Minisforum avslöjar en Mac Mini-mördare under AMD Ryzen 7 5700G från 723 €

EliteMini X500 © miniforum

Tillkännagav för några veckor sedan, Minisforums EliteMini X500 är tillgänglig för försäljning för mindre än 750 € med ett Ryzen 7 5700G-chip, 16 GB RAM och en SSD 512 GB Ett litet kraftpaket i ett fodral reducerat till ett minimum.

Vad ska man konkurrera med den nya Mac Mini utrustad med M1-chips? Inget är mindre säkert.

Se också:
Snart mini-datorer som drivs av Ryzen 9 5900HX, speciellt på Minisforum

Litet paket, lågt pris, hög prestanda

Minisforum är van vid barben och andra mini-datorer som säljs nyckelfärdiga, vilket finns hos många märken, inklusive Apple med sin Mac Mini eller Intel med sina NUC:er. Till skillnad från de flesta av sina konkurrenter försöker Minisforum dock pressa dessa mini-datorer till sina gränser, med hjälp av nya och kraftfulla chips, utan att få priserna att explodera.

Nya EliteMini X500 är inget undantag från denna regel. Efter EliteMini X400 utrustad med Ryzen Pro 4350G och 4650G, sedan den senaste HX90 utrustad med en AMD Ryzen 9 8900HX-processor, integrerar X500 en Ryzen 7 5700G klockad till 4,6G Hz. I sin grundversion, i förköp för 72 €, maskinen har 16 GB DDR4 RAM (max 64 GB i två platser) och en 512 GB SSD lagring (med lediga platser för lagringsförlängningar). Versionen med 64 GB lagringsutrymme kommer att kosta €900 för förbeställning. Alla varianter av X500-5700G kommer med Windows 10 Pro.

Se också:
Apple kommer att lansera sin nya Mac mini M1X under de kommande månaderna. En framtida storsäljare?

En Mac Mini-mördare?

Med en sådan konfiguration framstår mini-PC:n som en kraftfull och mångsidig lösning, som kan användas för kontorsautomation såväl som för professionell bildredigering eller till och med för hantering av multimediainnehåll. En slags öppnare, kraftfullare och billigare Mac Mini? Vet inte.

Mac Mini under M1-processor och denna X500 som levereras under Windows 10 uppfyller inte exakt samma behov. Om deras formfaktor är liknande riktar de sig inte till exakt samma målgrupp. Mac Mini har fördelen av Apples ekosystem, men också av en M1-konfiguration som förvisso är mer sluten, men särskilt tyst i användning. Tvärtom kommer X500 att vara mycket mer öppen, både när det gäller system och hårdvara – till priset av en processor som värms upp mycket mer, som kommer att behöva skingras ordentligt i ett så litet chassi. Anslutningsnivå bör X500 också klara sig bra, med en mikro-SD-kortläsare, två RJ45-uttag och fulla ljuduttag. Den verkar dock sakna uttag i USB-C-format. Avståndet mellan de olika portarna är inte heller mer fördelaktigt än på minidatorn från Apple, snarare tvärtom. Vi har därför vetat bättre, bland annat på Minisforum.

Kort sagt, inte tillräckligt för att detronisera Mac Mini från dess semi-fångade marknad. Minisforums nya produkt är dock värd en omväg in i den myllrande världen av bara ben, i väntan på en snabb lansering av en ny produkt från varumärket.

Källa: WCCFTECH

Relaterade Artiklar

Back to top button