MSI Clutch GM41 Lättviktsrecension: en ultralätt och bekväm mus

MSI Clutch GM41 Lättvikt © MSI

Fast besluten att konkurrera med tenorerna i mus för spelare inom det mycket fashionabla området “fjäderviktiga” fältmöss har MSI nyligen distribuerat Clutch GM41 Lightweight. Den bär sitt namn fantastiskt bra och väger bara 65 gram på vågen: en prestation som är desto mer anmärkningsvärd eftersom den inte anammar bikakestrukturen hos många av sina systrar.

MSI är mer känt för sina moderkort, grafikkort, bildskärmar och bärbara datorer och har utvecklat ett mycket brett utbud av kringutrustning för spelare. Den har för avsikt att konkurrera med etablerade varumärken som Cool Master, Corsair, Razer eller SteelSeries och för att nå så många människor som möjligt multiplicerar den referenserna… inte mindre än 15 möss spelande visas till exempel i dess katalog. Vår modell av dagen sticker därför ut från resten av rada upp tack vare sin fjädervikt eftersom den kräver en variant av den nästan symmetriska designen hos Clutch GM40.

MSI Clutch GM41 Lättvikt © Nerces

Sammanfattning

MSI Clutch GM41 Lättviktsspecifikation

Första beklagande som omedelbart följer av vår tidigare kommentar, Clutch GM41 Lightweight är – liksom Clutch GM40 – inte en “riktig” ambidextrous mus. Om designen är nästan perfekt symmetrisk kommer vi tillbaka till det, det har att göra med två knappar i tumnivå. Knappar finns bara på vänster sida av musen. En vänsterhänt kommer därför till en början att besväras av dessa knappar och får nöja sig med färre funktioner.

MSI Clutch GM41 Lightweight är:

 • Komma igång: högerhänt, kvasisymmetrisk design
 • Sensor: PixArt PMW-3389 (optisk)
 • Kontaktorer: Omron (60 miljoner klick)
 • Känslighet: 400 – 16 000 punkter per tum, i steg om 100 dpi
 • Frekvens: 125, 250, 500 eller 1000 Hz
 • Antal knappar: 6, alla programmerbara, 1 hjul
 • Inbyggt minne: ja, kan lagra 5 profiler
 • RGB: ja, på 1 zon (16,8 miljoner färger)
 • Mått: 130,1 x 67 x 38,3 millimeter
 • Vikt: 65 gram (utan kabel)
 • Kopplingstyp: trådbunden USB (2 meter FriXionFree flätad kabel)
 • Programvara : ja, Dragon Center
 • Garanti: 2 år
 • Pris och tillgänglighet: redan tillgänglig, från 59,90 €

För övrigt finns det inget särskilt exceptionellt att rapportera genom att observera det tekniska databladet för denna Clutch GM41 Lightweight. Förutom viktfrågan verkar MSI inte ha gjort i otyglad originalitet. Samtidigt är det redan imponerande att ha kunnat konkurrera med de lättaste mössen på marknaden utan att ge efter för modet för bikakestrukturen som man vänjer sig vid, men som inte är helt tillfredsställande.

MSI Clutch GM41 Lättvikt © Nerces

Nästan symmetrisk design och fjädervikt

Vid första anblicken på Clutch GM41 Lightweight är det svårt att bli imponerad. Samtidigt finns det förmodligen inget utrymme för innovation i designen av en mus spelande idag och MSI gör en helt hedervärd kopia med en relativt sober produkt, ganska harmonisk och i medelmåtten. Så fort du lägger handen på musen och framför allt att du lyfter besten blir det mer intressant. Även om man är van vid väldigt lätta fältmöss har det sin lilla effekt och vi känner direkt att vi är under 80 gram, i det här fallet meddelar MSI 65 gram utan kabel, ett värde som vi har kunnat verifiera.

Denna lätthet är en sak, men som vi redan snabbt har påpekat, åtföljs den här av en “full struktur”. MSI använde inte den “honeycomb” som vi hittar på de allra flesta av de lättaste mössen. Logiskt sett minskar hålen odjurets vikt avsevärt, men känslan är konstig. Vissa spelare vänjer sig snabbt, andra vägrar helt och hållet. Med Clutch GM41 Lightweight är det ingen fråga om att behöva vänja sig vid något annat än sin fjädervikt. Observera i detta avseende att musens 65 gram inte kan justeras via ett viktsystem.

MSI Clutch GM41 Lättvikt © MSI

Den symmetriska designen på Clutch GM41 Lightweight ger den en behaglig, harmonisk sida och du märker snabbt närvaron av två knappar på tumnivå. Som vi sa hindrar de oss från att betrakta den här musen som ambidextrous. Vi beklagar också frånvaron av en “sniper”-knapp för att minska sensorns känslighet i farten. Ett ganska normalt beslut som passar perfekt in i enkelhetens logik som styrde MSI. I samma anda är det inte tal om ett urkopplingsbart hjul och det är inte heller klickbart i sidled. Det är ett väldigt enkelt hjul, men vars skåror är väl markerade.

Exklusivt ansluten, Clutch GM41 Lightweight kommer med en kabel som tyvärr inte kan tas loss för att enkelt byta ut den. Den är av bra längd (2 meter) och snyggt flätad. Vi beklagar dock att MSI inte använder sladdstilen från vissa tillverkare som Cooler Master eller Razer för maximal flexibilitet. Slutligen, under musen, finns kuddar i klassisk polytetrafluoretylen eller PTFE för intima. Layout och storlek är helt i linje med standarderna för genren och, utöver frånvaron av keramik, beklagar vi helt enkelt att MSI inte ansåg lämpligt att tillhandahålla två extra pads.

