Mjölk producerad i laboratoriet: kommer mozzarella att vara konstgjord?

Mjölk är en vit vätska som utsöndras av bröstkörteln hos kvinnliga däggdjur och utgör den oumbärliga födan för nyfödda i denna zoologiska klass. Närmare bestämt kommer mjölk för livsmedelsbruk från mjölkning av kor eller andra boskap såsom getter eller åsnor. För att få tag på det dagligen och i avsevärda mängder för att möta efterfrågan är det naturligtvis nödvändigt att ha en stor mängd djur tillgängliga. Men för att övervinna detta problem har vissa forskare tänkt på att producera mjölk i laboratoriet och få en produkt som mycket liknar den riktiga.

Detta ganska nyfikna projekt är resultatet av arbetet med Remilk start-up som lovar produktion av en mjölk utan att tillgripa kor eller andra typer av boskap. Allt genom en patenterad process som bland annat kommer att behålla alla proteiner i den normala produkten. Startupens mål är att skapa mejeriprodukter bättre för människor, för kor och för vår egen planet.

Mjölk producerad i laboratoriet tack vare mikrober

Att producera komjölk det är en betydande investering: i själva verket måste du föda upp kor, du måste få dem att växa i vissa miljöer och du måste få dem att föröka sig med respekt för vissa standarder. Även med tanke på att boskap är stora producenter av växthusgaser och deras gödsel har en viktig inverkan på planeten, att kunna räkna med bra laboratoriemjölk skulle faktiskt kunna vara en lösning för denna betungande sektor.

Mjölk produceras i laboratoriet genom den process som kallas mikrobiell fermentering. I grund och botten produceras mjölkproteiner av särskilda bakterier i ett slags tankmejeri. I slutet av processen erhålls en mjölk funktionellt identisk med den som erhålls från mjölkning från kor. Det är därför mikroberna att bära på en riktig mjölkfabrik. Vidare tänker forskarna förutom mjölk producera mejeriprodukter som t.ex mozzarella och det yoghurt. Men innan dessa kan komma ut på hyllorna i våra stormarknader måste vi vänta lite längre. Faktum är att studier kommer att vara nödvändiga för att bekräfta deras överensstämmelse för mänsklig näring och dessutom är det nödvändigt att priserna på dessa produkter sjunker för att kunna säkerställa en kommersiell framtid.

Relaterade Artiklar

Back to top button