MOXIE: enheten som producerar syre från atmosfären på Mars

En betydande del av Mars atmosfär består av koldioxid. detta fick några forskare att skapa en enhet som kunde extrahera syre genom att extrahera det direkt från den rikliga CO2 som utgör atmosfären på den röda planeten i solsystemet. Enheten i fråga heter MOXIE och finns ombord på NASA Perseverance-rovern som kom till Mars i februari förra året.

Uthållighet det slutar aldrig att överraska. Efter flygningen av Uppfinnsamhet helikopter drönareden NASA rover sätter igång MOXIE, enheten som låter dig extrahera syre från den koldioxid som finns i Mars atmosfär. Specifikt använder enheten en sådan för att producera syre från CO2 mycket komplex teknik. Det senare bygger på användningen av hög temperatur som tjänar till att splittra CO2-molekyler till syre och kolmonoxid. Denna elektrokemiska reaktion kräver faktiskt temperaturer som till och med når 800 °Cvilket är anledningen till att MOXIE byggdes med hjälp av mycket värmebeständiga material. Vidare består anordningen av en subtil eldfast film i guld utanför vilket tjänar till att förhindra att värmen som genereras skadar Perseverance som är värd för den.

MOXIE: syret det producerar kan hitta många och intressanta tillämpningar

NASA-forskare designade MOXIE för att producera 10 gram rent syre per drifttimme släpper ut som huvudavfall, kolmonoxid. Även under det första experimentet producerade enheten bara 5,4 gram av syre, är det fortfarande en viktigt resultat eftersom själva produktionen av syre från Mars atmosfär var allt annat än uppenbar.

MOXIE representerar därför verkligen en stor innovation som skulle kunna tillåta att producera signifikant mängd syre från CO2. Syre, som kan behövas av båda astronautermen det kan också användas som bränsle.

Relaterade Artiklar

Back to top button