Minröjning: bin, drönare och artificiell intelligens skulle kunna göra det lättare

Termen minröjning används för att hänvisa till röjning av ett minerat område. Det här är en lång och riskabel operation som kräver användning av enorma resurser för att försöka identifiera oexploderade minor och på så sätt röja upp områdena i fråga. Under de senaste åren har tekniken gjort det möjligt att göra saneringsverksamheten allt säkrare och effektivare.

Även om teknologi har hittills gjort ett bra bidrag till minröjningen hjälp oväntat det verkar komma direkt från naturen och, specifikt, från bin. Ett team av forskare från Croatian Mine Action Centeri själva verket lyckades han kombinera de senaste tillämpningarna av artificiell intelligens (AI) med binas passion för “sötsaker“.

Minröjningsverksamheten blir nu säkrare tack vare bin med mera

I synnerhet tränade forskarna hymenopteran att “Sniff”Sprängämnet fick dem att hitta, nära gruvorna, några containrar med vatten och socker. När de var tränade släppte de lärda ut bina minfält och dessa gick spontant för att flyga över områdena närmast explosiva anordningar.

Visst, under minröjningsaktiviteter, att kunna se var en svärm av bin kommer att placeras är verkligen inte något enkelt. Således, för att övervinna denna svårighet, tillgrep forskarna drönare begåvad av kameror hög upplösning. Drönare kan faktiskt säkert flyga över minfält genom att fotografera och filma, samtidigt, rörelser av bin. Men här uppstår en annan svårighet: hur är det möjligt att urskilja bin på ett flygfoto? Och det är härintelligens artificiell.

Specifikt har kroatiska forskare utbildat en AI-system så att detta känner igen bina i bilderna som tagits av drönarna. Alla med en acceptabel felmarginal. Under en minröjning blir det alltså mycket lättare att upptäcka bomberna. Hittills har systemet testats på minfält “säker“Men målet för kroatiska forskare är att kunna testa det på minfält verkligmed tanke på att antipersonell- och pansarminor de används fortfarande idag i olika delar av världen.

Relaterade Artiklar

Back to top button