Mot en ny skatt på musikstreaming? Det är för en god sak, men det är inte för alla

Vinylmusik © Bob Clark / Pexels

Vissa spelare i musikvärlden kämpar för en ny skatt på musikströmning. De ställs mot National Syndicate of Phonographic Publishing, som är hårt emot.

I frågan om en eventuell ny skatt på musikströmning är två synpunkter emot. Å ena sidan hittar vi en del av underhållningsgemenskapen och National Music Center (CNM), på jakt efter en ny finansieringskälla. Å andra sidan, National Syndicate of Phonographic Publishing (SNEP), för vilka en ny skatt skulle innebära en katastrof för marknaden.

CNM, som saknar resurser, vill ha mer

National Music Center, som har saknat resurser sedan det skapades 2019, föddes nästan i början av en ganska invalidiserande pandemi, även om det var tänkt att bli den musikaliska motsvarigheten till National Cinema Center (CNC). Det industriella och kommersiella etablissemanget, som kulturdepartementet är särskilt knutet till, har fått exceptionella medel för att rädda det som är landets andra kulturnäring. Detta stod för nästan 9 miljarder euro i omsättning 2019.

Idag letar CNM efter nya finansieringsmetoder, efter att redan ha spenderat 120 miljoner euro under årets första sex månader, varav en stor del (75 miljoner euro) för att spara och starta om showen. Beloppet är helt enkelt astronomiskt, eftersom dess årliga budget bara är tänkt att vara 70 miljoner euro.

Dess intäkter från biljettkontorsskatten är osäkra, och denna situation kastar en hel sektor i limbo. En vaghet som delvis underblåsts av försvinnandet (efter en dom avkunnad av EU-domstolen 2020) av medel från den kollektiva förvaltningen av olika rättigheter och som uppskattas till 25 miljoner euro.

Idén om en ny skatt på musikströmning tilltalar inte alla

CNM skulle därför vilja se sin verksamhet utvecklas, lite som sin kusin vid 7e art the CNC, för att ytterligare hjälpa musikaliskt skapande och produktion. Att beskatta streamingplattformar mer skulle kunna ge ett bra ekonomiskt oväntat för etableringen, i storleksordningen 20 miljoner euro, eller till och med förmodligen mer. Förutom att det inte blir lätt att införa det.

Denna potentiella skatt kan representera cirka 30 cent per månad på en prenumeration på en plattform som Deezer eller Spotify. Och där det fastnar på SNEP-sidan i synnerhet är att det inte är konsumenten eller plattformen som skulle bära kostnaden för skatten, utan de rättmätiga sökandena som i gengäld sannolikt skulle få stöd från CNM.

För National Syndicate of Phonographic Publishing, som representerar majoriteten av streamingmarknaden tack vare sina medlemmar (major, tusentals oberoende), ska idén om en ny skatt begravas. ” Det skulle vara en katastrof ”Domdömer presidenten för SNEP Bertrand Burgalat, som förmedlades av våra kollegor från Eko. Den sistnämnda är desto mer orolig för att vissa länder står inför avslut i sektorn.

Som svar, och istället för att skapa en ny skatt, föreslår SNEP en justering av YouTube-skatten, som betalas till CNC av streamingplattformarna, för att låta CNM dra nytta av den. De slutgiltiga besluten i ärendet kommer att fattas under de kommande månaderna av regeringen.

Om samma ämne:
Apple Music: det är Frankrikes tur att se studentfrekvensen öka

Källa: Ekona

Relaterade Artiklar

Back to top button