Michelin luftlösa däck på våra vägar från 2024?

Michelin Uptis däck

Michelin har arbetat med sitt koncept med anti-punktionsdäck i många år. Efter 15 års utveckling nådde det franska flaggskeppsprojektet nyligen en ny milstolpe när den franska biltillverkaren presenterade det för första gången på en riktig elbil
.

Sedan dess har Uptis-däcket (Unique Puncture-proof Tire System) gått sina första kilometer med sikte på marknadsföring 2024.

Mot kommersialisering 2024

Michelins luftlösa däck, som presenterades som en prototyp för två år sedan, testas nu på vägen. På den senaste motormässan i München demonstrerade tillverkaren sitt däck på en Mini Cooper SE, med målet att nu testa däcket utförligt innan en marknadslansering planerad till 2024, om allt går som det ska.

Den stora fördelen med Uptis-däcket är att luften är helt borta. Därmed är risken för en punktering obefintlig. Tack vare denna nya teknik avser Michelin att göra körningen säkrare genom att begränsa olyckor kopplade till däckexplosioner, samtidigt som slöseriet med råmaterial minskar. Faktum är att nästan 200 miljoner däck slängs varje år på grund av punktering eller slitage relaterat till felaktigt tryck. Medveten om den ekologiska påverkan detta innebär för planeten, siktar Michelin på att återvinna 30 000 ton däck per år från 2023 tack vare en första dedikerad anläggning som för närvarande är under uppbyggnad i Chile.

Källa: cnet

Relaterade Artiklar

Back to top button