Mr. Robot Review: Socialt fenomen och uppmärksamhetshackning

Mr. Robot © USA Network

Stark, särskilt, av rika visuella fördomar och vågade berättande metoder, som gör att hon på ett briljant sätt kan berätta en komplex och realistisk samhällshistoria, Herr Robot har verkligen blivit en av de senaste årens stora serier. Liksom alla fantastiska atypiska serier har den sina fans, men också sina belackare. Och tänk att jag är lite i båda lägren.

Skärmsläckaren[s] S07E01 📺 : Mr Robot

I ett sammanhang där utbudet sett till serier aldrig varit så stort, skärmsläckaren[s] föreslår att vara din guide genom årstiderna. Oavsett om det är en gammal serie som nu är kult, en ny hit eller en mer anonym show, kommer den här kolumnen att hjälpa dig att slösa bort din tid bara i gott sällskap.

Komplettera läsningen av den här artikeln med musiken i serien:


Sammanfattning

Datablad Mr Robot

Information

Kön
Thriller, drama, brott

Prestation
Sam Esmail

Redaktör
Anonymous Content, Esmail Corp., Universal Cable Productions

Plattform
Netflix, Prime Video

Antal säsonger
4

Antal avsnitt (totalt)
45

Klassificering
Alla offentliga

Mr. Robot som en lavabot

Denna krönika tillägnad tv-serier närmar sig sakta men säkert sitt tvåårsjubileum (!). Du kanske därför har rätt att undra varför jag tog så lång tid att diskutera Herr Robot, en serie som inte bara hyllas av kritiker, utan också idealisk för klubbläsare på grund av dess IT- och teknologiska teman. Förklaringen är enkel: jag tvekade mycket.

På grund av dess popularitet först väntar serien inte på ett nytt strålkastarljus. Men också och framför allt för att jag hatade lika mycket som älskade Herr Robot. Jag drabbades av den här serien när den förvånade mig, mellan otroliga passager och smärtsamma ögonblick. Herr Robot är ett verk utan dess like, och för mig är det lika mycket en egenskap som en defekt.

Mr. Robot © USA Network

Det bör dock noteras att jag såg serien under hela dess sändning från 2015, vilket förklarar – delvis – varför jag kunde gå vilse i dess historia (och därför indirekt uttråkad). Om du ser alla avsnitt i rad idag, borde du utan tvekan njuta av det mer än jag.

Hör du det, mr Alderson? Det är ljudet av oundviklighet

I Herr Robottittaren följer Elliot Alderson (spelad av den otroliga och nu erkände Rami Malek), en dataingenjör specialiserad på säkerhet som arbetar för Allsafe Security, ett New York-företag… Och det kommer att bli svårt att säga mycket mer om serien av Sam Esmail utan hamnar för mycket i spoilerzonen.

Mr. Robot © USA Network

I grund och botten är vår hjälte, ensam och deprimerad, också en “vigilante” som använder sina hackertalanger för att hjälpa dem som behöver det. Han kommer alltså att träffa den mystiske “Mr. Robot”, som ska rekrytera honom inom gruppen FSociety (motsvarigheten till vår Anonymous). Denna organisation vill återställa balansen i samhället genom att förstöra de mäktigaste enheterna, till att börja med E Corp-konglomeratet, som Allsafe Security är en del av.

Hacking vinster brottet?

Under sina fyra säsonger, Herr Robot utforskar så många ämnen på ett grundligt och realistiskt sätt att det nästan skulle krävas två krönikor för att vara uttömmande. Vi kommer också att fokusera främst på de två element som utgör kärnan i arbetet.

Serien är framför allt en hård kritik, och lite deprimerande, av det samtida samhället. Domineras av banker och stora företag, världen avbildad av Herr Robot är relativt identisk med vår. Människor som försöker förändra saker gnuggar sig med dem som tycker om det och de 1%, cyniska och hänsynslösa, som har makt och tänker behålla den.

