Multipel skleros: effektivt vaccin utvecklat i möss

Multipel skleros är en neurodegenerativ sjukdom som påverkar det centrala nervsystemet. Det är en komplex och oförutsägbar sjukdom som kännetecknas av en onormal reaktion av immunförsvaret som angriper vissa komponenter i CNS, och misstar dem för främmande agens. Av denna anledning är multipel skleros en av de autoimmuna sjukdomarna. Specifikt hos patienter som lider av denna sjukdom finns en demyelinisering, det vill säga förlusten av myelinbeläggningen som omger neuronernas axoner. Det är en sjukdom som det inte finns något botemedel från och som hittills behandlas med terapeutiska strategier som bromsar sjukdomsförloppet.

Det verkar dock finnas en glimt av hoppas för de som lider av multipel skleros. Företaget BioNTechvälkänd idag som partner till Pfizer i utvecklingen av Covid-19 vaccin, i själva verket har skapat ett innovativt vaccin mot multipel skleros. Vaccinet i fråga bygger på samma metod som Pfizer-BioNTech använde för att framställa vaccinet mot SARS-CoV-2: ett vaccin baserat på mRNA.

Så här fungerar BioNTechs vaccin mot multipel skleros

Forskarna som skapade detta immuniserande serum mot multipel skleros har de redan testat det på möss. Vaccinpreparatet, i detta specifika fall, verkar förebyggande immunsystemet för att attackera nervceller i hjärnan och ryggmärgen, vilket förhindrar förlust av kroppsfunktion.

De prekliniska studier utförs på möss ledde tillstoppa utvecklingen av sjukdomen och till och med återställandet av vissa motoriska färdigheter. BioNTech-forskare testade sin produkt på möss som lider av autoimmun encefalopati, djurekvivalenten till human multipel skleros. Hos dessa djur kunde vaccinet att blockera de kliniska tecknen på sjukdomen medan kontrollgrupp visade alla symtom på encefalopati. Det handlar om en otrolig innovation som skulle kunna lägga grunden för utvecklingen av en potentiellt avgörande behandling för patienter som lider av multipel skleros idag.

Du kan hitta mer information om multipel sklerosvaccin genom att läsa studien publicerad i den berömda tidskriften Vetenskap.

Relaterade Artiklar

Back to top button