Miljontals smartphones kan vara utan internet den 30 september

En Android-smartphone © Rami Al-zayat / Unsplash

En förlust av funktionalitet som också kan påverka PlayStation 3 och 4, anslutna tv-apparater och annan kringutrustning.

Berövade internetuppkoppling, finner många vanliga enheter att de saknar intresse. Detta är särskilt fallet med våra smartphones, som ibland är permanent uppkopplade. Däremot kan utgången av ett certifikat av stor betydelse utgöra ett stort problem för många användare. Förklaringar.

Läs också:
Samsung Galaxy S22: färgerna på Samsungs framtida smartphone läcker redan

Ett problematiskt intyg

När du ansluter till Internet behöver du säkra anslutningar, åtkomst och delad data. Det handlar om certifieringssystem som för det mesta är helt transparenta för användare som inte är medvetna om deras existens.

Detta är särskilt fallet för det digitala certifikatet som kallas IdenTrust DST Root CA X3. Detta bekräftar korrekt tillämpning av ett annat allmänt använt certifikat, ISRG Root X1. Som Scott Helme förklarar på sin blogg, den som används av Let’s Encrypt.

Född 2015, Let’s Encrypt är en certifikatutfärdare vars protokoll används på otaliga Internet-relaterade anslutningar och som vi använder varje dag, igen, utan att inse det.

Läs också:
Windows 11: vill du installera det i förväg? Det är fortfarande möjligt

Vilka smartphones påverkas?

Äntligen, utan att inse det… till den 30 september. Faktum är att vid detta datum varnar Scott Helme för en stor risk. En förändring i certifieringsprocessen kommer att ske detta datum och för många enheter kommer detta att innebära en enkel uppdatering.

Det är dock fortfarande nödvändigt att nämnda uppdatering görs och att den är tillgänglig. Android-smarttelefoner som släppts före 2017 kan i synnerhet stöta på problem med tillgängligheten till en möjlig lösning.

Scott Helme specificerar att uppdateringen i fråga kommer att kräva åtminstone en relativt gammal Android 2.3.6 Gingerbread-version. Problem, många användare och användare som inte gör någon uppdatering, de kommer att berövas internetåtkomst den 30 september. Från 2024 kommer Android 7.1.1 Nougat att krävas för att upprätthålla anslutningen.

Läs också:
NZXT tillkännager kylningsoptimerad H510 Flow Case

Vilka lösningar ska man överväga?

Utan att specificera exakt hur han kommer fram till detta resultat, påpekar Scott Helme att en tredjedel av de Android-telefoner som för närvarande är i omlopp kan påverkas av detta problem. Dessa är dock inte de enda enheterna som påverkas.

Scott Helme nämner också fallet med Mac-datorer som kör macOS 10.12.0 eller tidigare och iPhones som kör iOS 9 eller tidigare. Enligt honom kan även enheter som är mindre tänkta som PlayStation 4s om konsolens firmware är äldre än version 5.00 och anslutna tv-apparater påverkas.

På sin blogg (vars länk är tillgänglig vid källan till denna artikel) beskriver Scott Helme listan över plattformar som berörs av frågan. Han medger att han inte är säker på problemets omfattning, men anger att användarna nödvändigtvis kommer att drabbas. När det gäller webbsurfning skulle det räcka att använda vissa webbläsare som Firefox, som använder sina egna säkerhetscertifikat, för att övervinna detta anslutningsproblem.

Det kvarstår svårigheterna med att få tillgång till systemet i allmänhet till nätet, i synnerhet för smartphoneapplikationer eller olika användningar relaterade till Internet. Fall att följa, som man säger i den här typen av fall.

Källa: Scotthelme

Relaterade Artiklar

Back to top button