Motron Vizion test: en elektrisk minimotorcykel som inte har något att avundas de stora

Motron Vizion

Rolig motorcykel som denna Motron Vizion. Trots utseende är denna pocket roadster en 100% elektrisk modell som motsvarar en 50cc. Det hindrar inte att den är extremt trevlig att köra.

Ägs av den österrikiska koncernen KSR, den största importören av två hjul i Europa, har Motron precis marknadsfört Vizion. En 100% elektrisk minimotorcykel som påminner om Honda MSX 125 eller andra mycket kraftfullare. Motron Vizion har nästan inget att avundas de stora roadsters med sin sportiga look. Lägg därtill ett miniformat med måtten 1 760 mm långt, 810 mm brett och 1 000 mm högt, så har du ett fordon som drar till sig nyfikna blickar.

Sammanfattning

En modell med snygg estetik

Naturligtvis, om vissa delar av Motron Vizion kommer direkt från motorcyklarnas värld som teleskopgaffeln, swingarmen med central stötdämpare eller till och med de främre och bakre skivbromsarna, finns andra bara närvarande för att skapa en illusion. Den pseudorörformade ramen är faktiskt inget annat än ett plastbihang, precis som sidodelarna i kol. Som sagt, effekten är framgångsrik, och cykeln visar en mycket snygg tillverkning.

Motron Vizion

Å andra sidan, medan den bakre belysningen är 100 % LED för både lamporna och blinkarna (inklusive de främre blinkarna), förblev frontljuset tyvärr glödlampa. För övrigt spelar Motron Vizion modernitetens kort med sin elektriska motorisering förstås och sin digitala instrumentering.

Detta kretsar kring en skärm som visar viktig information: den momentana hastigheten, batteriladdningsnivån i procent, vägmätaren och resan samt körläget som är aktiverat och motorns temperatur. Vi hade ändå gärna utnyttjat en klocka och visning av utetemperaturen till exempel. Ännu mer irriterande, skärmen är mycket benägen för reflektioner. I soligt väder kommer det att vara mycket svårt att läsa informationen tydligt.

Motron Vizion

En lätt och bekväm liten cykel

Föga överraskande när det gäller en minimotorcykel är hanteringen av Motron Vizion lätt, särskilt tack vare den inneslutna vikten på 100 kg (inklusive 16 kg för litiumjonbatteriet). Som sig bör är den senare integrerad i botten av ramen för att sänka motorcykelns tyngdpunkt.

Motron Vizion

Batteriet kan laddas direkt på Motron Vizion med den medföljande laddaren, eller till och med hemma. För att göra detta måste du använda tändningsnyckeln för att låsa upp locket. Ett litet handtag finns också för enkel transport, men det här är väldigt tunt.

Ett förvaringsfack finns också i nivå med vad som liknar bensintanken. Den rymmer nätadaptern och vissa tillbehör, men den är för smal för att till exempel få plats med ett headset eller en dator. Observera att om finishen på Motron Vizion generellt sett är mycket tillfredsställande, verkar bagageluckan väldigt ömtålig med low-end plast.

Motron Vizion

Åker Motron Vizion

När vi väl sitter på motorcykeln märker vi sadelns komfort och den mycket naturliga körställningen för en förare under 1,80 m. Den ihåliga sadeln är tillräckligt lång för att rymma en passagerare, men dess utrymme är nödvändigtvis begränsat.

Motron Vizion

Styret är relativt brett, vilket paradoxalt nog för en minicykel inte underlättar uppstigningen i rader av bilar. Se upp för stötar, särskilt eftersom speglarna är av normal storlek. De har fördelen av att erbjuda utmärkt sikt bakåt.

Reglagen på styret är förenklade till det yttersta, med i synnerhet en knapp som låter dig växla direkt från Power-läge till Eco-läge. Rolig detalj: denna ersätter den traditionella strömbrytaren på termiska motorcyklar. Två andra knappar är värda att nämna. Först den till höger comodo, som måste tryckas in efter att ha vridit på tändningsnyckeln för att avaktivera parkeringsläget (P) för Motron Vizion. Dessutom aktiverar R-knappen till höger om den digitala instrumentskärmen backväxeln. En egenskap som förblir väldigt anekdotisk för en motorcykel av denna storlek och vikt.

