Mot billigare OLED-tv? En ny konkurrent i produktionen av OLED TV-paneler

LG OLED 65G2 recension © Matthieu Legouge

Ankomsten av en ny skivtillverkare OLED så småningom kan dra priserna på tv-apparater ner.

Om OLED-tv-apparater erbjuder ojämförlig bildkvalitet är de fortfarande alldeles för dyra för många potentiella kunder, med priser som lätt överstiger 1 000 euro på de minsta storlekarna.

En teknik som är populär bland biobesökare men väldigt dyr

Produktionen av OLED-paneler för tv-apparater, som sägs vara mycket svår ur industriell synvinkel, ligger för närvarande i händerna på en enda leverantör, LG Display. Den senare säljer sina produkter till de största tv-tillverkarna som Sony, Panasonic och givetvis LG Electronics för sitt eget sortiment av tv-apparater, bland annat LG G2, som vi fick möjlighet att testa nyligen.

Samsung har också precis lanserat sina egna QD-OLED-paneler, men tekniken är fortfarande väldigt dyr, med en 55-tums Samsung S95B-modell som för närvarande säljs för nästan 2 500 euro i butik.

Saker och ting kan dock snart förändras med ankomsten av en ny spelare, kinesiska BOE, som precis har meddelat sina planer för produktion av OLED-paneler.

En ny aktör som skulle kunna öka det tillgängliga utbudet och sänka priserna

BOE är inte främmande för branschen och tillverkar idag små och medelstora OLED-paneler för mobila enheter, i synnerhet skärmen på iPhone 13. Ryktet framkallar också ett kontrakt mellan underleverantören och Apple om leverans av skärmar för en framtida iPad OLED.

Skärmtillverkaren har verkligen meddelat att dess första modell kommer att vara en 95-tums 8K-modell med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. BOE tänker inte stanna där och förbereder produktionen av olika skärmstorlekar, allt från 55 tum och 95 tum .

BOE skulle så småningom kunna leverera cirka 300 000 skärmar, eller 5 % av den nuvarande OLED-TV-marknaden. Företaget har viss erfarenhet av masstillverkning av komponenter, så detta antal kan snabbt öka under åren.

Ankomsten av en ny spelare kan i slutändan vara goda nyheter för konsumenten. Med ett större utbud bör priserna på OLED-paneler logiskt falla, liksom priset på de modeller som erbjuds konsumenterna.

Källa: TechRadar

Relaterade Artiklar

Back to top button