Mikroplaster i haven: bygg om sina vägar

Varje dag transporterar många strömspel tonvis av plast från kusten tills de kanaliseras till havsvirvlor där riktiga plastöar bildas, som till exempel den som finns i norra Stilla havet. Hittills var vägen som mikroplast tar för att nå haven något okänt, men från och med idag kommer det att bli lättare att studera denna väg. Allt tack vare en detaljerad rekonstruktion av vägarna följt av havsmikroplast.

Att bygga om mikroplasternas vägar i haven var ett team av forskare från University of Miami och Berlin. I sitt arbete, publicerat i tidningen Kaoshar amerikanska och tyska forskare rekonstruerat i detalj den oöverträffade vägen för mikroplast tack vare en statistisk modell mycket exakt. Detta är den första modellen som kan beskriva chans att plastskräp transporteras från ett område av haven till ett annat.

En sådan modell gjorde det möjligt för forskarna att få ett slags Karta att organisera maximal “städning” eller förebyggande verksamhet. Återigen har denna modell, vid rekonstrueringen av mikroplasternas vägar, gjort det möjligt för oss att identifiera en övergångskanal som förbinder den stora plastön Stilla havet med kusterna avAsien Orientalisk. Detta är en viktig upptäckt eftersom den tyder på att det finns en viktig sådan vid dessa kuster källa till plastföroreningar. Dessutom bekräftade denna modell också attHav indiska beter sig som en riktig magnet för plastavfall.

Det är verkligen en upptäckt Viktig som för första gången skulle kunna förverkligas lämpliga åtgärder för att städa upp havsvatten befria dem från mikroplasterna som nu förorenar dem på ett sätt hänsynslös.

Relaterade Artiklar

Back to top button