Mitt i en vattenbrist upptäcker Nederländerna den danteska konsumtionen av Microsofts datacenter

Datacenter Orange Val De Reuil © @ Orange / Daisy Reillet

Förbrukningen av mer än 84 miljoner liter vatten i ett Microsoft-datacenter får folk att krypa ihop sig i Nederländerna.

Det har blivit ett återkommande fenomen: med varje värmebölja upptäcker och kritiserar medborgarna företagens eller miljardärernas utsläpp av växthusgaser. I Nederländerna är det den till stor del underskattade vattenförbrukningen i ett Microsoft-datacenter som väcker mycket kritik samtidigt som landet upplever en intensiv torka.

Ett datacenter som förbrukar fyra gånger mer än vad som meddelats

Medan Microsoft sa att dess datacenter i norra landet “bara” behövde 12 till 20 miljoner liter vatten per år, skulle den verkliga förbrukningen faktiskt uppgå till 84 miljoner, enligt tidningen. Noordhollands Dagblad. Utöver den högst tvivelaktiga ekologiska aspekten i en tid då en stor del av Europas åkermark visar sig vara bränd av värmen, retar sådana siffror också befolkningen, som uppmanas att dagligen anstränga sig för att begränsa användningen av vattnet. Svårt att höra när man får veta att bara ett av Microsofts datacenter kan konsumera så mycket som 1 750 holländare på ett år. Ett fynd som är desto mer krypande med tanke på det amerikanska företagets uppenbara dåliga tro, som till stor del har undervärderat nämnda konsumtion.

Kontroversen verkar dessutom inte på väg att sluta. En oberoende expert, anlitad av Microsoft, uppskattade för sin del den förbrukade mängden vatten till mer än 100 miljoner liter i år… Microsoft försvarade sig med att hävda att detta var siffror från föregående år, under vilka temperaturer, även på sommaren, sällan hade haft översteg 25 grader.

Den ekologiska balansräkningen för datacenter har fått stor kritik i Europa

Om vattenförbrukningen i dessa enorma datacenter kan överraska, har dessa komplex redan fått stor kritik för deras energibehov. Behov av vilka en stor del redan ägnas… åt kylning. De digitala jättarnas opacitet, som drar sig för att ge information i ämnet, bidrar också till den ganska ogynnsamma opinionen gentemot datacenter.

Den nederländska regeringen, särskilt i framkant i ämnet, försöker införa strikta regler på sitt territorium. På sin nivå vill Europa också ålägga datacenter ett krav på öppenhet, särskilt när det gäller deras energiförbrukning.

Källa: RTL Nyheter

Relaterade Artiklar

Back to top button