Motron Vizion

Begränsad autonomi

Motron Vizion inger omedelbart förtroende med sin blygsamma storlek och låga vikt. Cykeln får dig att vilja ha kul och det är tydligt att du njuter av dess styre. Mycket smidig, den smyger absolut överallt, väl hjälpt av sina 12-tumshjul.

Motron Vizion

Drivlinan består av en borstlös motor som levererar en märkeffekt på 3,7 kW med ett vridmoment på 14,6 Nm vid 1 200 rpm, en remdrift och ett litiumjonbatteri som vi nämnde det ovan. Den senare har en kapacitet på 1 872 Wh och kräver 4 till 5 timmar för att vara fulladdad på ett hushållsuttag.

Eftersom Motron Vizion är en minimotorcykel är den begränsad till en maxhastighet på 45 km/h. Vi kunde nå en topphastighet på 48 km/h under optimala förhållanden. Men ännu viktigare, motorcykeln bibehåller likvärdiga prestanda när batterinivån sjunker, eller till och med i backar. Notera också att det går att släppa loss Motron Vizion som då kan nå en hastighet på 70 km/h. Hanteringen är enkel men i detta fall är det förbjudet att köra på öppen väg utan körkort, för att inte tala om konsekvenserna försäkringsmässigt.

Motron Vizion

Ett ord också om bromsning, tillhandahålls av 220 mm diameter skivbromsar fram och en 190 mm skiva bak. Setet erbjuder utmärkt bett, men var försiktig i vått tillstånd i frånvaro av ABS.

När det gäller autonomi tog vi styret på Motron Vizion med ett 100 % laddat batteri. Den visade kapaciteten var fortfarande 36% efter 33 km, främst i Power-läge med handtaget mycket ofta i hörnet. Tillverkaren meddelar en genomsnittlig förbrukning på 37 Wh/km och 65 km autonomi. För att göra detta har Motron Vizion ett Eco-läge som begränsar accelerationen, men som räcker i tätorter där hastigheten är begränsad till exempelvis 30 km/h. På samma sätt tror vi att det är det föredragna läget för manövrering i trafiken. Faktum är att Power-läget gör det möjligt att ha all kraft och att erbjuda en vacker livlighet till Motron Vizion… med risk för att bli överraskad bortom enkla accelerationer i en rak linje.

Motron Vizion

Specifikationsblad för Motron Vizion

Motron Vizion Datablad

Batteri

Batterityp
Li-jon

Batterivikt
16 kg

Avtagbart batteri
Ja

Batterikapacitet
1 872 Wh

Fysiska egenskaper och beboelighet

Längd
1760 mm

Längd
810 mm

Höjd
1000 mm

elektrisk motor
Borstlös

Motor kraft
3700W

Vikt utan batteri
84 kg

Maximal laddning
250 kg

Frambroms
220 mm skiva

Bakbroms
190 mm skiva

Däck

Framdäck
110/70-12

bakdäck
120/70-12

Motron Vizion Pris

På grund av brist på komponenter och den rysk-ukrainska konflikten har Motron Vizion också sett sin prishöjning sedan vårt test i början av mars 2022. Detta har gått från 3 199 till 3 599 €. Som jämförelse visas Super Soco TSX till ett pris av 3 390 € med motsvarande egenskaper och en mer klassisk storlek.

Med sin 3,7 kW motor är Motron Vizion berättigad till den ekologiska bonusen på 250 € per kWh batterienergi, högst 900 €. Andra bonusar kan också erbjudas lokalt för att ytterligare sänka notan.

Motron Vizion

Motron Vizion7

Motron Vizion är en minicykel som är rolig att åka. Den visar ett roadster-utseende som överraskar, med element som är värda en riktig motorcykel trots vissa ibland grova konstigheter. Två körlägen är tillgängliga, särskilt Power-läget som låter dig njuta av fantastisk acceleration. Och till skillnad från andra 50cc-motsvarigheter bibehålls prestandan oavsett hur ojämn vägen blir eller hur låg batterinivån är. Å andra sidan begränsar den aviserade autonomin på 65 km denna lilla elektriska motorcykel till enbart stadsresor.

Mest

  • Stilen
  • manövrerbarhet
  • Prestanda för en 50cc

De mindre

  • Den digitala instrumenteringen
  • Den begränsade autonomin

Pris/service-förhållande7

Bekvämlighet7

Prestanda6

Autonomi6

3599 €

3599 €

Relaterade Artiklar

Back to top button