Mot elcyklar utan kedjor eller remmar tack vare elektrisk transmission?

Schaeffler Freedrive © Schaeffler

Det nya drivsystemet för elcykel som utvecklats av det tyska företaget Schaeffler är en liten revolution i sig. Inget behov av ett bälte eller kedja för att överföra rörelsen. Om detta inte är den mest effektiva lösningen erbjuder den dock en mängd möjligheter.

Med FreeDrive erbjuder Schaeffler ett helt elektriskt system som endast kräver ett vevparti utrustat med en elektrisk generator och en elmotor på bakhjulet, vilket underlättar integrationen på till exempel en lastcykel.

Läs också:
Konverteringsbonus: stödet sträcker sig nu till köp av en elcykel

En helt elektrisk transmission

För att eliminera kedjan eller remmen är Schaefflers FreeDrive baserad på en låda som består av en elektrisk generator integrerad i vevpartiet. Detta genererar elektricitet under trampning för att driva elmotorn som driver hjulet. Mellan de två är det bara en elektrisk sele som överför energin som utvecklas av vevpartiet.

Således, istället för att överföra rörelse till bakhjulet, överförs elektricitet för att direkt driva en motor. Allt sköts av en dator. Systemet har fördelen av att även ha regenerativ bromsning för att återvinna energi för att ladda batteriet. Om systemet inte är lika effektivt som en direkt överföring ger det en särskilt intressant fördel för att utveckla specifika cyklar.

Läs också:
Elcyklar: Bosch vill ta dig längre med sitt 2022-sortiment

5 % kortare batteritid

En av Schaefflers representanter förklarade för vår kollega frånElectrek att elektrisk drivning är cirka 5 % mindre effektiv än direkt rem- eller kedjedrift. Detta innebär att för att ha samma autonomi måste batteriet vara något överdimensionerat eller så kommer autonomin att minska med 5 %.

Men fördelen med systemet är att möjliggöra en förenklad installation på specifika cyklar såsom lastcyklar. Det är alltså möjligt att föreställa sig en cykel med en tvåhjulsaxel bak för att bära mer vikt med bra stabilitet som Schaeffler-prototypen. FreeDrive kommer att presenteras på Eurobike 2021 i Tyskland.

Källa: Electrek

Relaterade Artiklar

Back to top button