Modern elbil eller gammal lätt termisk bil: vilken är (egentligen) mest ekologisk?

elbil

Detta är den eviga debatten: den elektriska fordon är de verkligen mer ekologiska än bilar med förbränningsmotorer? Vid första anblicken, ja, koldioxidutsläppen från elbilar är mycket bättre än från förbränningsmotorer. Men hur är det med utsläppen från produktionen och jämförelsen med en gammal bil?

Vi hör det varje dag: produktionen av elfordon har ett större koldioxidavtryck än tillverkningen av bensin- och dieselbilar. Så låt oss titta på den totala summan av utsläpp och jämföra med äldre fordon.

Tillverkningsutsläpp vs utsläpp på väg

Antingen är produktionen av elfordon dyrare när det gäller koldioxidutsläpp. Men så fort elfordon är på vägen minskar dessa utsläpp drastiskt. Enligt en undersökning av Reuters måste du köra 21 725 kilometer i el för att hamna under tröskeln för utsläpp som produceras av en värmemotor (tillverkning och förbrukning på vägen ingår).

Studien jämför utsläppen från en Tesla Model 3 och en Toyota Corolla. Beroende på dina körvanor kan du därför kompensera för produktionens koldioxidavtryck efter bara ett års användning av ditt elfordon.

Dessa resultat gäller dock nyare bilar. Hur är det med koldioxidavtrycket för en relativt gammal bil med förbränningsmotor?

Gammal termobil eller elfordon?

Om man jämför en elbil på ingångsnivå (den billigaste är Chevrolet Bolt och Hyundai Kona) med ett fordon från 2010, finner vi följande resultat: i genomsnitt, för 16 000 kilometer per år, släpper de tidigare nämnda elbilarna ut 2 740 kg koldioxid2 mindre än ett fordon från 2010. Utsläppen från 2010 års bil beräknas på grundval av ett genomsnitt registrerat av Environmental Protection Agency (EPA) i USA.

Naturligtvis kvarstår det grundläggande problemet med kostnaden för att köpa ett elfordon. Faktum är att i USA är medelåldern för bilar på vägarna 12 år. Följaktligen inser konsumenterna betydande stordriftsfördelar genom att hålla sina fordon förbränningsdrivna. Allt detta återstår dock att observera med tanke på det stigande bensinpriset. Fortsättning följer…

Om samma ämne:
Elbilar 2022: de nya modellerna väntade

Källa: Ars Technica

Relaterade Artiklar

Back to top button