MSI MEG CoreLiquid S360 recension: effektivitet, design och 2,4″ LCD-skärm som en bonus

MSI MEG CoreLiquid S360 © MSI

Precis som ASUS eller Gigabyte började MSI på moderkortsmarknaden, men påverkar idag alla delar av PC:n, inklusive kylning. CoreLiquid-serien släpptes först i “MPG”-versioner, men utvecklas nu till “MEG” för att nå en krävande publik som är intresserad av att kombinera prestanda och dekor.

På samma sätt som vi erbjuder på RAM-bars, är tanken här att presentera så många kylsystem som möjligt genom “mini-tester”. Vi kommer inte att gå in på oändliga detaljer och föredrar att fokusera på 3 nyckelelement: designen och installationen av kylsatsen, dess resultat för att bekämpa processoröverhettning och slutligen den genererade bullerföroreningen.

På pappret verkar MEG CoreLiquid S360 ha allt som krävs för att möta dessa tre punkter. MSI är också självsäker nog att erbjuda det för cirka 300€… ändå.

Sammanfattning

Datablad för MSI MEG CoreLiquid S360

Tekniska egenskaper

Typ av vattenkylning
Processor

Använda sig av
Spelare

CPU-stöd
AMD AM2, AMD AM2+, AMD AM3, AMD AM3+, AMD AM4, AMD FM1, AMD FM2, AMD FM2+, Intel 1150, Intel 1151, Intel 1155, Intel 1156, Intel 1200, Intel 1366, Intel 2011, Intel 2011, Intel 2011, Intel -v3, Intel 2066

Anslutning(ar)
4 honstift, seriell ATA-ström, intern USB 2.0

Material)
Aluminium, koppar

Bakgrundsbelysning
Ja

Kyl

Minsta rotationshastighet
0 RPM

Maximal rotationshastighet
2000 RPM

Max luftflöde
56,2 CFM

Maximal ljudnivå
22,7dB

Dubbelt torn
Nej

Kullagret
Ja

Värmeledning
Nej

PWM
Ja

toppflöde
Nej

Justerbar hastighet
Nej

AIO kylflänskompatibilitet
360 mm kylare

Pump

Inre
Nej

Fysiska egenskaper

Fläktdiameter
120 mm

Höjd
52 mm

Längd
394 mm

Djup
120 mm

MSI MEG CoreLiquid S360 © Nerces

2,4-tums LCD-skärm: när lysdioder inte längre räcker till

Vi har redan haft möjlighet att testa ett AiO-kit med LCD-skärm, ASUS ROG Ryujin II 360. Om principen är densamma här kan vi säga att MSI inte riktigt försöker boxas i samma kategori: priset på dess lösning är betydligt lägre, men skärmen är också betydligt mindre (2,4 ” kontra 3,5”). Likheterna mellan de två produkterna är dock uppenbara och de är inte begränsade till denna enda skärm.

MSI MEG CoreLiquid S360 © Nerces
MSI MEG CoreLiquid S360 © Nerces

Utan överraskning, utan svårighet, monteringen av bakplatta och fixa distanserna © Nerces

I båda fallen börjar saker och ting därför med inrättandet av bakplatta. Notera här att MSI erbjuder två olika versioner beroende på om du har en AMD- eller Intel-plattform. Naturligtvis är tillbehören lätta att identifiera. Vänd på moderkortet och fixera de fyra distanserna för att behålla bakplatta och kunna fixa själva kylaren. Där kan inget vara enklare: justera det väl och sätt i de fyra skruvarna.

MSI MEG CoreLiquid S360 © Nerces

Praktiskt taget alla tillverkare gör detsamma, men det är ändå värt att påpeka att en film av termisk pasta redan finns på plats på kopparytan av CPU-blocket. Vi bestämde oss för att ta bort den för att applicera vår Hydronaut-pasta signerad Grizzly och för att bättre kunna jämföra de olika lösningarna med varandra. För MEG CoreLiquid S360 blir det lite mer komplicerat med anslutningsdelen. Det måste sägas att med tre fläktar finns det kabel.


Jämfört med ASUS är saker och ting lite mindre “rena” här. Medan ROG Ryujin II 360 har en anslutningsbox som gör att du kan organisera kablarna väl, här får du nöja dig med en liten hög med ledningar som börjar från vattenblock. Det finns en som är ansluten till en SATA-strömkälla och en annan som måste kopplas till en USB 2.0-header på moderkortet. Slutligen finns tre fläktuttag för att ta emot 4-stiftsuttaget på fläktarna som levereras av MSI.

MSI MEG CoreLiquid S360 © Nerces
MSI MEG CoreLiquid S360 © Nerces

MSI Center är lite skrymmande, men låter dig ha stor kontroll över alla funktioner © Nerces

Det sista anslutningssteget är inte nödvändigt, men det är desto viktigare om du vill använda MSI Center-mjukvaran för att styra MEG CoreLiquid S360. Stammisar känner förmodligen redan till och uppskattar appen. Det är sant att den är väldesignad, även om dess gränssnitt är krångligt. Den erbjuder all information och inställningar du behöver för att kontrollera att satsen fungerar som den ska, justera ventilationen så bra som möjligt och konfigurera visningen av LCD-skärmen: du kan välja att ha hårdvaruåterkoppling eller visa logotypen för en välkänd webbplats.

