Microsoft presenterar sitt Project Volterra, en ARM PC som ser ut som en Mac mini

Microsoft Project Volterra © Microsoft

Utgivaren kommer under de kommande veckorna att erbjuda ett ARM-utvecklingskit designat för utveckling av applikationer relaterade till AI.

Microsoft sätter alltid stora förhoppningar till ARM-arkitekturen och bevisar det igen idag med detta Project Volterra.

En kompakt dator för utvecklare

Denna maskin, som presenterades av Satya Nadella, Microsofts vd själv, på Microsoft Build-konferensen, är inte en konsumentdator, utan ett utvecklingspaket som är reserverat för proffs.

Maskinen, mycket kompakt, visades bara kort, men vi kan se att designen på enheten inte skiljer sig från de estetiska koderna som används på Surface-serien, med mycket raka och sobra linjer. Microsoft förklarar precis att detta format gynnades för att kunna stapla datorerna ovanpå varandra, efter användarnas strömbehov. Skalet är tillverkat av återvunnen plast som återvunnits från haven, på samma sätt som vissa av koncernens tillbehör.

För anslutning finns det också två USB-C-portar på sidan, samt tre USB-portar på baksidan, tillsammans med en Display-port och en Ethernet-port.

Inbyggda appar för att utveckla AI och molnprogramvara mer effektivt

Microsoft arbetade med Qualcomm och Project Volterra integrerar ett Snapdragon 8CX Gen 3-chip, som även inkluderar en NPU (Neural bearbetningsenhet) för beräkningar och operationer relaterade till artificiell intelligens, ” bästa i sitt slag enligt den amerikanska gruppen.

För tillfället tillkännagav Microsoft även tillgängligheten på denna maskin av Visual Studio 2022, Visual C++, Modern .NET 6 och Java, Classic .NET Framework eller Windows Terminal i inbyggda versioner för 64-bitarsarkitekturen. Dessa kommer att förhindra att Windows 11 måste gå igenom en emuleringslösning, som är prestandakrävande.

Project Volterra är därför en maskin designad för utveckling av applikationer relaterade till AI och Cloud computing, men också ett nytt skyltfönster för att uppmuntra utvecklare att anpassa sin mjukvara till denna nya arkitektur som borde samexistera med x86 i flera år.

Allt som återstår nu är att Microsoft tillkännager ett pris och ett tillgänglighetsdatum. Förlaget har bekräftat att den kommer att släppas i år.

Om samma ämne:
AMD vill återuppfinna den dagliga bärbara datorn: billigare, mer autonom

Källa: Ars-Technica

Relaterade Artiklar

Back to top button