“Mr Robot tycker fortfarande om en, om inte DEN bästa prestation sett på den lilla skärmen”

Relevant och virulent i detta ämne, serien glömmer inte att vara strikt realistisk när den hanterar problem relaterade till datorer. De mest kräsna kommer utan tvekan att uppskatta manusförfattarnas och skådespelarnas insats under hackningsfaserna, för en gångs skull rimligt och undersökt; de mindre finsmakarna måste bara låta sig ryckas med av intensiteten i dessa scener.

Kärnan i denna ganska allmänna samhällskritik, Herr Robot vet också hur man är mycket mer intim. De flesta av karaktärerna som utvecklas är extremt komplexa, till och med torterade eller till och med påverkade av psykiska störningar på olika nivåer. Detta sista element är också ett av seriens andra grundämnen, alltid behandlat med noggrannhet och finess.

Mr. Robot © USA Network

Detta är också fallet med Elliot, men också för hans syster Darlene (Carly Chaikin) eller till och med hans bästa barndomsvän Angela (Portia Doubleday). Den mest observanta kommer också att ha noterat närvaron av den solide Christian Slater i castingen, om vilken jag frivilligt inte kommer att säga något om. Genom att dyka djupt in i karaktärernas psyke, Herr Robot jonglerar alltså mellan medelskalig techno-thrillerdramaserie och småskalig komplex psykologisk thriller.

Men det är här gnidningen kan göra ont. Serien gör ibland lite för mycket, även om det innebär att man förlorar sina karaktärer och sina åskådare genom att använda redigering och regi för att dekonstruera sin berättelse innan man bättre bygger om den (eller inte). Mer än en gång trasslade jag in mig i berättelsen och karaktärsmotivationerna, försökte bestämma mig och gå med det, men blev ofta frustrerad.

Vi lever i ett FS-samhälle

Slutligen är det omöjligt att inte hälsa huvudaspekten av serien, den som övertygade mig att gå till slutet och uthärda dess längsta, tråkiga och kryptiska passager (säsong 2 vann priset för ” intellektuell onani “, vilket nästan fick mig att sluta inför en lyckligtvis mycket bättre och lättsmält säsong 3). Denna stora styrka är dess visuella identitet. Det är ganska enkelt, Herr Robot njuter fortfarande av en, om inte DEN bästa prestation sett på den lilla skärmen.

Mr. Robot © USA Network

Iscensättningen, fotot, minsta detalj av fotografering eller kameravinkel… allt är av en intelligens och generositet som sällan motsvaras i tv-landskapet. Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag satt upp, uppmärksam, bevittnade en passage eller ett unikt avsnitt så slående att jag nästan glömde att jag inte längre förstod mycket i det ögonblicket av manuset…

Idag, med facit i hand, kan jag bara rekommendera att du provar äventyret Herr Robot. Med sin starka personlighet, sitt ämnes relevans, sin otroliga casting eller sin genomtänkta realism, kompenserar USA Network-serien lätt för några roadtrips, som de åskådare som är mest förtjusta i atypiska element till och med skulle kunna uppskatta.

Och jag kan nu säga att även om jag inte gillade allt i den här serien, så kan jag inte vänta på att se vad Sam Esmail kommer att erbjuda med den framtida serien. Battlestar Galactica.

Herr Robot8

Stark, särskilt av rika visuella fördomar och vågade berättande metoder, Herr Robot berättar briljant en komplex och realistisk samhällshistoria. Det har verkligen blivit en av de senaste årens stora serier, särskilt tack vare en exceptionell insikt som gör att den kan radera vissa längder och uppskattningar.

Mest

  • Du gillar serier som leker med perspektiven och tittaren
  • Du uppskattar verk med en verklig visuell touch
  • Teman IT, psykologi och medborgarrevolt talar till dig

De mindre

  • Du föredrar tydliga serier framför linjär utveckning
  • IT-problem eller psykisk ohälsa slår dig totalt av
  • Du gillar inte torterade och komplexa karaktärer


De fyra säsongerna av Herr Robot finns för närvarande på Amazon Prime-video och Netflix.

Behöver du en ny serie att se? Hitta alla våra serierecensioner och krönikor.

Relaterade Artiklar

Back to top button