MSI MEG CoreLiquid S360 © MSI

Temperaturer och buller

Testuppsättning

 • Moderkort: ASUS ROG Maximus Z690 Hero
 • Processor: Intel Core i9-12900K
 • Minne: Kingston Fury DDR5-4800 CL38 (2x 16GB)
 • Grafikkort : ASUS TUF RTX 3080 Gaming OC
 • System SSD: Kingston KC3000 2TB PCIe 4.0
 • Utfodra : ASUS ROG Strix 850G
 • Kylpasta : Termisk Grizzly Hydronaut

För att utvärdera kyllösningarna, för den första serien av tester, blockerade vi CPU:n på 125 watt innan vi bytte den till 241 watt för den andra. Vi satte sedan igång den i 60 minuter på Cinebench R23 multi-core och varje gång mätte vi temperaturen medan fläktarna stod på 25 %, 50 %, 75 % och slutligen 100 % av sin effekt.

MSI MEG CoreLiquid S360 © Nerces

Temperaturer @ 125 Watt TDP

I avsaknad av någon indikation på den maximala effekten som MEG CoreLiquid S360 kan försvinna, spelade vi uppriktigt och placerade MSI-kylaren i närvaro av vår Core i9-12900K när den var begränsad till 125 watt.

Kylare - Temp@125W © Nerces

Logiskt sett vek inte MEG CoreLiquid S360. Även när ventilationen blockerades vid 25 % av maximal effekt översteg processorn knappt 70°C för att stabilisera sig runt 72°C efter vårt entimmes stresstest. Till 100 % gick vi till och med under 60°C.

Temperaturer @ 241 Watt TDP

För ett kit så ambitiöst som MEG CoreLiquid S360 börjar det riktiga testet nu, när vår CPU kunde uttrycka sig fullt ut, upp till 241 Watt. Låt oss redan från början betona att 25 % inte rekommenderas: processorstrypning kommer då in på scenen.

Kylare - Temp@241W © Nerces

Å andra sidan, så fort vi helt enkelt går till 50% av fläkteffekten och vår CPU förblir under 100°C: vid 99°C är det knappt, men det klarar sig efter en timmes stresstest i ett rum vid 23- 24°C. Logiskt sett minskar temperaturen på Core i9 genom att trycka till 75 % och sedan till 100 %, som till och med lyckas sjunka under 90°C. Stark denna AiO.

Ljud

För att påskynda värmeavledningen vid kylaren har MSI siktet inställt på interna fläktar, MEG Silent Gale P12. De kunde inte vara mer sobra, helt svarta, men kännetecknas framför allt av närvaron av vibrationsdämpare i de fyra hörnen.

Kylare - RPM © Nerces

MSI har bestämt sig för att erbjuda ett semi-passivt kit (ventilationen stängs av om CPU-belastningen är mycket låg) kan fläktarna “vända” vid 0 rpm och upp till max 2 000 rpm som då genererar 22,7 dBA enligt MSI . Vid 25 % effekt får vi 545 rpm och den går upp till 1 940 rpm vid 100 %. Som annonseras.

Kylare - olägenheter © Nerces

På besvärssidan, en liten besvikelse på siffrorna vid 25% ventilation. MEG CoreLiquid S360 förblir faktiskt “hörbar”. Det är lätt, men på samma nivå som ASUS ROG Ryujin II 360-kit. MSI kan lyfta fram det faktum att dess produkt är semi-passiv och, ännu viktigare, att den ligger kvar på mindre än 40 dBA med 75 % av ventilationseffekten. Ett mycket bra resultat i slutändan.

MSI MEG CoreLiquid S360 © MSI

MSI MEG CoreLiquid S360, anser Clubic

Betydligt billigare än ASUS ROG Ryujin II 360, som är garanterad i sex år, förblir MEG CoreLiquid S360 en “lyxprodukt”. Det är säkert att alla inte kommer att ha 300 € att lägga i kylningen av sin PC. Som sagt, det finns ingen risk att bli besviken om du gör denna investering. MSI-produkten rankas lätt bland de bästa AiO-satserna på marknaden för närvarande.

Prestandan är mycket bra och det går att lugnt överväga övergången till de girigaste Raptor Lake-processorerna med ett sådant monster. Bullerföroreningarna kan vara ännu mer begränsade, men tänk på att du inte kommer att ha 100 % fläkteffekt så ofta. Och LCD-skärmen är en pryl, ja, men en pryl som har klass.

MSI MEG CoreLiquid S3608

Betydligt billigare än ASUS ROG Ryujin II 360, som är garanterad i sex år, förblir MEG CoreLiquid S360 en “lyxprodukt”. Det är säkert att alla inte kommer att ha 300 euro att lägga på kylningen av sin PC. Som sagt, det finns ingen risk att bli besviken om du går med på denna investering. MSI-produkten rankas lätt bland de bästa AiO-satserna på marknaden för närvarande.

Prestandan är bra, till och med mycket bra och det går att lugnt överväga övergången till de mest krävande Raptor Lake-processorerna med ett sådant monster. Bullerföroreningarna kan vara ännu mer begränsade, men tänk på att du inte kommer att ha 100 % fläkteffekt så ofta. Slutligen är LCD-skärmen en gimmick. Utan tvekan. Men en pryl som fortfarande håller klass.

Mest

 • Nykterhet i en design utan RGB
 • Mycket bra värmeavledning
 • VRM:er hölls svala
 • Innehållit bullerföroreningar
 • Gimmickig, men rolig LCD-skärm
 • MSI Center är en bra programvara

De mindre

 • Endast 2 års garanti
 • Mycket hög prissättning
 • Besvärligt mjukvarugränssnitt

265,79 €

265,79 €

Relaterade Artiklar

Back to top button