MSI Clutch GM41 Lättvikt © MSI

Exakt, bekväm… nästan för lätt

Om vi ​​fortfarande föredrar keramik som säkerställer enastående glid, inser vi att PTFE gör jobbet ganska bra och denna Clutch GM41 Lightweight lider inte av jämförelse med sina främsta konkurrenter. Eftersom vi pratar om komfort, låt oss också lyfta fram närvaron av lätt korniga ytor på sidorna av musen för att säkerställa greppet. Enkel men effektiv. Slutligen tenderar musens matta beläggning att behålla fingeravtryck, men den behåller inte för mycket svett och du riskerar inte att tappa musen efter några timmars spelande.

På en mer “teknisk” nivå förlitar sig MSI på beprövad hårdvara. Således innehåller den en välkänd PixArt PMW-3389-sensor. Detta är en optisk modell som kan klättra upp till 16 000 punkter per tum. Som standard görs fem förinställningar av MSI: 400, 800, 1600, 3200 och 6400 dpi, inget annat än väldigt klassiskt. PixArt är en bra modell som kan anpassa sig till de flesta ytor och utrustad med bra känslighet. Precisionen kommer aldrig att saknas, även om den mest krävande av spelare kanske skulle kunna kritisera den för en väldigt liten sak vad gäller reaktivitet, men det är verkligen att käbbla jämfört med vad som är bäst i genren.

MSI Clutch GM41 Lättvikt © Nerces

Samma observation på sidan av knapparna, MSI har denna gång siktet inställt på Omron-kontaktorer garanterat för 60 miljoner klick vardera. Återigen finns det ingen anledning att kritisera tillverkaren då knapparna aktiveras när du trycker på slutet eller i mitten. Detta bidrar till den relativt fria hanteringen av Clutch GM41 Lightweight, som går att greppa handflatans grepp (hålls med handflatan) eller klogrepp (hålls i klo). Bara greppet fingertoppsgrepp (med fingertoppar) kommer att vara svårt om du inte har stora händer. Sammantaget är ergonomin en modell i sitt slag och det är tyngden på musen som kommer att kräva tid att anpassa sig för nykomlingar.

Observera att knapparna å andra sidan är relativt “ljud”. Vi har haft det värre, men i nattens tysta ljud är de högljudda. Snarare motsatsen till hjulet, dessutom, som är särskilt diskret. Vi har redan nämnt tillräckligt markerade skåror, vi måste betona att detta dock aldrig är ett problem för dess rotation: i stundens hetta byter vi vapen eller utrustning i två steg, tre rörelser. Vi beklagar frånvaron av sidoklick, logiskt med tanke på priset på Clutch GM41 Lightweight.

MSI Clutch GM41 Lättvikt © Nerces

Dragon Center: besvärligt, men komplett gränssnitt

De relativt grundläggande funktionerna i Clutch GM41 Lightweight gör det fullt möjligt att klara sig utan dedikerad programvara: alla knappar, alla kommandon känns tydligt igen av Windows. MSI erbjuder fortfarande att lägga till Dragon Center, dess interna programvara som kan följa med det mesta av märkets hårdvara. Redan från början erbjuder programvaran oss att uppdatera musens firmware. Detta görs mycket snabbt, utan problem med bara en återupptäckt av musen efter uppdateringen.

För övrigt är vi inte fans av gränssnittet för detta Dragon Center som vi anser är stort med tanke på antalet funktioner som erbjuds. Något olycka är bra, det tillåter utmärkt läsbarhet för alla alternativ från hanteringen av kommandona till inställningarna för odjurets “prestationer”, ingenting saknas och allt är fullt förståeligt. Vi hade inte pratat om det förrän då, men Clutch GM41 Lightweight innehåller bara en LED, i nivå med MSI-logotypen på baksidan av musen. Faktum är att belysningsalternativen – även om de är mycket kompletta – är begränsade till denna enda LED.

MSI Clutch GM41 Lättvikt © MSI

MSI Clutch GM41 Lättvikt: Clubics åsikt

Enkelt och effektivt, det är med två ord vad vi tycker om denna Clutch GM41 Lightweight. MSI gör ett bra jobb och begär inte en förmögenhet för denna mus, som utmärker sig för sin lätta vikt och en viss nivå av komfort. Naturligtvis, för mindre än 60 euro – och ofta till och med mindre än 50 euro – ska du inte förvänta dig att hitta en toppmodern sensor eller fantastiska funktioner. Ändå är PixArt PMW-3389 en beprövad modell som inte sviker dig och snarare än att integrera ett “exotiskt” hjul väljer MSI något pålitligt. Ett säkert kort.

MSI Clutch GM41 Lättvikt8

En musbrunn “i alla avseenden” som kombinerar låg vikt och lågt pris. MSI har lyckats hålla sig under 70 gram-strecket utan att använda bikakestrukturen som stör vissa spelare. Komfort är på mötet och precision också tack vare PixArt PMW-3389-sensorn, ett säkert kort.

Mest

 • Nästan symmetrisk mus…
 • Kvalitetssensor, välkänd
 • En väldigt, väldigt lätt mus
 • Ingen bikakestruktur
 • Mycket bekväm att använda
 • Effektivt glid, behagligt hjul
 • Relativt uppmätt pris

De mindre

 • … men inte ambidextrous
 • Kabeln är för styv
 • DPI-justering under musen
 • Perfekt mjukvarugränssnitt

27,89 €

27,89 €

Relaterade Artiklar

Back to top button