Mighty Final Fight: NES-opus som pastischer Capcoms berömda beat’em all

Mäktig slutstrid

Alla vet finalfight
denna emblematiska saga om slå dem alla
signerade Capcom, vars första avsnitt transkriberades från arkaden till Super Nintendo 1991 och följdes av två avsnitt 1993 och 1995. Bra parallellt Final Fight 2Capcom lanserade också en version av finalfight på NES. Ja ja, på NES.

Vid antipoderna av slaget vid teraflops, 4K och 60 fps, NEO•Klassiker
erbjuder dig en återgång till videospelens ursprung. Från den stora pixel 2D-titeln till det mindre avlägsna tveksamma 3D-spelet, denna kolumn inbjuder dig att (åter)upptäcka videospelskornen som öppnade upp världen för de 10e konst…

Medan Super Nintendo skapat sig en plats i franska hem sedan april 1992, meddelade Capcom, i mitten av augusti 1993, Mäktig slutstrid, på den åldrande NES. Nintendos 8-bitarskonsol hade uppenbarligen sin storhetstid i Frankrike (och runt om i världen), och många beat’em all-entusiaster spelar fortfarande om ikoniska titlar som Double Dragon 2, Battletoads eller River City Ransom. Ändå, i Super Nintendos tidsålder, var det få av oss som tittade på nya NES-släpp.

Mäktig slutstrid

Från finalfight hela vägen

Om trilogin finalfight är en av de emblematiska titlarna i Super Nintendos leksaksbibliotek, Mäktig slutstrid blev mer diskret. I den senare har Jessica, dotter till borgmästaren i Metro City (som är ingen mindre än Haggar själv) blivit kidnappad av det ökända Mad Gear Gang, och så vi måste gå och rädda henne genom att spela som den mycket mångsidiga Cody, den livliga killen eller den överväldigande Haggaren.

Mäktig slutstrid

För detta opus och för att anpassa sig till NES:s låga effekt har Capcom helt reviderat renderingen ” realistisk från originalet, som här ger vika för SD-karaktärer, med hjältar och fiender helt ombyggda för att bäst passa 8-bitars behov. Om resultatet överraskar tillåter det Capcom att driva NES till sina sista tekniska förankringar.

Mäktig slutstrid

I bakgrunden, Mäktig slutstrid antar en avgjort mer offbeat ton än 16-bitarsversionerna och visar mycket detaljerade miljöer och animationer. Visst blinkar det åt alla håll, men vi måste erkänna att spelet har ett spektakulärt fiske, buret av karaktärer som för en gångs skull kommer att utvecklas lite som i ett RPG (alla proportioner hålls förstås).

En (väldigt) liten RPG-sida

I själva verket kan du, förutom livsfältet, även se erfarenhetspoäng på skärmen som samlas över de dödade fienderna. Utbudet av slag för varje karaktär är ganska omfattande, och är berikat över erfarenhetsnivåerna, förutom något ökad skada.

Mäktig slutstrid

Uppenbarligen förblir möjligheterna begränsade men denna dimension öppnar upp ett litet spel i spelet, och vi är alltid angelägna om att upptäcka nästa genomförbara sekvens. Varje karaktär kan nå upp till den sjätte färdighetsnivån. Det är genialiskt, och relativt nytt för genren och tiden.

Mäktig slutstrid

Mäktig slutstrid låter dig vandra genom fem nivåer, som består av två distinkta miljöer, innan den oundvikliga konfrontationen med chefen i slutet av scenen. Uppenbarligen hittar vi huvuden välkända för fans av finalfightmen vi kommer att lämna nöjet att upptäcka till dig.

Dialoger har till och med tillkommit innan konfrontationen med vissa chefer, med oväsentliga svar som inte saknas i humor. Att håna cheferna innan du börjar slåss kan dock göra dem rasande och få dem att förlora lite liv.

Mäktig slutstrid

Ett ensamt nöje… på 45 minuter

Av rent tekniska skäl, Mäktig slutstrid begränsar antalet tecken som visas samtidigt på skärmen till tre (antingen hjälten och två motståndare), men detta hindrar inte spelet från att vara särskilt tufft. När det gäller livslängd, Mäktig slutstrid tar cirka 45 minuter att slutföra…förutsatt att du kan göra det förstås.

Mäktig slutstrid

Spelet är fullt av originalitet och bra idéer, men det är fortfarande begränsat… till en enskild spelare. Faktiskt, precis som den första finalfight på Super Nintendo, detta avsnitt Mäktig lanserades två år senare på NES erbjuder ingen multiplayer-komponent, och detta är utan tvekan dess största brist.

Mäktig slutstrid

År 2021, den andra defekten av Mäktig slutstrid, det är dess pris tyvärr. Faktum är att om spelet lätt kan hittas i japansk version (Famicom), är det dock nödvändigt att gå med på att betala mellan 100 och 300 € för att ha råd med en komplett kopia och i gott skick. När det gäller PAL-versionen finns i skrivande stund två exemplar till försäljning på eBay, den första för 3 500 €, den andra för 4 999 €.

Ibland, om du njuter lite av sagan och om du hittar en kopia i dina lådor, försök starta ett spel med Mäktig slutstrid. Du kommer inte nödvändigtvis att leva ditt bästa ögonblick som spelare, men du kommer att (åter)upptäcka en finalfight verkligen mycket överraskande och full av humor, fullt ut spelar själva hånets kort.

Relaterade Artiklar

Back to top button