MRNA bortom pandemin: den möjliga användningen av denna nukleinsyra

mRNA står för budbärar-RNA. Det är den enkelsträngade ribonukleinsyramolekylen som skapas genom att kopiera ett specifikt fragment av genomiskt DNA. Det är just inuti en molekyl som all information som är användbar för att syntetisera proteiner är gömd, byggstenarna som gör att våra celler kan arbeta och utföra sin funktion. Utvecklingen av de två mest effektiva anti-COVID-vaccinerna hittills, Pfizer-BioNTech och Moderna, har baserats på mRNA. Det verkar dock som att mrNA inte bara är användbart för att bekämpa covid-19 utan, inom en inte alltför avlägsen framtid, kan det också revolutionera behandlingen av andra sjukdomar, från cancer till malaria.

Fördelen med att användamRNA för behandling av vissa patologier såsom densamma covid-19 består i att i detta fall, medicinen finns i meddelandet. Det är verkligen detta budbärar-RNA som ordning till cellerna för att massproducera vissa molekyler som tjänar till att reparera skadade organ eller, som i fallet med Covid vaccinerför att stimulera en immunsvar. Så medan klassisk farmakologi med droger mål ned mål som finns i en organism, med mRNA kan du försöka lösa rotproblemet.

Tillämpningar av mRNA bortom COVID-19

En annan tillämpning av mRNA som går bortom pandeminskulle kunna relatera till vård och behandling av neoplasmer. Cancerceller tenderar faktiskt att uttrycka sig muterade proteiner som kan vara målet för mRNA-vacciner som ger instruktioner för att koda dessa proteiner för att utlösa ett betydande immunsvar mot sjuka celler. En ytterligare tillämpning av denna nukleinsyra kan vara den som gäller behandlingen av parasitsjukdomar som t.ex. malaria. Det är mycket viktigt att komma ihåg, faktiskt, att det inte bara finns SARS-CoV-2 och covid-19, men de finns många andra patologier för vilka det är nödvändigt att hitta ett botemedel så snabbt som möjligt. Tänk om detta lösning det kan representeras av mRNA, så är det.

Relaterade Artiklar

Back to top button