Militär teknologi: Stanislav Petrov, den ryska soldaten som räddade världen

Det kunde ha varit slutet på världen som vi känner den idag, men en rysk soldat, överstelöjtnant Stanislav Petrov lyckades rädda världen.

Stanislav Petrov: Den ryska soldaten som kallblodigt undviker ett kärnvapenkrig

En militärbas på ca 145 km från Moskva, den 26 september 1983, det var teatern där mänsklighetens öde avgjordes.

I en av basens bunkrar börjar sirenerna ljuda, medan de i sin tur Överstelöjtnant Stanislav Petrov.

Ett larm varnar för att en missil är på väg. Det går några sekunder och ytterligare fyra amerikanska ballistiska missiler rapporteras.

Datorn varnar för att en kärnvapenattack är på gång! Det slutgiltiga beslutet om vad han ska göra är upp till en man och han vet väl att han bör informera sina överordnade så snart som möjligt, så att de kan organisera en lika snabb och dödlig motoffensiv.

Den högsta ledaren vid den tiden i Sovjetunionen och Yuri Andropov KGB-agent och ett stort fan av UFO-fenomen, så mycket att han i 13 år beordrade varenda soldat i armén att övervaka eventuella iakttagelser.

En ledare som också lever i paranoia av en amerikansk attack och detta försätter överstelöjtnant Stanislav Petrov i en ännu mer obekväm position.

Petrov stirrar på monitorerna i 15 långa sekunder i shock och inse det datoriserade varningssystem brister.

På monitorerna märker jag ett faktum som inte var vettigt

De har inte snappat upp några hot och reflekterar över en aspekt som en maskin kan missa: ingen inleder en kärnvapenattack med bara 5 missiler!

Vid det tillfället inser Petrov att det finns en 50% chans att det ryska antimissilsystemet har fel och kommunicerar sitt beslut med mod: “Stoppa allt är ett falskt alarm”.

23 minuter går, den genomsnittliga tid som en ballistisk missil skulle ta för att nå Moskva vid den tiden, men huvudstaden är säker, ingenting kommer att hända. Datorn fick helt enkelt fel.

De kommer att behöva sex månaders utredning att upptäcka att det sovjetiska varningssystemet, baserat på satelliter som kan upptäcka missilers avgaser, hade hamnat i förvirring på grund av solens reflektion på molnen. Av en otrolig slump det bländande ljuset landade mitt i antimissilsystemets öga.

Petrov, med sin klarhet och svalhet, fångade det misstag som tekniken gjorde i det ögonblicket. Ett ryskt svar som kunde ha lett till en kärnvapenapokalyps undviks.

Relaterade Artiklar

Back to top button