Microsoft erkänner att ha signerat en drivrutin som faktiskt var ett rootkit

Windows 10 Clubic © Clubic.com

En G Data-analytiker upptäckte att en drivrutin, som heter “Netfilter”, faktiskt var en rootkit.

Denna drivrutin hade validerats av Microsoft och verkade vara en falsk positiv innan forskning drog slutsatsen att det var skadlig programvara.

Läs också:
Skadlig programvara gömd i piratkopierade spel inaktiverar antivirus och bryter kryptovaluta

En skadlig drivrutin signerad av Microsoft

Sedan Windows Vista måste varje drivrutin gå igenom en verifieringsprocess från Microsoft för att kunna installeras på en PC. Efter detta “signerar” företaget det för att validera dess efterlevnad. Det verkar dock som att i fallet med Netfilter gick inte allt som planerat.

Föraren verkade legitim vid första anblicken, särskilt eftersom den hade signerats av Microsoft, men dess beteende till slut väckte uppmärksamheten hos Karsten Hahn som fick sällskap av andra specialister. De drog slutsatsen att det var skadlig programvara genom att se den kommunicera med kommando-och-kontrollservrar i Kina, men ändå inte tillhandahålla någon legitim funktionalitet.

Läs också:
Windows 11: boka din 20 oktober klockan 11:11 … om Microsoft håller fast vid ledtrådarna som sprids

Speldomänen som riktas mot skadlig programvara

Microsoft sa att de har underrättats om problemet. Företaget sa att det inte fann att dess infrastruktur hade äventyrats, vilket innebär att skaparna av den skadliga föraren gick igenom officiella kanaler och lyckades få certifiering på ett legitimt sätt.

Hon tillade att viruset inte utgör ett stort hot, särskilt inriktat på spelindustrin i Kina utan att ha att göra med företag. ” Skådespelarens mål är att använda föraren för att förfalska sin geolokalisering för att lura systemet och spela var som helst. Skadlig programvara gör att den kan få en fördel i spel och möjligen utnyttja andra spelare genom att äventyra deras konton med vanliga verktyg som keyloggers Microsoft säger i sitt blogginlägg.

Frågan kvarstår dock om hur en illvillig tredje part lyckades få en legitim signatur på en förare. Redmond-företaget expanderade inte ytterligare i ämnet, men indikerade att det implementerade nya processer gällande validering och signatur.

Källor: Bleeping Computer
, Microsoft

Relaterade Artiklar

Back to top button