Mot fler mänskliga robotar: Japanska forskare utvecklar nästan människoliknande, självreparerande hud

finger

Japanska forskare från Tokyos universitet har utvecklat ett robotfinger täckt med människoliknande hud… En “levande” hud som kombinerar mänskliga egenskaper.

Den syntetiska huden kan bland annat regenerera sig själv vid skada, den är vattentålig och bildar små rynkor när den böjs. Kort sagt ett mänskligt utseende som nästan ger gåshud.

En stor framgång för robotik

Om det verkar levande på alla sätt, krävdes det innovation för att skapa denna hud. Forskarna sänkte det mekaniska fingret i ett bad av kollagen blandat med mänskliga fibroblastceller. Därefter nedsänkte de det i ett bad av keratinocytepidermala celler, medan de vrider fingret för att skapa fina linjer under knogarna. Observera att om den är skadad kan huden reparera sig själv, som läkning hos människor, med hjälp av ett kollagenbandage.

Det stora problemet för närvarande är att huden ständigt behöver återfuktas, i avsaknad av ett cirkulationssystem för att förse dess celler. Men forskare firar framgången med detta första steg, eftersom en av de största utmaningarna hittills var att lyckas sträcka ut huden på ett föremål så att det matchar dess form perfekt.

Flera användningsområden

Så småningom skulle det vetenskapliga teamet från Tokyos universitet vilja skapa en humanoid robot helt täckt med denna syntetiska hud. Målet är att föra utseendet av robotar närmare människors. Men målet är också att göra det möjligt för dem att ha jobb inom sjukhusmiljön eller tjänstesektorn, där deras mänskliga utseende gör det möjligt för dem att skapa en mer personlig kontakt med sina samtalspartner.

Men forskare tror att kombinationen av dessa mänskliga egenskaper och fingrets mekanik kan generera en effekt som kallas “dal av det kusliga”. Detta fenomen beskriver en känsla av obehag hos människor som konfronteras med en mänskligt utseende robot: ju mer roboten verkar mänsklig, desto mer stör dess mekaniska egenskaper oss. För tillfället handlar det först om att göra huden mer sofistikerad: ge den sensoriska kapaciteter, ett cirkulationsnätverk, svettkörtlar eller till och med hår.

Om samma ämne:
Trodde det var lätt att bygga en gosrobot? Tänk om !

Källa: Väktaren

Relaterade Artiklar

Back to top button