppas på denna kväll, för alla berörda operatörer.

Där vi kan vara oroliga är om driftläget implementerat. Flera tiotals minuter från varandra skars flera nätverk av, på för stora avstånd från varandra för att vara en enda individs verk. Ett sådant sammanträffande ger därför spåren av en samordnad handling och flera medbrottslingar. Inget förklarar dock motiven till en sådan handling, som kunde ha fått allvarliga konsekvenser.

Om samma ämne:
Orange, den första operatören att nå 6 miljoner fiberoptiska abonnenter

Källa: Huvudstad

Relaterade Artiklar

Back to top button