Mycket hög hastighet: fibertäckning som är inriktad på 2022 kommer att bibehållas enligt Cedric O

Optisk fiber © shutterstock.com

Kommer alla franska kvinnor och män snart att kopplas till fiberoptik? Visst, enligt statssekreteraren med ansvar för digitalt, Cédric O. Den sistnämnde var inbjuden att kommunicera i frågan under Very High Speed ​​​​Summer Universities, som ägde rum i Saint-Étienne den 6 och 7 oktober 2021.

Således skulle 100 % av den franska befolkningen vara berättigad till mycket höghastighetsfiber (THD) från slutet av 2022, varav 80 % enbart via optisk fiber. Efter att tjugo miljarder euro investerats under de senaste tio åren i Frankrikes Very High Speed ​​​​Plan kommer därför François Hollandes mål att uppnås.

9 år och 20 miljarder senare…

Det var ett av kampanjlöftena från kandidaten Hollande, här beviljas de av president Macron. Utrikesministern för digitala frågor i Jean Castex regering, Cédric O, meddelade således under Very High Speed ​​​​Summer Universities, den 6 och 7 oktober, att Frankrike skulle uppfylla sitt mål. Detta är den som designades och sattes upp av François Hollande 2013, som en del av France Very High Speed ​​​​Plan. Tjugo miljarder euro fördelat på investeringar från lokala myndigheter, staten och privata operatörer för att erbjuda mycket hög hastighet till hela befolkningen till 2022, det är ett löfte som håller på att hållas. .

80 % av hushållen och företagen bör alltså vara berättigade till fiber i slutet av 2022, i en takt av 15 000 potentiella nya anslutningar per dag för tillfället och trots att uppskattningsvis fem miljoner ytterligare hushåll ska anslutas mellan 2013 och 2022. Det är en gemensam framgång: lokala myndigheter, industrimän och staten hävdar Cédric O. Och ändå, på de privata operatörernas sida, är det eftersläpningen som understryks av Arcep, som framför allt förväntar sig att storstäderna ska anslutas, där 10 % (till 50 %!) av hushållen inte är berättigade , samt medelstora städer, där vart femte hushåll fortfarande inte är uppkopplingsbart trots motsatta löften för 2020 av Orange och SFR.

Anslut 80% av befolkningen via optisk fiber

Om man tittar närmare på kartan publicerad av Arcep, kvarstår skillnaderna i nationell täckning genom fiberoptik. Medan Corrèze, en presidentavdelning om det någonsin fanns en, drar nytta av en FttH-täckning på mer än 80 % för de allra flesta av dess kommuner, på samma sätt som Haute-Loire eller Oise, andra, bilden av Ardèche (överraskande… ), Drôme och till och med Dordogne, ligger långt efter.

Felet i synnerhet med kostnaden för anslutning å ena sidan och med leverantörernas vilja å andra sidan. För om frågan om den nödvändiga investeringen jämfört med den låga lönsamheten av en utbyggnad av fiber i de mest avlägsna områdena redan har lösts i våra brittiska och tyska grannar, är frågan fortfarande öppen i Frankrike.

Även om tredjepartslösningar kan erbjudas, såsom kabel, VDSL eller till och med satellit via Starlink, är fallet med de två miljoner hushåll som måste kunna ha hastigheter över 100 Mb/s och som för närvarande inte är berättigad till fiber. Och det är inte de 150 miljoner euro i nya subventioner som staten föreslagit som borde räcka, enligt branschen, som förväntar sig tre gånger mer. Om inte i slutet av det nya utvärderingsuppdraget planerat av Bercy, planerat till slutet av året, ger inte staten upp att ansluta 100 % av franska kvinnor och män till fiberoptik.

Källor: Regering
, Arcep
, Ekona

Relaterade Artiklar

Back to top button